7 gode vaner når du skal interviewe kandidater online

Vi tilpassede os hurtigt den nye hverdag med onlineinterviews. Nu handler det om nye, gode vaner. Derfor har vi samlet 7 tips baseret på de dialoger, vi har med landets rekrutterende ledere og medarbejdere.

Advisér altid kandidaten. Selv om du måske synes, et opkald på Teams, Zoom eller Skype er som et almindeligt telefonopkald, ser kandidaterne ikke sådan på det. Ring aldrig op til en onlinesamtale uden at have adviseret kandidaten først, heller ikke hvis du bare skal screene.


Invitér til et testinterview dagen før. Kør en prøve i forvejen, hvor kandidaten får afprøvet og fjumret af med teknikken, og I taler om vind og vejr – så har I desuden hilst på hinanden, hvilket gør kandidaten tryggere inden crunch time med ansættende leder


Tag imod, så kandidaten føler sig ventet. Log på et par minutter før, så du klar derinde, når kandidaten kobler på. For kandidaten er det ikke godt at komme ind i jeres online møderum som den første og eneste, kandidaten skal føle sig ventet.


Hav styr på teknikken selv og sid uforstyrret. Det sædvanlige: Vær koblet op i god tid. Sørg for, at der er lyd i headsettet, og forsøg at finde et sted uden forstyrrelser, baggrundsstøj og med en neutral baggrund.


Husk at mute andre linjer. Hvis du er på Skype, så luk Teams. Du kan risikere at få en forstyrrende biptone i headsettet, eller opkald fra andre, hvis du ikke har ’Do not disturb’ på den anden linje.


Til dit bagland: Respektér, at det er et interview, du er i gang med. Der er ledere, der muter mikrofonen og svarer på mails imens. Brief dit bagland på at afsætte tid og fokus, præcis som hvis det var et møde ansigt til ansigt.


Mere end én? Koordinér, hvem der stiller spørgsmål hvornår. Det bliver hurtigt rodet, og lyden bliver dårlig, hvis I taler i munden på hinanden. Lav en uformel køreplan på forhånd, giv tid til at tale færdigt og aftal fx hvem der taler hvornår eller stiller hvilke spørgsmål – især hvis I er flere end to udover kandidaten.