Brug telefonen

Hvordan sender du bedst en uopfordret ansøgning? Det mest oversete værktøj er faktisk telefonen.

Ring til virksomheden, inden du sender en ansøgning. Det gælder især, hvis du sender uopfordrede ansøgninger. Det bedste er at ringe til en, du kender i virksomheden. Hvis du ikke kender nogen, kan du ringe til salgsafdelingen eller receptionen. Formålet med opkaldet er at få oplysninger - først og fremmest navnet på den person, du skal sende din ansøgning til.

Man sender nemlig ikke en uopfordret ansøgning til HR-afdelingen. HR-konsulenter er hjælpsomme mennesker, men i sidste ende er det afdelingschefen, der bestemmer, hvem der skal ansættes. HR-konsulenterne får mange ansøgninger, og deres opgave er at reducere antallet af ansøgninger ved sortere cirka 90 % fra. Det ultimative formål med en uopfordret ansøgning er at få virksomheden til at oprette en ny stilling til dig, og den eneste, der normalt kan give dig et job på den måde, er din kommende chef. Du skal derfor finde en afdelingschef, der snart skal ansætte en ny medarbejder og sende din ansøgning direkte til vedkommende.

Hvordan gør du? Du finder oplysninger om virksomheden for eksempel på virksomhedens hjemmeside. Dernæst ringer du og spørger, om virksomhedens produkter og fremtidsplaner, og om virksomheden er i gang med at udvide eller indskrænke. Så skal du spørge, om der er en specifik afdeling, der kan bruge en person med din baggrund, hvem der er chef for afdelingen, og om du må bruge vedkommende som reference.

Hvis du tør, kan du ringe til afdelingschefen med dine nye oplysninger nu. Mange foretrækker dog først at sende en e-mail, så man har en anledning til at ringe op. Din mail skal ikke handle om, at du gerne vil have et job. Det er afdelingschefen ligeglad med. Mailen skal handle om virksomheden og om, hvad du kan gøre for virksomheden. Det ved du noget om, fordi du har fået en masse oplysninger. Skriv noget i retning af:

"Kære XXX, jeg har fået dit navn fra NNN, der har fortalt, at I snart skal i gang med YYY. Det mener jeg, er det helt rigtige. Indførsel af YYY har allerede givet meget flotte resultater i andre virksomheder. Jeg har stor erfaring med YYY fra mit tidligere arbejde, hvor jeg var med til at gennemføre et sådant projekt, hvilket resulterede i ZZZ. Jeg vil kontakte dig i næste uge med henblik på at aftale et møde."

Når du har sendt din mail, ringer du til afdelingschefen. Det er vigtigt, at du er kort og præcis, for afdelingschefer er travle mennesker, som bliver forstyrret i deres arbejde. Udarbejd gerne en 30 sekunders præsentation, som du lærer udenad. Den kan give anledning til en god samtale, og hvis du er heldig, bliver du inviteret til jobsamtale. I de fleste tilfælde står virksomheden ikke for at skulle ansætte nye medarbejdere nu, men før eller siden rammer du en chef, der netop skal til at ansætte.

De sidste spørgsmål, du stiller afdelingschefen i løbet af jeres samtale, er de vigtigste: Kender du nogle andre virksomheder, der arbejder inden for samme branche? Kender du navnene på nogle afdelingschefer i disse virksomheder, og må du bruge vedkommende som reference? Hvis du altid får to nye navne, hver gang du får et afslag, vil du aldrig løbe tør for virksomheder, du kan kontakte!

Held og lykke med jobsøgningen!

Venlig hilsen Kaare Danielsen