Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen er en styrelse under Erhvervs- og Vækstministeriet, der har til opgave at administrere dansk søfart.

Styrelsens opgaver omfatter hovedparten af emnerne indenfor søfart, blandt andet sikkerhed om bord og sejladssikkerhed i danske og grønlandske farvande, skibsfartens påvirkning på det eksterne miljø, arbejdsmiljø, søfartssociale forhold samt kontrol og regler om uddannelse af søfarende, skibsregistrering, søret samt erhvervspolitik for søfartserhvervet både nationalt og internationalt, herunder international regelfastlæggelse og regulering.

Da Farvandsvæsenet ved Kgl. Resolution blev nedlagt 3. oktober 2011 overførtes endvidere opgaver om farvandsafmærkning (herunder på Færøerne), navigationssystemer, navigationsmeddelelser og visse nautiske publikationer (Efterretninger for Søfarende) og visse forsknings- og innovationsopgaver til Søfartsstyrelsen. Samtidig overførtes Lodstilsynet til Søfartsstyrelsen, mens det statslige lodsvæsen blev underlagt Erhvervs- og Vækstministeriet. Endvidere blev sagsbehandling om søfartsuddannelser og søfartsskolerne overført til Uddannelsesministeriet, mens regler om uddannelsernes indhold, sønæringsbeviser samt bemyndigelse og auditering af skoler forblev hos Søfartsstyrelsen.

Styrelsens ansvar indenfor ovennævnte områder gælder både fritidssejlads, handelsflåden og fiskeriet, men styrelsen har dog ikke ansvar for fiskeripolitikken, dette ansvaret er placeret hos Ministeriet for fødevarer, Landbrug og Fiskeri[1].

Regeringen udgav i 2006 en strategi for fremtidens maritime Danmark, der har til formål at få Danmark til at blive "Europas førende Søfartsnation". Sekretariatsfunktionen for denne strategi ligger hos Søfartsstyrelsen.

Søfartsstyrelsen har kontor på Carl Jacobsens Vej i Valby, København.

Kilde: http://wikipedia.org d. 27-06-2016