Domstolene i Grønland søger kandidater til kredsdommeruddannelsen
Næste uddannelse begynder den 15. august 2025 og varer 2 år og 3 måneder. Du får løn under hele uddannelsen. Du kan søge en stilling som kredsdommerkandidat, uanset om du ønsker at arbejde i Ilulissat, Sisimiut, Nuuk eller Qaqortoq.
Er du i gang med en cand.jur.-uddannelse på Ilisimatusarfik, vil der være mulighed for et særtilpasset kredsdommeruddannelsesforløb, der muliggør færdiggørelse af cand.jur.-uddannelsen samtidig med gennemførelse af kredsdommeruddannelsen.
Efter endt kredsdommeruddannelse kan du søge en fast kredsdommerstilling ved en af de fire kredsretter.
Kredsdommerne udfører kvalificeret, juridisk arbejde inden for mange retsområder og har ansvar for selvstændigt at træffe afgørelse i alle de sagstyper, der behandles ved kredsretterne. Det vil sige stort set alle kriminalsager, dødsboskiftesager, fogedsager samt sager om ægteskab og forældreansvar. Som kredsdommer vil du desuden få stor kontaktflade til borgere, virksomheder og myndigheder mv.
Kredsdommeren har ansvaret for, at alle deltagere i en retssag får en ordentlig og retfærdig behandling. Det er vigtigt at være åben og lydhør over for de synspunkter, der bliver præsenteret i retten, så man opleves som uafhængig, ansvarlig og troværdig i alle forhold.
Kredsdommeruddannelsen
For at sikre, at kredsdommerne har den nødvendige viden og de rigtige kompetencer, skal man gennemføre en særlig kredsdommeruddannelse, før man kan søge en stilling som kredsdommer.
Under uddannelsen er du ansat som kredsdommerkandidat ved Retten i Grønland, men dit daglige arbejde vil foregå ved en af de fire kredsretter. Du bliver tilknyttet flere vejledere, som har til opgave at sikre, at du kommer godt igennem din kredsdommeruddannelse.
Uddannelsen veksler mellem teori og praksis inden for kredsrettens sagsområder, men det er den praktiske del, der udgør hovedparten af uddannelsen. Forløbet er bygget op omkring ét sagsområde ad gangen, hvor der løbende bygges ovenpå i takt med, at du tilegner dig flere kompetencer.
Den teoretiske del af uddannelsen består af fire kortere grundmoduler ved Retten i Grønland og fire kortere kursusforløb på dommerfuldmægtiguddannelsen i Danmark.
Den praktiske del består i, at du lærer selv at behandle kredsrettens sager. Sagskompleksiteten øges i takt med, at du bliver mere erfaren og fortrolig med de forskellige sagsområder.
Undervejs i uddannelsen vil der være kortere tjenesterejser til de øvrige kredsretter og bitingsteder. Dertil kommer kortere besøgsophold ved andre relevante juridiske institutioner i Grønland og Danmark.
Du kan få flere oplysninger om uddannelsens indhold på www.domstol.gl, hvor du kan finde bekendtgørelse, studieordning og semesteroversigt.
Optag på uddannelsen
Dommerrådet træffer afgørelse om ansættelse af kredsdommerkandidater. Du kan læse mere om Dommerrådet nedenfor.
For at blive optaget på kredsdommeruddannelsen skal du opfylde betingelserne for valgret til kommunalbestyrelsen. På Sullissivik kan du læse mere om valgret. Du skal desuden have kendskab til dit lokalområde – det vil sige til grønlandske forhold. Og du skal være dygtig til grønlandsk og dansk, både mundtligt og skriftligt.
Du må ikke være dømt i en kriminalsag.
Dommerrådet vil desuden lægge vægt på de personlige og faglige kvalifikationer, du har opnået gennem dine uddannelser og arbejdsliv, blandt andet om du:
- har en juridisk universitetsuddannelse som bac.jur. eller cand.jur.
- har lyst til at indgå aktivt i uddannelsen og gøre dit bedste for at opfylde læringsmålene
- kan arbejde selvstændigt, omhyggeligt og ansvarsbevidst med dine sager
- er robust som person og parat til at træffe beslutninger af stor betydning
- har gode samarbejdsevner og stor fleksibilitet.
Vil du vide mere
Yderligere oplysninger om uddannelsen og stillingen som kredsdommerkandidat kan fås ved at kontakte administrerende dommer ved Retten i Grønland, Stig Nørskov-Jensen, tlf. 52 37 70 eller på snj@domstol.gl.
