Fremtidens talenter rekrutteres under studietiden

Af Ulla Oppermann Blankholm
Du er kommet ind på dit drømmestudium og er fokuseret på at hellige dig det et hundrede procent. Men rent faktisk kan det betale sig for dig at løfte blikket op fra studiebøgerne og væk fra forelæsningstavlen, hvis du vil have foden inden for på arbejdsmarkedet, når du er færdig med at læse. Flere og flere store virksomheder rekrutterer unge, allerede når de læser, fortæller Nynne Lykke Christensen, der er chefkonsulent i DJØF – en fagforening for økonomer, jurister, advokater osv.
”De rekrutterer desuden på samme måde, som hvis det var til en almindelig stilling med lange ansættelsesforløb. På den måde får de talenterne ind i virksomheden så tidligt som muligt,” siger hun.
Nynne Lykke Christensen mener, at virksomhederne sparer tid på oplæring senere hen, når de får de studerende ind i folden tidligt – for eksempel ved at knytte dem til sig ved specialeskrivningen. Det er en god investering.
”Det er også en fordel for den studerende, for han eller hun kommer til at arbejde med noget, der er virkelighedsnært, og det er godt at sælge sig selv på senere, når vedkommende skal søge arbejde – enten hos den virksomhed, hvor studiejobbet er, eller hos en helt anden.”
Snak med ældre studerende
En undersøgelse fra DJØF viser, at 72 procent af de nyuddannede Djøf’ere, der har fået job, har haft erfaring fra et relevant studiejob. 34 procent har erfaring fra et praktikophold – og 28 procent har praktisk erfaring fra speciale eller afgangsprojekt.
”Det er helt klart dem, der har haft studierelevant arbejde, der kommer hurtigst i job,” siger Nynne Lykke Christensen, der ikke mener, det gør noget, at ens studie bliver forlænget på grund af et studierelevant arbejde – men at der er et break even på et år.
Udskyder man sit studie med mere end et år på grund af sit job, bliver det altså en ulempe for de fremtidige jobmuligheder.
Der er ingen tvivl om, at chefkonsulenten vil råde de studerende til at finde et studierelevant arbejde, selv om der dog kan være forskel på brancher, understreger hun. På nogle studier kan det være en fordel at knokle med eksamenerne, for eksempel hvis den studerende ønsker at blive ansat på et advokatkontor, fordi karaktergennemsnittet vægter meget højt, men inden for de fleste DJØF-områder er det uden tvivl erfaringen, der ifølge Nynne Lykke Christensen, er et vigtigt parameter.
”De studerende skal relativt hurtigt i deres studieforløb finde ud af, hvor der kan være noget arbejde, der er interessant for dem. I begyndelsen kan det være svært at finde ud af, men det er en god idé at snakke med nogle af de ældre studerende og høre, hvad de laver. På den måde finder de ud af, hvad der kunne være interessant for dem, og hvad der ikke er. Det er vigtigt med den afklaringsproces,” siger Nynne Lykke Christensen.
Modige og innovative
Chefkonsulenten mener, at virksomhederne på sigt får nogle dygtige medarbejdere, der kan skabe merværdi.
”De kan, vil og tør være innovative. Når de studerende ved, at de er blevet rekrutteret som talenter, så giver det selvtillid til at kaste sig ud i nogle ting.”
I Dansk Industri bekræfter ledelsesudviklingskonsulent, Annette Thornberg, tendensen. I en artikel i Berlingske Tidende i starten af september sagde hun:
”Især store virksomheder har fokus på at skaffe de rigtige ved for eksempel uddannelsesmesser og med praktikophold, for de ved, at der kommer stor demografisk udfordring, hvis de skal klare sig globalt og vokse,” siger hun.
Seneste artikler

Personlighedstesten åbner op for nye spørgsmål
Personlighedstests er standard i mange virksomheder, så mange ansøgere har prøvet at besvare og modtage tilbagemelding på en test. I Dansk Kabel TV bruger man tests til at åbne op for spørgsmål ud over de helt gængse samt at be- eller afkræfte ting fra første samtale.

Udviklingen og nye tendenser gør, at der kommer job, du aldrig drømte om. Vi har fundet 15 jobtitler, du ikke kendte for 15 år siden.

At gå til jobsamtale er en kunst, men du bliver vurderet på en masse faktorer, som ikke har med dine svar eller kompetencer at gøre. Udover kropssprog består en stor del af udfaldet til din jobsamtale af, hvordan du ser ud.

Kom med om på den anden side af forhandlingsbordet og få 5 tips til lønforhandlingen fra en leder, der har forhandlet løn mere end 250 gange.

Vi mennesker er vanedyr … og pligtopfyldende og loyale og frygter uvished og, og, og. Undskyldninger og (bort)forklaringer for ikke at gå til venstre, når vi i lang tid har gået til højre, kender vi alle. Men fald ikke i fælden, når det gælder din trivsel på arbejdsmarkedet. Sig op, hvis tiden er inde.