Jobglæde

Drømmejob Ju­le­ka­len­der - 11. december 08

Softwarevirksomheden Oracle Danmark blev kåret som nr. 14 på listen over Danmarks Bedste Arbejdspladser® 2008.

Drømmejob - Oracle Danmark

Verdens største leverandør af virksomhedssoftware
Oracle Danmark er en del af Oracle Corporation som er verdens største leverandør af virksomhedssoftware. Deres produkter spænder over database og storage, middleware (integrations- og transaktionssoftware) samt applikationer og industrispecifikke løsninger. Oracle's forretning handler om informationer - hvordan man håndterer dem, bruger dem, deler dem og beskytter dem. Derfor har Oracle gennem tre årtier leveret software og services, der gør virksomheder og organisationer i stand til at hente de mest præcise og opdaterede informationer ud af deres forretningssystemer.

I dag har Oracle flere end 300.000 kunder fordelt på 145 lande og 98 af kunderne er på Fortune 100 listen.

Oracle Danmarks konsulentafdeling hjælper kunder med at udvikle forskellige løsninger baseret på Oracles software, og Oracle University uddanner kunder og partnere, så de kan udnytte softwarens potentiale bedst muligt.
Virksomheden har eksisteret siden 1977, og i Danmark siden 1987. Her i landet er der ca. 243 ansatte.

Oracle har bl.a. stort fokus på mangfoldighed og sidste år blev de tildelt Beskæftigelsesprisen af Integrationsministeriet for deres mentorordning for højtuddannede nydanskere, som har haft svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. I år var Oracle Danmark blandt 3 virksomheder som var indstillet til Specialprisen for mangfoldighedsledelse i kåringen af Danmarks Bedste Arbejdspladser®.
Ikke mindre imponerende er virksomhedens rekordlange liste over lækre personalegoder.

Jobindex har interviewet Personaledirektør Anette Landberg omkring succesen.

Hvad er hemmeligheden bag at skabe en god arbejdsplads?
Hemmeligheden er, at have spændende og udviklende arbejdsopgaver, så man tiltrækker kompetente medarbejdere.
Udover faglige kompetencer, lægger vi meget vægt på de menneskelige egenskaber, når vi ansætter nye medarbejdere. Fleksibilitet, teamwork og evnen til at dele viden er egenskaber, vi sætter højt. Ved at dele viden fremmer vi udviklingen af den enkelte og dermed hele organisationen. Og så skal de fysiske rammer selvfølgelig være i orden.

Hvorfor er netop I så gode til det?
Vi har været tro mod de værdier, vi står for. Vi forfølger ønsket om at være en god arbejdsplads med samme professionalisme, som vi forfølger vores øvrige forretningsmål.

Hvilke udfordringer har der været, som I har overvundet eller afværget?
De enkelte ledere er nøglepersoner. Vi har derfor udviklet en række lederkurser for at sikre, at alle ledere i Oracle er klædt på til at udvikle medarbejderne, kommunikere godt og ikke mindst er klædt på til at håndtere konflikter.

Hvad vil I gøre for at beholde den flotte placering på listen over Danmarks Bedste Arbejdspladser®?
Vi har lagt alle resultaterne fra dette års undersøgelse ud på vores intranet. Nu bliver de drøftet i samarbejdsudvalget, på afdelingsmøder og på kvartalsmøder for hele virksomheden.
På den måde får vi konkrete input til nye aktiviteter og initiativer. Vi opretter desuden fokusgrupper for at udforske baggrunden for besvarelserne i Danmarks Bedste Arbejdspladser-analysen. Vi har desuden lige holdt møde med Great Place to Work® for også på den måde at blive klogere på, hvordan vi kan fastholde positionen og blive endnu bedre.

Hvad er de 3 vigtigste ting at prioritere, for en virksomhed der vil skabe en god arbejdsplads?

