Fra jobdatabase til koncern

Selvom Jobindex kommer stærkt igennem krisen, er det langt fra typisk for perioden. Adskillige firmaer og koncerner bløder økonomisk, og det giver Kaare Danielsen nogle unikke muligheder for at udvide forretningen. ”Tendensen var, at nu havde der været finanskrise i 5 år, og de store koncerner ville derfor skære ind og fokusere på deres kerneforretninger,” siger han. Det fører til lidt af et impulskøb, da Kaare Danielsen pludselig får en opringning fra direktøren i IT-magasinet Computerworld.

2012-2014

Det amerikanske firma bag – International Data Group – vil skille sig af med magasinet i de underskudsgivende lande, Danmark og Norge. De vil ikke længere dække underskuddet i forretningen, og de giver direktøren for IDG Danmark (det danske Computerworld) en måned til at finde en køber. Han ringer til alle de store mediekoncerner i Danmark, men de kan ikke træffe beslutningen så hurtigt. Så på et tidspunkt er der en, der foreslår, at han ringer til Kaare Danielsen. Jobindex’ grundlægger modtager opkaldet en torsdag og under 48 timer senere, har han takket ja til tilbuddet. ”Når amerikanere træffer en beslutning, så eksekverer de hurtigt. Direktøren i Computerworld fik kun en måned, og der ville ikke være flere penge til lønninger derefter,” forklarer Kaare Danielsen.

Efterfølgende går der nogle dage med forhandlinger, hvor detaljerne kommer på plads i kontrakten. Men processen er hurtig, og den 29. maj 2013 kan Kaare Danielsen fortælle medarbejderne om købet. Sammen med Computerworld – og under IDG Danmark-paraplyen – overtager Jobindex flere af de stærkeste brands indenfor IT-medier. Det drejer sig om medierne Computerworld, ComOn, PCworld og Channelworld samt jobplatformen Jobworld, kursusudbyderen IDG Kurser, konferencearrangøren IDG Event, community-sitet Eksperten.dk og telemarketingbureauet IDG Direct.

Nye forretningsmuligheder

Opkøbet markerer samtidig lidt af et skifte. Der er ikke noget nyt i, at jobannoncer finansierer journalistik, men det er nyt, at et jobsite køber et nyhedssite. På sin blog skriver Kaare Danielsen i forbindelse med overtagelsen: ”Det er vist første gang, at et nyhedsmedie, en jobdatabase og et rekrutteringsfirma supplerer hinanden på den måde. Målet er at skabe et fagligt netværk af IT-folk, der kombinerer nyheder, diskussioner og indhold leveret af brugerne, og samtidig giver brugerne indgang til en masse job- og karrieremuligheder.” Medierne er generelt positive overfor nyheden. Og journalisten Dorte Toft, der er kendt for at afsløre IT-Factory og selv har arbejdet på Computerworld, skriver, at den nye medieverden overtager den gamle, Jon Lund skrev i Politiken, at halen logrer med hunden, mens bloggeren Søren Storm Hansen skriver, at det er en god dag for IT-mediet, fordi nørderne overtager.

"Det er vist første gang, at et nyhedsmedie, en jobdatabase og et rekrutteringsfirma supplerer hinanden på den måde."

Kaare Danielsen, adm. direktør i Jobindex

Det er dog ikke alt sammen positivt. I forbindelse med overtagelsen er det nødvendigt med en nedskæringsrunde i Computerworld. På samme dag, hvor 13 medarbejdere bliver afskediget, får IDG Danmarks ansatte også beskeden om, at de er solgt til Jobindex. Kaare Danielsen præsenterer sig selv i virksomheden, men det er selvsagt en rystet medarbejderstab, der lige skal fordøje nyheden. Flere kan dog godt se meningen med, at det er en hærdet IT-mand, der overtager forretningen. Kort efter stopper direktøren Søren Queitsch i Computerworld, og Kaare Danielsen træder selv ind i rollen, indtil den nye er fundet. Samtidig falder salget i Computerworld yderligere, så budgetterne holder ikke. ”Vi taber en million om måneden i 2013, så vi laver yderligere besparelser. Vi var nødt til at ændre tilgang fra at have været en del af en stor, amerikansk koncern til nu at skulle være et iværksætterfirma. Og det lykkedes at få vendt skuden,” forklarer Kaare Danielsen.

