JobsøgningKarriere

15 jobtitler, du ikke kendte for 15 år siden

Udviklingen og nye tendenser gør, at der kommer job, du aldrig drømte om. Vi har fundet 15 jobtitler, du ikke kendte for 15 år siden.

To af tidens modeord er disruption og big data. De ord brugte vi ikke i starten af det nye millennium. Den teknologiske udvikling og andre tendenser har ført til nye stillinger, så der i dag findes job, du aldrig kunne ha’ drømt om dengang – sjov læsning til din næste pause.

Mange af stillingerne er så specifikke, at de kun er kendte eller kan forstås af fagfæller, resten af samfundet forstår ikke titlerne. Derfor får du også en forklaring på, hvad man laver i sådan stilling.

1. LEAN-konsulent/Continuous Improvement Consultant:

Konsulent, der skal afstedkomme løbende forbedringer, der fører til optimering af tid, ressourcer, processer, osv.

2. Barista:

Kaffebrygger på (dyr) kaffebar. Kan ofte lave flotte mønstre i mælkeskum, hvilket hedder latte art.

3. White hat/black hat hacker:

It-type, der kan sine kodesprog og derfor kan manipulere computersystemer til at gøre ting, de egentlig ikke burde – så de eller leverer information, der kan bruges til fx spionage eller afpresning. Hvis man er white hat hacker, gør man ’gode’ ting inden for hacking - man kan fx være ansat i PET, bekæmpe cyberkriminalitet samt forebygge, at landet bliver angrebet af black hat hackers. For en black hat hacker betragtes som en kriminel, der har et ondt formål som fx at stjæle folks identitet eller fastfryse et lands vigtige it-systemer.

4. Sustainability/CSR/SHEQ Manager:

Person, der arbejder med en virksomheds miljø- og sikkerhedsområder. Samtaler over frokostbordet vil omfatte ISO-certificering, sikkerhed, miljøbeskyttelse, etc.

5. Software Engineer, Real Time Bidding (RTB):

Indkøber af onlineannoncering som fx bannerplads på sociale medier. Personen køber bannerpladsen i realtid via en auktion på en annoncebørs (næsten som aktiehandlen foregår på Wall Street). Hvis auktionen vindes, vises auktionsvinderens banner med det samme på det digitale medie.

6. Retentionkonsulent:

Konsulent, der skal fastholde kunder. Behandler tit klagesager fra kunder eller sikrer mersalg til eksisterende kunder. Sidder ofte i ’inbound’ (=indgående) telesalg/kundeserviceafdelinger. Retention betyder fastholdelse.

7. Crossfit-træner:

Træner i et crossfit-center. Ja, den var heldigvis let at forstå.

8. Proceskonsulent:

Person, der arbejder med at forbedre eller videreudvikle forretningsgange. Ses ofte i it-afdelinger i større virksomheder, men kan i teorien brede sig over alle forretningsområder.

9. Community Manager:

Moderator, der sørger for, at tonen i forskellige sociale medier er på et behageligt niveau. Kan igangsætte diskussioner i forummet, plante nye tiltag blandt fangruppen eller videreudvikle forretningsideer i samarbejde med brugere. Arbejder ofte tæt med Social Media Manageren, hvis det ikke er en og samme rolle.

10. DPO:

Forkortelse for Data Protection Officer. Spritny titel, som er kommet i kølvandet på Persondataforordningen, der trådte i kraft 25. maj 2018.

11. App-udvikler:

Udvikler af apps. Du har vel for resten downloadet vores apps, ikk?

12. e-sport Manager:

Leder af e-sport-teams. E-sport er computerspilleri på konkurrenceplan, som er ved at udvikle sig til en milliardindustri på verdensplan på lige fod med traditionel sport med sponsorer, tv-rettigheder og tipning.

13. Business Developer:

En, der videreudvikler en (større) virksomhed og dens forretningsgange – ofte med henblik på vækst eller udvikling af nye produkter eller forretningsgange.

14. UX Optimisation Specialist:

UX er en fiks forkortelse for user experience, så denne person arbejder med at gøre websites mere brugervenlige og intuitivt lette at benytte.

15. Cloud-konsulent:

En person, der arbejder med at opbevare data ’i skyen’, som altså er denne her ”eksterne harddisk”, alle privatpersoner (mod betaling) kan få adgang til via deres smartphone eller computer, og som virksomheder kan opbevare deres data i. Informationen lagres i gigantiske servere, du aldrig ser. Det er fx det, Apple er ved at gøre med datacenteret ved Silkeborg. Konsulenten kan udvikle, implementere og drifte løsninger, hvor data ligger i cloud’en og fungerer ofte som projektleder med viden om skyen som sit speciale.