Hotelkæde ef­ter­ly­ser faglært ar­bejds­kraft

Faglærte kokke og tjenere? De er stort set umulige at skaffe, lyder det fra hotelkæden BC Hospitality Group, der lige akkurat har nok ufaglært arbejdskraft.

At finde og få nok dygtige medarbejdere står højt på dagsordenen hos BC Hospitality Group, der er en af Danmarks største virksomheder inden for hoteller, konferencer og messer – og blandt andet består af Bella Center Copenhagen, Crowne Plaza Copenhagen Towers og Forum Copenhagen.

”Det er næsten umuligt for os at finde faglærte kokke, tjenere og receptionister. Vi holder lige akkurat skruen i vandet med hensyn til vores største medarbejdergruppe, som er de ufaglærte, og det gør vi kun, fordi vi er meget aktive i forhold til inklusion og opkvalificering,” siger Allan Agerholm og tilføjer, at hvis man ikke var det, så ville det også være svært at finde arbejdskraft inden for det felt.

Allan Agerholm er CEO i BC Hospitality Group og mener, at manglen på særligt faglært arbejdskraft skyldes flere forskellige årsager.

”De unge mennesker er først og fremmest blevet skubbet ind på de gymnasiale uddannelser, uanset om de senere har kunnet bruge uddannelsen eller ej. ”Du skal nok blive til noget, hvis du tager gymnasiet” – har holdningen været mange steder. De fleste er gået videre derfra og har taget en akademisk uddannelse, men hvis du kigger på akademikernes arbejdsløshed i dag, så er den altså omvendt proportional med ledigheden inden for vores område,” siger Allan Agerholm, der ærgrer sig over, at det for nogle akademikere betyder, at de ender med et ufaglært job, hvor det ville have været bedre at uddanne sig til for eksempel kok eller tjener.

Oplysning er vejen frem

Skal drømmescenariet for Allan Agerholm og mange andre i branchen gå i opfyldelse; hvor der ville være kamp om pladserne ved komfurerne og rift om de faglærte tjenerjobs – så kræver det særligt én ting:

”Det er oplysning til de unge. Vores branche lider stadig under nogle gamle dogmer om, at arbejdsmiljøet for eksempel er dårligt, selv om niveauet mange steder er blevet meget bedre,” siger Allan Agerholm, der også mener, at de skiftende arbejdstider er noget, som afholder mange unge fra at søge ind i branchen.

”For os andre, der arbejder i det, er det et gode at have fri, når andre er på arbejde. Du kan for eksempel gå ud og købe sko mandag formiddag, uden at der er andre i butikkerne,” lyder det fra Allan Agerholm.

Danmarks mest mangfoldige arbejdsplads

I november i år vandt Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers en pris for at være Danmarks mest mangfoldige arbejdsplads. Af hotellets i alt godt 140 medarbejdere er lidt flere end 50 procent af anden etnisk baggrund end dansk, og ifølge Allan Agerholm har man i hele BC Hospitality Group de senere år arbejdet med at gøre virksomhederne til inkluderende arbejdspladser.

”I år knækkede demografikurven, så der i de næste mange år kommer færre ind på arbejdsmarkedet end, der går ud, og det betyder, at vi kommer til at stå og mangle arbejdskraft, hvis opsvinget holder ved. Det er udfordrende for os, og derfor fokuserer vi særligt på dem, som ikke er i gang på arbejdsmarkedet lige nu for at få særligt ufaglært arbejdskraft,” siger Allan Agerholm og uddyber, at det som regel kræver lidt opstartshjælp, men at BC Hospitality Group nu er blevet så stor, at der er ressourcer til at støtte op om det.

”Det er en win-win situation for alle. Samtidig afspejler vores internationale medarbejdere vores kundegruppe, hvor 70 procent er gæster fra udlandet,” siger Allan Agerholm, der mener, at vi alle sammen bliver rigere af at være åbne overfor den globalisering, vi står midt i.