Er du en innovativ leder? Hvis ja, så er du særdeles eftertragtet!


Er du en innovativ leder? Hvis ja, så er du særdeles eftertragtet!

Finanskrisen har sat en ny type ledere allerøverst på virksomhedernes ønskeliste. Innovative ledere, der kan fastholde kvaliteten med mindre budgetter og færre medarbejdere, er kommet i høj kurs.

Af Ulla Oppermann Blankholm, Blankholm Kommunikation

Der er blevet skåret ind til benet i de fleste virksomheder under krisen. Helt ind. Det betyder, at behovet for en ny type ledere med en vis portion innovation er blevet meget større. Det mener man i interesseorganisationen Lederne, hvor man gør opmærksom på, at man i jobannoncer i højere grad efterlyser ledere, der er i stand til at arbejde på tværs af for eksempel udviklingsafdelingen, salgsafdelingen og marketingafdelingen – hvor de afdelinger tidligere blev betragtet som selvstændige enheder. En evne, man altså ikke så i lige så høj grad før krisen.

”Nye ledere skal have et innovativt fokus på, hvordan de kan fastholde kvaliteten med mindre budgetter og færre medarbejdere,” siger ledelsesrådgiver Niels Henriksen fra Lederne til Penge & Privatøkonomi. I forbindelse med lanceringen af en ledelseskonference i midten af december 2012 siger, direktør for Lederne, Krister Ekström, at innovation er alfa og omega i dagens globale konkurrence.

”Det handler om ”survival of the fittest”. De konstante forandringer stiller store krav til, at du tænker og leder innovativt og nyskabende. At du tilpasser dig og skifter retning, når det er nødvendigt og ikke vælger at stikke hovedet i jorden. Det handler også om at turde og at være nysgerrig – samtidig med, at man måske mest af alt vil stikke hovedet i jorden,” siger Krister Ekström på Ledernes hjemmeside.

Vækst skal komme fra innovationen

I forbindelse med et inspirationsmøde tilbage i 2010 holdt Ib Sørensen, direktør i rekrutteringsvirksomheden Taplow et indlæg med titlen: Krise som brændende platform – fra succes til krise til ny succes.

”Når virksomheder ved, at deres fremtidige vækst skal komme fra innovation, er det vigtigt, at deres ledelsesstil understøtter muligheden for innovation,” lød det i beskrivelsen af indlægget, som tog udgangspunkt i en undersøgelse blandt 100 danske virksomheder.

En af konklusionerne på undersøgelsen var blandt andet, at der er en manglende innovativ kultur i danske virksomheder, som kan relateres direkte til en forkert eller manglende ledelsesstil hos topledelsen. ”Innovation er en nøgle til differentiering, hvor mere end 89 procent af virksomhederne ser innovation som den vigtigste mulighed for at skabe fremtidig vækst,” lyder det fra Ib Sørensen, der mener, at det er vigtigt at fokusere på, at den skarpe opmærksomhed omkring udgifter kræver færre medarbejdere, og at der derfor er behov for de helt rigtige medarbejdere.

”Ingen virksomhed er bedre end den ledelse og organisation, der står bag, og ledelsesstilen har stor betydning for organisationens evne til at være innovativ,” lyder det fra Ib Sørensen.

For få innovative virksomheder

I en artikel fra februar 2011 i Mandag Morgen bekræftes den manglende appetit på innovation i de danske virksomheder. Ifølge artiklen viser en analyse, at Danmarks økonomiske fremtid i dag hviler på skuldrene af en innovativ, men meget lille elite af dansk erhvervsliv, der er underlagt et højt innovationspres. Kun 13 procent af Danmarks 150.000 virksomheder bidrager med over to tredjedele af erhvervslivets samlede omsætning og værditilvækst – det viser en analyse fra brancheforeningen GTS – som har kortlagt, i hvilken grad danske virksomheder oplever et innovationspres, der kan motivere og drive ny vækst.

87 procent af Danmarks erhvervsliv oplever et moderat eller ringe pres for at innovere.

”Det er meget overraskende og kan udvikle sig til en klar hæmsko for Danmarks vækstambitioner og for den samlede danske produktivitet,” siger GTS-direktør Ragner Heldt Nielsen.

Ifølge artiklen i Mandag Morgen er det afgørende, at det offentlige innovationssystem når ud til flere af de virksomheder, som i dag ikke fokuserer på innovation, hvis Danmark skal ud af vækstfælden.