En vigtig faktor i denne proces er den nye direktør, Brian Holmgaard. Han kommer til i 2014 og har stor andel i, at Computerworld igen er en sund forretning. Afgørende er det også, at Computerworld får tildelt mediestøtte i 2014. Det medvirker i høj grad til, at økonomien hænger sammen, og magasinet kan fortsætte. ”Den dag var der champagne i glassene på Computerworld,” fortæller Kaare Danielsen.

Indslusning af en gammel konkurrent

Mens Kaare Danielsen koncentrerer sig om Computerworld, må resten af ledelsen og medarbejderne passe forretningen Jobindex uden ham. Og det går rigtig fint. Salget accelererer virkelig i denne periode, og det er her Atemad El-Berjiji overtager ansvaret for det samlede salg i virksomheden, efter at Henrik From havde stået i spidsen for Key Account Management-afdelingen. Opsvinget ser også endelig ud til at komme, men den næste store begivenhed i Jobindex’ historie handler igen om et opkøb. Endnu engang starter det med en opringning, og denne gang er det konkurrenten Stepstone, der er i spil. Historien er lidt den samme som ved købet af Computerworld. Stepstone er ejet af en stor, tysk mediekoncern ved navn Axel Springer, og de klarer sig fantastisk i en række store lande, men der er steder, hvor de har underskud – og dem vil de sælge fra – heriblandt Danmark.

Som en del af handlen indgår også jobportalen it-jobbank, og Kaare Danielsen ser en unik mulighed for at styrke sin i forvejen stærke position på markedet. ”Vi var enige om, at det var en god ide at blive større og sætte os yderligere på markedet,” fortæller han. I modsætning til forhandlingerne med amerikanerne om Computerworld, hvor det hele blev klaret på 14 dage, så tager processen med Stepstone 8 måneder. I løbet af 2013 tror mange af Jobindex’ medarbejdere, at grundlæggeren har travlt med Computerworld, men i virkeligheden tager købet af Stepstone meget af Kaare Danielsens tid. ”Der er stor forskel på amerikansk handlekraft og tysk grundighed. Kontrakten med Stepstone fylder 2 ringbind, hvor den amerikanske blot er på nogle få sider,” fortæller Kaare Danielsen.

Jobindex-konference d. 17. september 2013. På billedet: Lillian Gjerulf Kretz og Ulrik Wilbek.

Der er dog også større beløb involveret i købet af Stepstone og it-jobbank. Til sammenligning kostede Computerworld kun en dollar, idet køber samtidig overtog firmaets gæld. På trods af de lange forhandlinger er det kun ganske få personer i Jobindex og hos Stepstone, der kender til opkøbet. Derfor er overraskelsen også stor, da det bliver meldt ud den 3. marts 2014. ”Vi havde planlagt at fortælle det begge steder simultant samtidig med, at vi udsendte en pressemeddelelse, en fondsbørsmeddelelse og en artikel i Computerworld,” fortæller Kaare Danielsen. Nyheden giver lidt usikkerhed blandt medarbejderne, idet de 2 firmaer har en lang historie som konkurrenter, og Jobindex’ direktør ved, at det vil tage tid at finde ud af, hvordan den nye situation og samarbejdet skal foregå. ”Vi startede med at invitere Stepstones medarbejdere på besøg hos Jobindex, hvor vi sluttede af med et stort cocktailparty, som faktisk er en af de bedste fester, vi nogensinde har haft,” forklarer han. Kaare Danielsens frygt er, hvordan kunder og medarbejdere vil reagere på købet. Men både virksomheder og ansatte tager det pænt, og der kommer hverken personale- eller kundeflugt efterfølgende.