  1. Klare mål.
  2. God kommunikation.
  3. Respekt for hinanden.
Hvad er de 3 vigtigste ting at bidrage med, som medarbejder på en sådan arbejdsplads?
  1. Evnen til at indgå i teams.
  2. At dele viden.
  3. At være fleksibel.
Ændrer det sig over tid, hvad der konstituerer en god arbejdsplads?
Ja, det ændrer sig. I ”gamle” dage var en arbejdsplads stationær. I dag er arbejdspladsen virtuel. Nu kan medarbejderen arbejde fra sit hjem, fra en lufthavn eller fx fra et andet Oracle-kontor. Derfor er den teknologiske infrastruktur utrolig vigtig. Det er altså ikke alene nok med gode fysiske rammer - systemerne skal også være på plads for at understøtte fleksibiliteten. Den virtuelle arbejdsplads stiller i sagens natur ekstremt store krav til kommunikationsevnerne hos både medarbejdere og deres chefer.

Hvad vil være vigtige faktorer for at skabe en god arbejdsplads i fremtiden?
Ansvar, personlig udvikling og balance mellem fritid og arbejde.
Tværkulturelle kompetencer bliver endnu vigtigere i takt med at globaliseringen slår igennem. Forandring bliver normen, og det stiller krav til både forandringsevne og -vilje.

Har I konkrete tal, der illustrerer den målbare effekt af at være en god arbejdsplads?
Vi har en lav fraværsprocent på omkring 2%. Ancienniteten ligger med et gennemsnit på 8 år ganske højt for en meget dynamisk branche. Og sidste år fik 20% af medarbejderne muligheden for at udvikle karrieren gennem interne jobskift.

Findes der nogle særlige personalegoder eller sociale tiltag hos Oracle Danmark?
Oracle har en bred vifte af tilbud til medarbejderne. Det gælder både løn, arbejdsvilkår og sociale tilbud. Blandt andet:

Flexible Benefits: Vi var, så vidt vides, det første firma i Danmark, der indførte de såkaldt fleksible personalegoder (Flexible Benefits) for samtlige medarbejdere. Siden har en lang række firmaer fulgt efter. Filosofien bag Flexible Benefits er, at firmaet bruger mange penge på goder til medarbejderne, men det er ikke altid medarbejderne påskønner de goder, de får. Fx er det ikke alle, der får afholdt samtlige feriedage, og pensionsbidrag har ikke altid været interessant for specielt de yngre medarbejdere. Mht. bil var det ikke alle, der udnyttede det biltilskud, de var berettiget til.
Derfor besluttede Oracle, for snart 7 år siden, at medarbejderne skulle have lov til at flytte rundt på goderne. Vi valgte fra starten at inkludere bil, pension og tre ekstra feriedage. Senere kom avis, og bro-bizz til Øresundsbroen, da det er vigtigt at holde ordningen levende.

En gang om året får medarbejderne lov til at ændre i deres benefits sammensætning. Fx vælger nogle at droppe de 3 feriedage og bruge beløbet til pensionsordningen eller måske få udbetalt kontanter i stedet. Nogle vælger en mindre eller dyrere bil og modregner i en af de øvrige komponenter. Man kan også købe 2 ekstra feriedage og gå lidt ned i enten løn, bilstørrelse eller pensionsbidrag.

For Oracle er det en fordel, at der er skabt større synlighed hos den enkelte om, hvor meget firmaet egentlig betaler i benefits og dermed større tilfredshed hos medarbejderen. Flexible Benefits er også et positivt element i forbindelse med tiltrækning af medarbejdere til Oracle, fordi folk godt kan lide friheden til selv at bestemme - i dette tilfælde sammensætningen af personalegoder.

Privat telefonabonnement og samtaleafgifter samt ADSL
Oracle betaler privat telefonregning for alle ansatte, og vi betaler oprettelse af ADSL opkobling på medarbejdernes privatadresse, hvis der er behov for det i jobbet – og det er der som regel.

