OpsigelseØvrigt

To ud af tre lærere har overvejet at droppe jobbet

En undersøgelse fra Danmarks Lærerforening viser, at to ud af tre lærere inden for det seneste år har overvejet at forlade deres fag.

To ud af tre lærere har det seneste år overvejet at kvitte deres job. Derudover har knap hver tredje lærer overvejet at skifte til en skole i en anden kommune. Det viser tal fra en undersøgelse fra Danmarks Lærerforening. Undersøgelsen er foretaget i perioden fra november 2013 til januar 2014, og bygger på svar på 16.319 lærere og børnehaveklasseledere.

Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening mener, at udviklingen er stærkt bekymrende.

”At så mange lærere overvejer at skifte arbejdsplads til en anden kommune og endnu flere overvejer helt at forlade faget, bør give anledning til bekymring – ikke mindst hos vores kommunale arbejdsgivere. Vi har gennem de seneste uger drøftet situationen med næsten 5.000 lærere fra stort set alle folkeskoler, og selv har jeg deltaget i møder med mange hundrede lærere. Det helt generelle budskab er, at lærerne har meget svært ved at se, hvordan de skal kunne lykkes med deres vigtige opgaver med de rammer, der er lavet efter 1. august 2014,” siger Anders Bondo Christensen på Danmarks Lærerforenings hjemmeside – og han fortsætter:

”Derfor ser mange lærere sig om efter kommuner, hvor der er bedre muligheder for at levere undervisning af høj kvalitet. For eksempel kommuner, hvor der er indgået en aftale med den lokale lærerforening.”

Kamp om lærerne

I praksis betyder det ifølge formanden for Danmarks Lærerforening, at kommunerne kommer til at kæmpe om lærerne. Allerede nu er der ifølge Anders Bondo Christensen en håndfuld kommuner, der har valgt at indgå en eller anden form for aftale med den lokale lærerforening.

”Disse kommuner er pålagt den samme stramme økonomi som alle andre gennem Finansministeriets aftale med KL, men gennem samarbejde og aftaler med lærerne tager kommunerne et ansvar for at forbedre lærernes muligheder for at levere undervisning af høj kvalitet,” siger Anders Bondo Christensen og uddyber:

”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at flere kommuner vil indgå lokale aftaler i den kommende tid, som ligeledes vil skabe bedre rammer for at sikre eleverne den bedst mulige undervisning. Og flere og flere lærere vil naturligvis gå efter job i de kommuner, som tilbyder de bedste vilkår for, at de kan lykkes med deres opgave. Det at kunne lykkes med sit arbejde er helt afgørende for lærere.”

Turbulent tid

Lærernes modpart under overenskomstforhandlingerne, formanden for KLs løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler (K), er ikke overrasket over, at så mange lærere går med tanker om at droppe faget.

”Når der sker så store forandringer med reform og ændrede arbejdstidsregler, så vil lærerne helt naturligt være usikre på, hvad de forandringer kommer til at betyde for deres arbejde. Derfor er der en periode, indtil de nødvendige beslutninger er truffet, hvor der vil være højere usikkerhed. Men den vil gradvist blive afløst af mere tryghed og konkret viden om, hvordan hverdagen bliver fra august, når reformen træder i kraft. Så tror jeg, vi vil se et andet billede end det, undersøgelsen viser,” siger Michael Ziegler til Berlingske.

Han oplyser desuden, at de faktiske tal ikke viser, at der er tale om en ”flugt” fra lærerfaget. Ifølge ham lå afgangen fra faget på 10,2 procent fra 2012-2013, mens eksempelvis pædagogerne havde en afgangsprocent på 13,5 procent.