Nye lærlinge fulgt på vej af 50.000 kr.


Der blev indgået langt færre uddannelsesaftaler for lærlinge i 2009 i forhold til året før, og det skal en ny tilskudsordning lave om på.

Af Ulla Blankholm

Helt præcis 125 procent flere unge måtte i 2009 tage til takke med en skolepraktikplads, selv om det formentlig var en læreplads i en rigtig virksomhed, der trak mest. Et fald på 22 procent i indgåede uddannelsesaftaler i 2009 i forhold til 2008 viser ifølge Undervisningsministeriet samme tendens: Virksomhederne er tilbageholdende med at finde kuglepennen frem og skrive under på at få en lærling eller praktikant. I november 2009 blev en ny lov vedtaget, som betyder, at mestrene i resten af 2009 og hele 2010 får 50.000 kroner i tilskud for hver ny lærling, de ansætter. Interessen for den nye ordning er overvældende, lyder det fra Håndværksrådet.

”Der er meget stor interesse for tilskudsordningen, og det er både praktikpladssøgende, deres forældre og mestre, der spørger til de 50.000 kr.,” siger Heike Hoffmann, der er uddannelsespolitisk medarbejder i Håndværksrådet. Hun mener, det er svært at sætte et præcist tal på, hvor mange flere der vil få en praktikplads med den nye ordning.

”Undervisningsministeriet har været ude at sige, at det vil give 1.650 nye pladser, men det er svært at regne på sådan noget. Men jeg er sikker på, at der vil komme en effekt af det. Alene signalværdien i, at et bredt flertal i Folketinget har lavet loven, betyder noget. Det her bliver taget alvorligt.” Hun mener, det betyder meget for den enkelte unge, der er på udkig efter en læreplads, at de har 50.000 kroner med i ryggen.

Ingen spekulation
Uddannelsesaftaler, der blev indgået inden den 5. november 2009, følger den gamle tilskudsordning, hvor man får 16.000 kroner i alt i tilskud. De mestre, der fik ansat lærlinge inden den dato, er derfor gået glip af en del penge.

”Jeg kan sagtens se, at de kan føle sig snydt, men der bliver nødt til at være en skæringsdato. De aftaler, der bliver indgået efter den 5. november skulle helst være nogle, som ellers ikke ville være blevet indgået,” siger Heike Hoffmann, der lige som de fleste andre blev overrasket over, at forhøjelsen af præmie og bonus blev så markant, og derfor heller ikke har kunnet råde sine medlemmer i Håndværksrådet.
Hvis man som mester overvejer at opsige en uddannelsesaftale, der er blevet lavet før den 5. november – for at kunne komme med i den nye ordning – er der lang vej igen.

”En uddannelsesaftale er principielt uopsigelig, så det er ikke muligt at spekulere i ordningen,” slår den uddannelsespolitiske medarbejder fast.

Status i slutningen af året
Hun håber, at ordningen vil bære frugt, og at vi kommer til at se tilbage på et 2010 med mange nye praktikpladser. Hvis det viser sig i slutningen af 2010, at ordningen virkelig har haft en effekt, så vi får en kortere praktikpladskø, tror hun, at der vil komme en forlængelse i én eller anden variant – men kun hvis krisen stadigvæk påvirker virksomhederne.

”Omvendt tror jeg bestemt ikke, at det økonomiske tilskud vil fortsætte ind i 2011, hvis præmie- og bonusordningen ingen effekt har på praktikpladskøen. Hvis 50.000 kroner ikke virker, så virker penge ikke, og så er det helt andre knapper, man skal trykke på.”
Præmie- og bonusordningen, som den kaldes, gælder for hver ny uddannelsesaftale, der bliver indgået fra den 5. november 2009 til den 31. december 2010. Der bliver udbetalt 6.000 kroner pr. måned i de tre første måneder – og herefter bliver der betalt 16.000 kroner i to omgange.

Ifølge Undervisningsministeriet er der indgået 23.478 uddannelsesaftaler fra den 1. januar til den 31. oktober 2009. Det er et fald på 22 procent i forhold til samme periode året før.

Der var 60.509 igangværende uddannelsesaftaler den 31. oktober sidste år. Det er et fald på 7.832 aftaler eller 11 procent i forhold til samme periode i 2008.

Præmie- og bonusordningen er ikke bygget op efter først-til-mølle princippet. Opfylder man kravene til, hvor længe lærlingen skal være ansat for at opnå præmie og bonus, er man sikker på udbetalingen.

Præmie- og bonusordningen på 50.000 kroner gælder for hver ny uddannelsesaftale, der er indgået fra den 5. november 2009 til den 31. december 2010.