Sundhed og glæde
Oracle har som målsætning, at vi vil være en sund og glad virksomhed, der fokuserer maksimalt på medarbejdernes fysiske og psykiske sundhed og trivsel.
Et af de synlige og markante omdrejningspunkter i hverdagen er virksomhedens kantine. Vi har en dejlig kantine, som serverer en lækker buffet med både kolde og varme retter og masser af friske grøntsager. Fra 1. juli har vi også kunnet købe varm mad med hjem for et beløb på 30 kr. pr portion. Det er allerede meget populært, fordi det sparer tid i både indkøb og madlavning.
Kantinen serverer en god morgenbuffet med friskbagt brød, ost, marmelade, juice, ymer, gulerødder mm. Hver torsdag er der også snegle. Fredag eftermiddag er der hjemmebagt kage til kaffen.
Kaffe og te er til fri disposition, ligesom man frit kan forsyne sig med sodavand. Der er altid fyldte frugtfade i kantinen. For dette betaler medarbejderen 320 kr. pr måned – det er et beløb, som skattevæsenet accepterer, og det er i øvrigt ikke justeret i mange år.

Derudover har medarbejderne adgang til vores eget fitness center, hver anden uge kommer en massør i arbejdstiden. Som et virkeligt aktiv i en travl hverdag har vi indrettet et såkaldt Alpha rum. det er et rum, hvor medarbejderne kan trække sig tilbage, når verden virker lidt for stressende. Det indrettes med bløde møbler, bl.a. en sofa, hvor man kan ligge ned, og en massagestol. Der kan være afslappende bøger og blade, f.eks. vedr. selvudvikling – manualer og fagbøger er forment adgang. Der er et musikanlæg til afstressende musik, som går ind og påvirker vores alpha bølger – deraf rummets navn.
Som et supplement kører vi jævnligt stresshåndteringsforløb med deltagelse af grupper på 8-10 medarbejdere.

Fleksibilitet i arbejdstid
Med mindre man har et job, hvor kunderne er afhængige af, at man er på jobbet til en bestemt tid (reception, supportfunktion) kan medarbejderne komme, når de ønsker det. De fleste kommer mellem kl. 8 og 9, men bare det, at man ikke er tvunget til at være på arbejde på et bestemt tidspunkt, giver mindre stress. På samme måde kan medarbejderne gå hjem, når de har lyst.
Selvfølgelig forventer firmaet, at de udfører deres arbejde, men med gode muligheder for at arbejde fra hjemmet via internet, arbejder mange lidt ekstra om aftenen, når børnene sover. Med denne fleksibilitet får familien maksimal fornøjelse af mor/far, og arbejdet bliver passet, bare ikke altid mellem kl. 8.30 og 16.30.

Fleksibilitet i arbejdssted
Medarbejderne kan efter aftale med deres leder arbejde hjemmefra i stedet for at komme til kontoret. Vi er dog meget opmærksomme på, at hjemmearbejde ikke skal foregå hver dag, da det i så fald vil gå udover team-ånden i virksomheden og videndelingen. Men for medarbejderen giver det fleksibilitet i forhold til familien at kunne klare arbejdet derhjemme. Vi anbefaler max. 2 dage pr. uge til hjemmearbejde.

Oracle børn
På grund af Oracles aldersfordeling føder vores medarbejdere mange børn. For begge køn samlet fødes der ca. 2 børn om måneden. Oracle kvitterer med en barselsgave.
Det er helt i orden at medbringe sine børn på Oracle, når barnet har ekstra behov for at være sammen med forælderen en dag. Vi har legetøj og pc’ere med spil. Mængden af børnetegninger på opslagstavlerne vidner også om, at de små trives hos Oracle.

