Ny i job

Unge har svært ved at betale SU-lån tilbage

Flere unge beder om at få udsat tilbagebetalingen af deres SU-lån – ofte fordi de står uden job, når de er færdige med at læse. Helt at ignorere giro-kortene er den værste udvej.

Når de unge klapper bøgerne sammen efter endte studier, er de klar til at springe direkte over i drømmejobbet. Men lige nu finder de som regel hverken drømmejob eller bare et job, og det kan man mærker hos Økonomistyrelsen, der tager sig af tilbagebetalingen af SU-lån.

”Vi har oplevet en stigning på 19 procent i 2009 i forhold til 2007 i unge, der beder om udsættelse på tilbagebetalingen. Samtidig har vi haft en stigning på 12 procent i antallet af rykkere i den samme periode,” siger Susanne Lyk, der er kontorchef i Økonomistyrelsen.

Står det så galt til, at man er nødt til at ignorere girokortene, så foregår proceduren som regel sådan, at man modtager to rykkere, hvor der er kommet et ekstra gebyr på. Inden overdragelse til SKAT bliver der udsendt et krav om indfrielse af hele lånet. Betales det ikke, bliver inddrivelsen overgivet til SKAT’s Inddrivelsescenter. SKAT fastsætter den ydelse, man skal betale på baggrund af ens konkrete økonomiske forhold, og samtidig er den rente, man skal betale højere, fordi SU-lånet er misligholdt, som det hedder. SKAT har desuden mulighed for at tilbageholde en del af ens løn eller overskydende skat.

Afdrag på 200 kroner
”Tidligere kunne det være en fordel at vente, til SKAT begyndte at tage sig af tilbagebetalingen, men sådan er det ikke mere. Nu kan man risikere, at man skal betale 50-60 procent af de dagpenge, man får, hvis man er uden arbejde. Så er der ikke meget tilbage, og så kan man næsten ikke betale noget som helst,” siger kontorchefen, der derfor helst ser, at de unge bliver i Økonomistyrelsens system.

Hvis man har problemer med at betale, kan man ringe til Økonomistyrelsen og få lavet en god ordning. Man kan betale helt ned til 200 kroner om måneden i afdrag og desuden få udsættelse inden første betaling.
P3Nyheder talte i midten af januar med den 28-årige Elke, der godt vidste, at SU-lånet skulle betales tilbage en dag. Men da regningen kom, havde hun simpelthen ikke penge til at betale de månedlige afdrag. På en kontanthjælp havde hun meget svært ved at betale 3.000 kroner om måneden. Hun fik et par rykkere, men havde stadig ikke pengene, og så tog SKAT over – med gebyrer og flere renter.

”Det var ikke spor rart. Man gisper lidt, når man får et girokort på 150.000 kroner,” sagde hun til P3Nyheder. Det er lige præcis den type sager, som Susanne Lyk helst vil undgå ved, at de unge kontakter sagsbehandlerne i Økonomistyrelsen, som sidder klar ved telefonerne.

Svært uden job
Ifølge Susanne Lyk er det typisk dem, der går direkte ud i arbejdsløshed, efter de er færdige med at studere, som ikke kan betale deres SU-lån. Eller dem, der pludselig mister deres arbejde.

”Når de unge læser, har de som regel et studenterjob, men mange af dem mister sandsynligvis jobbet, fordi virksomhederne ikke kan betale en højere løn, når de er færdiguddannede. Det er noget andet, mens det er et studenterjob.”

Du har ifølge Økonomistyrelsen pligt til at betale dit SU-lån tilbage den 1. januar i kalenderåret et år efter det år, hvor du har fået støtte. Blev du for eksempel færdig med din uddannelse i juni 2009, har du pligt til at betale dit SU-lån tilbage fra den 1. januar 2011.
Omkring 216.000 unge er lige nu i gang med at afvikle deres studielån, og de fleste betaler af på studiegælden helt efter bogen. Få vælger at søge om eftergivelse, hvilket foregår hos SKAT, men det er kun i særtilfælde, hvis man for eksempel ved, at man i de nærmeste år ikke kan udfylde sine gældsforpligtelser. Som regel kan man ikke få eftergivelse, hvis man har uafklarede økonomiske forhold – hvis man for eksempel er på barselsorlov eller er på kontanthjælp.


Du kan få eftergivelse af dit SU-lån hos SKAT, hvis…
Det er SKAT Inddrivelsescentret som tager stilling til, om eftergivelse kan gives. Vurdering af eftergivelse sker efter gældssanering-lignende principper.

Nedenfor kan du finde nogle retningslinjer:

Du kan få eftergivelse, hvis

  • du ikke er i stand til, og ikke inden for de nærmeste år har udsigt til, at kunne opfylde dine gældsforpligtelser.
  • eftergivelsen fører til en varig forbedring af dine økonomiske forhold.

Du kan som hovedregel ikke få eftergivelse, hvis

  • dine økonomiske forhold er uafklarede.
  • Hvis du eksempelvis er på barselsorlov, studerende, på kontanthjælp eller lignende.
  • du ikke er blevet tilbagebetalingspligtig på dit SU-lån.
  • du ikke har vist vilje til at betale af på dit SU-lån eller FM-gæld.
  • du kun har betalt af på dit SU-lån i en kort periode (omkring 5-7 år).
  • du har betydelig gæld til private kreditorer.

Hvis din gæld til private kreditorer er så stor, at eftergivelse af din offentlige gæld ikke medfører en varig forbedring af dine økonomiske forhold, kan du ikke få eftergivelse. Du har derimod mulighed for at søge om gældssanering. Du kan finde yderligere information om gældssanering på www.domstol.dk.

Læs mere om SU-lån på www.oes.dk.