Hyr et firma til at skrive din jobansøgning


Hyr et firma til at skrive din jobansøgning

Et konsulentfirma har specialiseret sig i at skrive jobansøgninger for ledige eller andre, der gerne vil finde nyt arbejde. Firmaet åbnede for et år siden og er gået fra at have ganske få henvendelser til at have mellem 10 og 15 henvendelser om måneden fra folk, der gerne vil have skrevet en jobansøgning.

Af Ulla Oppermann Blankholm, Blankholm Kommunikation

Hvem der bare havde en til at skrive sine ansøgninger for sig? Slut med at kludre rundt i mærkelige sætninger og prøve at genopfriske fordums regler om kryds og bolle – og de efterfølgende korrekt satte kommaer. Det er rent faktisk blevet muligt. Krisen har åbnet for et konsulentmarked, hvor ledige kan få andre til at skrive deres jobansøgninger. Hos Jobigen.dk, der ejes og drives af virksomheden Compell, der beskæftiger sig med online forretningsudvikling, har man oplevet en stigende interesse for at få skrevet jobansøgninger. Siden Jobigen.dk’s start for et år siden, hvor der var ganske få henvendelser, er der i dag 10-15 jobsøgende hver måned, der gerne vil have hjælp til at få skrevet en ansøgning.

Bjarke Bekhøj, konsulent i Jobigen.dk

”Det er alle typer mennesker, der henvender sig. Vi har lige fra ledige, der søger job som togkonduktør til en administrerende direktør, der altid har været heldig at blive headhuntet til stillinger og derfor aldrig rigtig har prøvet at skrive en ansøgning. Derfor kan man ikke tale om, at vi har nogen typiske kunder,” siger Bjarke Bekhøj, der er konsulent i Jobigen.dk.

Han havde sammen med sine kollegaer nogle overvejelser om, hvorvidt folk ville forvente, at de ville få et arbejde, når nu deres jobansøgning var blevet skrevet af professionelle, men det har ikke været tilfældet.

”Vi har fået en del positive tilkendegivelser fra folk, der har fået jobbet, og der er ikke nogen, der har brokket sig over, at de ikke har fået det. Så vores hjælp må have flyttet noget. Vi kan selvfølgelig ikke garantere, at folk får job på grund af vores hjælp, men det vigtigste er, at vi flytter dem mentalt og kompetencemæssigt, og vi har ikke haft nogen utilfredse kunder,” siger konsulenten.

Behov for nyt blik
Mange henvender sig, fordi de ikke er så gode til at skrive selv, eller fordi de ganske enkelt har behov for andre øjne på deres ansøgning.

”Når man har læst noget, man selv har skrevet tre gange, så ser man ikke sine egne fejl og mærkelige vendinger. Vi vil gerne hjælpe dem, der ikke lige har en i familien, der er god til at skrive og derfor har brug for decideret hjælp,” siger Bjarke Bekhøj, der er udmærket bekendt med, at der har været kritik af, at jobsøgende betaler sig fra at få skrevet deres ansøgninger.

I en artikel i Ingeniøren siger Morten Esmann, der er karriererådgiver hos Komplement, Ingeniørernes A-kasse:

”Min hovedtanke er, at ansøgninger, der er skrevet af andre, nok udtrykker dine kompetencer, men ikke udtrykker dig,” siger Morten Esmann, der erkender, at hans medlemmer kan have svært ved at sætte ord på det, de kan – men han mener alligevel ikke, at det skal friste dem til at betale andre for at skrive deres ansøgninger – han mener simpelthen, at det er spild af penge.

”Det er ikke pengene værd, når konsulenter tager op til 1.900 kroner for at skrive en ansøgning, når a-kassen leverer gratis hjælp til at få deres egen ansøgning tjekket,” siger han til Ingeniøren.

De holdninger forstår Bjarke Bekhøj slet ikke. ”Vi er meget bevidste om, at vi ikke skal gøre folk klogere end de er – det skal være den rigtige person, der kommer frem i ansøgningen. Hvis vedkommende kommer til samtalen og ikke kan leve op til det, der står i ansøgningen, finder man hurtigt ud af det – og det er der ingen, der kan bruge til noget,” siger Bjarke Bekhøj, der mener, at kritikken ofte kommer fra fagforeninger eller a-kasser, der selv tilbyder folk hjælp med at skrive ansøgninger.

Jobigen.dk tilbyder to forskellige pakker – en billig hvor man får tjekket sin ansøgning igennem – og en lidt dyrere, hvor man bliver interviewet af en af Jobigen.dk’s konsulenter, der derefter skriver ens ansøgning.

En af dem, der har haft held med at betale sig fra at skrive en ansøgning er levnedsmiddelingeniør Miriam Ryrberg From, der har brugt mere end 4.000 kroner på en coach – og fik sit drømmejob.

”Nogle ser det som en svaghed, at man skal bruge en coach for at få et arbejde, men jeg har det sådan, at det i sidste ende er medaljen at få jobbet, og så er det ligegyldigt hvordan. Det er lidt som en fødsel, hvor det ikke er den, men det sunde og raske barn, der er det vigtigste. For mig er det bare en ydelse, jeg betalte for, så jeg kunne drive rov på hende på en helt anden måde, end hvis det var mine venner eller familiemedlemmer, jeg brugte,” siger Miriam Ryrberg From til Ingeniøren. Hun arbejder i dag som Product Service Coordinator hos Danisco i Aarhus.