Deltidsarbejde og orlov
Oracle er meget positiv overfor deltidsarbejde. 12 medarbejdere arbejder på deltid, typisk 30 timer om ugen. Vi er også positive over for forskellige former for orlov. Flere medarbejdere har haft 2-3 måneders orlov for at rejse. En medarbejder fik 9 måneders orlov for at skrive en historisk roman, og en medarbejder skal nu, for anden gang, have orlov for at blive udsendt for forsvaret.

Personaleforening
Oracle tildeler hvert år et budget til foreningen, som herefter fordeler pengene til de forskellige klubber, der er oprettet i foreningens regi og til diverse arrangementer. Medarbejderne bidrager selv med 30 kroner om måneden.
Det har vist sig at være en utrolig god beslutning at lade medarbejderne selv bestemme, hvordan budgettet skal bruges, og der er et væld af aktiviteter i foreningens regi: Sportsklubber (løbeklub - vi deltager bl.a. i DHL stafetten), svømmeklub, golfklub kunstforening, gourmetklub, børnedag i efterårsferien, børnejulefest, biografture, koncerter, skøjteløb og ishockey, vinsmagning, teaterforestillinger, Cirkus Arena og meget mere.

Sidste nye tiltag er indmeldelse af medarbejderne i rabat-klubben LogBuy, som giver mulighed for fordelagtige indkøb.

Samfundsmæssigt engagement/ Integrationsprojekt
Ledelsen i Oracle Danmark har den holdning, at integration af nydanskere er en af vores vigtigste udfordringer i samfundet, og på basis af det kom CSL gruppen med forslag til, på hvilken måde Oracles medarbejdere kunne støtte. Det lå fast, at det skulle være en form for praktisk hjælp til selvhjælp, som vores medarbejdere kunne involvere sig i. Resultatet blev et mentorforløb, som indtil videre har kørt to gange.

Første runde blev indledt i december 2006. Mentor og mentee mødtes hver anden uge i en periode på et halvt år. Alle mentorer gik op i projektet med liv og sjæl, og da programmet blev afsluttet efter det planlagte halve år var resultatet, at 7 ud af 9 indvandrere havde fået et job, der var relevant for deres akademiske uddannelse. Et resultat vi var meget glade for.

For dette projekt fik Oracle Danmark tildelt Integrationsministeriets Beskæftigelsespris, som blev overrakt af Kronprinsesse Mary. Jeg behøver vel ikke nævne, at vi var både glade og stolte - især da Oracle også fik besøg af statsminister Anders Fogh Rasmussen, som ville høre mere om projektet.

Anden runde er netop afsluttet i november 2008 - Denne gang har vi udvidet projektet til 18 nydanskere, og vi har allieret os med vores nabo Tryg Vesta. Også i anden runde har resultaterne været gode, men er endnu ikke gjort endeligt op.

Hvad leder I efter hos en kommende medarbejder?
Fleksibilitet, teamwork og evnen til at dele viden er noget vi sætter højt.

Kan du fortælle en historie, eller anekdote, der er karakteristisk for Oracle Danmark?
Personaleforeningen og frivillige medarbejdere arrangerer hvert år en børnedag i efterårsferien.
I år var en hoppeborg stillet op i receptionen, og huset genlød af glade børnestemmer. Efterfølgende strømmede det ind til arrangørerne med positive tilbagemeldinger fra glade forældre og bedsteforældre.
Det store engagement som dagen afstedkom, blev understreget af den medarbejder, der skrev, at nu tør han i hvert fald ikke skifte job, for så bliver der ballade med børnene!


Kilde: Personaledirektør Anette Landberg, Oracle Danmark. (Afbilledet tv)
Website: Oracle Danmark.

Foto øverst: Statsminister Anders Fogh Rasmussen på besøg hos Oracle i forbindelse med tildelingen af Integrationsprisen i 2007.
Foto credit:Torben Klint.

Great Place To Work Institute Danmark


Vil du læse andre virskomhedsportrætter så klik HER.

Læs også