Løn- og ansættelsesvilkår
Ansættelse som kredsdommerkandidat sker i henhold til gældende overenskomst. Akademikere bliver ansat i henhold til overenskomst for juridiske kandidater og universitetsøkonomer mv. i statens tjeneste i Grønland. Det gælder også, hvis du er bac.jur. Øvrige bliver ansat efter overenskomst for kredsdommerkandidater i statens tjeneste i Grønland indgået mellem Domstolsstyrelsen og CO10.
Til stillingen er knyttet en feriefrirejse hvert 2. år. Når du opfylder betingelserne, giver det dig og din familie ret til en frirejse i forbindelse med ferie for hver tjenesteperiode af 2 års varighed. Læs mere i AC-overenskomstens § 14 eller § 3 i aftale om frirejser.
Din ansættelse i uddannelsesstillingen er tidsbegrænset og forudsætter, at du aktivt deltager i både undervisning og sagsbehandling. Det er også en forudsætning, at du består en stopprøve efter henholdsvis 9 og 18 måneder samt den afsluttende eksamen. Den samlede ansættelse som kredsdommerkandidat under uddannelse er maksimalt 3 år. Efter endt uddannelse kan du søge en fast kredsdommerstilling. Retten i Grønland har desuden mulighed for at ansætte to færdiguddannede kredsdommerkandidater til at fungere som midlertidige kredsdommere.
Du får betalt din tiltrædelsesrejse og bohaveflytning, hvis du får en stilling ved en kredsret i en anden by end der, hvor du bor, jf. reglerne for statens tjenestemænd i Grønland/DJØF–overenskomsten. Der kan også anvises en bolig, som du skal betale husleje mv. for efter de gældende regler.
Der vil i forbindelse med ansættelsesproceduren med dit samtykke blive indhente udskrift af Kriminalregisteret.
Ansøgning
Du skal sende din ansøgning til Dommerrådet via vores rekrutteringssystem. Du finder stillingsopslaget via dette link eller på www.domstol.dk/om-os/job/ledige-jobs. Du bliver guidet igennem rekrutteringsprocessen, når du klikker på ”Søg stillingen” i højre side af stillingsopslaget.
I din ansøgning bedes du fortælle om din motivation for at søge stillingen, din uddannelsesbaggrund og tidligere ansættelser. CV, kopi af eksamensbeviser og andet relevant materiale skal uploades sammen med din ansøgning. Angiv tydeligt i din ansøgning, hvilke kredsretter du ønsker at arbejde ved (gerne i prioriteret rækkefølge).
Din ansøgning skal være modtaget senest den 20. maj 2025, kl. 12.00.
Du kan kontakte Grønlands Landsret på telefon 36 39 00, hvis du har spørgsmål til indsendelsen af din ansøgning.
Vi opfordrer alle, der er interesserede og kvalificerede til at søge stillingerne uanset personlige forhold som alder, køn, race, etnisk tilhørsforhold mv
Ansættelsesproces
Dommerrådet forventer at indkalde egnede ansøgere til en personlig samtale. Samtalen kan eventuelt foregå virtuelt via videoforbindelse og forventes at blive holdt den 28. maj 2025.
Dommerrådet afgiver efter retsplejeloven indstilling til Domstolsstyrelsen om udnævnelse af kredsdommere og træffer afgørelse om ansættelse af kredsdommerkandidater. Dommerrådet består af fem medlemmer: Landsdommeren som formand, den administrerende dommer ved Retten i Grønland, en kredsdommer samt to offentlighedsrepræsentanter.
Om domstolene i Grønland
Domstolene i Grønland består af Grønlands Landsret, Retten i Grønland og fire kredsretter. Grønlands Landsret behandler ankesager fra kredsretterne og Retten i Grønland. Retten i Grønland behandler de sager, som ved lov er henlagt til denne domstol som første instans samt de sager, der er henvist fra kredsretterne. Retten i Grønland forestår undervisning og vejledning af kredsdommerne og kredsretternes medarbejdere.
Kredsretterne behandler de borgernære sager – det vil sige stort set alle kriminalsager, dødsboskiftesager, fogedsager sager om ægteskab og forældreansvar.
Der er ca. 85 ansatte ved domstolene i Grønland.
Skriv venligst i din ansøgning at du fandt jobbet på Jobindex