JobglædeKarriere

Vi er mere lykkelige på kontoret end derhjemme

En stor europæisk undersøgelse viser, at vi er mere utilfredse med den tid, vi bruger sammen med vores familie, end med den vi bruger på arbejdet.

Mangel på tid er den altoverskyggende grund til, at vi i Danmark og en lang række andre europæiske lande er mere utilfredse med den tid, vi tilbringer sammen med vores familie, end med den vi bruger på vores arbejde.

”Familielivet bliver i større grad tilpasset beskæftigelseskravene, snarere end at arbejdsordningerne bliver tilpasset familielivet. Der eksisterer væsentlige forskelle mellem de enkelte lande, for så vidt angår grundene til den utilfredsstillende balance mellem arbejde og familie. I de nordiske lande, samt i Benelux-landene og Frankrig er årsagen til en utilfredsstillende balance mellem arbejde og fritid mangel på tid,” lyder det i en stor europæisk undersøgelse fra Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkår, der blev offentliggjort tidligere på året.

Det kommer ikke bag på en lykkeforsker ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, at det forholder sig sådan. Han siger til Videnskab.dk:

”Selv om vi arbejder hårdt og måske ikke altid laver noget, der er særligt spændende, så er jobbet stadig et sted, hvor vi får anerkendelse enten i form af et klap på skulderen eller en bonus. Vi kan se, vi når vores mål. Det kan man ikke med familien,” siger Christian Bjørnskov, der understreger, at det ikke normalt er noget, folk er villige til at indrømme.

I undersøgelsen fremgår det også, at balancen mellem arbejds- og familieliv afhænger af antallet af børn og deres alder.

”Der bliver mindre og mindre tid til overs i takt med, at antallet af børn stiger, og især forældre med små børn er udsat for tidspres,” lyder det videre i undersøgelsen.

Børn; alligevel vejen til lykke
Selv om børnene kan resultere i et enormt tidspres i hverdagen, så er det samtidig dem, der gør folk lykkelige. Par med børn, der har adgang til familiens støtte, er mere lykkelige end dem uden børn, enlige eller dem, der ikke har adgang til økonomisk, moralsk eller helbredsmæssig støtte fra deres familie eller venner. Enlige forældre har ifølge undersøgelsen den laveste grad af tilfredshed med tilværelsen af alle. Desuden fremgår det, at europæere, der har et job, har en større tilfredshed med tilværelsen end såkaldte økonomisk inaktive borgere og arbejdsløse.

”Imidlertid fører følelsen af for stor arbejdsbyrde – enten på grund af faglige eller familiemæssige forpligtelser – til en væsentligt reduceret tilfredshed med tilværelsen. Kvinder, der arbejder uden for hjemmet og oplever konflikter vedrørende balancen mellem arbejde og familie synes at være mindre tilfredse med tilværelsen end kvinder, der alene arbejder i hjemmet,” lyder det.

Dog har arbejdsløshed de største negative konsekvenser for tilværelsen, for selv dem, der angiver et højt niveau af konflikt mellem arbejde og familie, er langt mere tilfredse med tilværelsen end arbejdsløse.

Kvinderne svinger støvsugeren
Det er især kvinderne, der bliver ramt af den svære balanceakt mellem familieliv og arbejdsliv, lyder det i undersøgelsen, som viser, at mænd bekræfter, at de udfører mindre end deres rimelige andel af opgaverne i hjemmet, mens kvinderne anfører, at de udfører mere end deres rimelige andel. De politiske anbefalinger i kølvandet på rapporten er blandt andet, at:

”Der skal sikres passende rammebetingelser for en forening af familielivet med arbejdslivet, der ikke alene bør munde ud i en bedre tilpasning af kravene på arbejdsmarkedet til kravene i familien, men også bør have en positiv indflydelse på balancen mellem arbejde og fritid og den enkeltes tilfredshed med tilværelsen i et moderne samfund.”

I især de central- og østeuropæiske lande anbefaler man desuden, at der sættes større fokus på de stigende ubalancer mellem udbud og efterspørgsel i omsorgen for ældre og handicappede slægtninge.

Du kan læse hele undersøgelsen på: http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2010/02/en/1/EF1002EN.pdf.

Læs også