JobsøgningKarriere

Vi gider ikke søge job i julen

Arbejdsgiverne kæmper for at få deres jobannoncer online inden ferien. Men ansøgerne holder fri og logger først på i januar.

Du kan skimte juleferien forude. Igennem hele året har du knoklet, og måske tæller du nu de sidste dage og timer, før arbejdsåret endelig er omme. Langt om længe kan du smide fødderne op og glemme chefen, kollegerne og de frustrerende opgaver, du har måttet udholde de foregående 12 måneder.

Men selvom du er træt af jobbet, bruger du ikke ferien på at finde et nyt. Tal fra Jobindex viser, at mange danskere lukker ned for jobsøgningen i julen og først klikker ind igen i det nye år.

”Der er et markant fald i forbindelse med ferien. Cirka halvdelen af brugerne forsvinder, men kommer igen mandagen efter ferien. Og i selve juledagene falder tallene endnu mere markant,” fortæller analyseansvarlig hos Jobindex, Helle Elizabeth Skovbæk.

I ugen mellem jul og nytår, hvor en stor del af danskerne holder fri, kommer det daglige gennemsnitlige besøgstal på jobportalen ned omkring 40.000 brugere. Juleaften er det helt nede på 27.000, mens der den første mandag i det nye år er mere end 105.000 brugere, der pludselig surfer efter nyt job.

Reflekterer over arbejdslivet

På trods af faldet i jobsøgere i ferien, er mange virksomhedsledere og HR-medarbejdere stærkt opsatte på at få annoncerne på før jul.

”Flere af vores kunder insisterer på, at deres opslag skal være online i ferien. De forventer, at potentielle kandidater bruger deres jul på at søge job. Men vores erfaring er, at det gør de ikke,” siger Johanne Pedersen Berg, som er tekstforfatter hos Jobindex.

Selvom vi skruer ned for brugen af jobportaler i ferien, betyder det ikke, at gløgg og andesteg får os til at glemme arbejdslivet helt. I stedet bruger vi juledagene på at mærke efter.

Line Lou Mortensen er underviser og coach ved Teknologisk Institut. Hun afholder kurser i personlig planlægning, herunder hvordan man overlever, at ferien slutter.

”Jeg tror, at mange bruger deres ferie på at gøre status over deres arbejdsliv, og nogle mærker måske, at de slet ikke har lyst til at komme tilbage på arbejde,” fortalte hun til Jobindex i 2013.

Hun understreger dog, at post-feriemelankolien er meget udbredt og ikke kun er forbeholdt de, der er på vej videre i karrieren.

”Selv folk der ikke søger nyt job, bliver ofte nedtrykte, når de skal tilbage på arbejde. Det er lidt som at hoppe i en kold pool – det tager lidt tid, før det bliver behageligt, og nogle kommer så frem til, at de simpelthen trænger til et nyt job,” siger hun.

Ferien er hellig

Der opstår desuden et moralsk dilemma, idet mange tilsyneladende venter med at søge, til de er tilbage på deres pind. Og måske er det endda arbejdstiden og arbejdscomputeren, vi bruger til at lede efter nye udfordringer.

”Grunden til, at nogle venter med at søge, indtil de igen er på kontoret, kunne være, at det er her, du mest mærker behovet for forandring. Samtidig vil man jo slappe af og ikke bryde hyggen under ferien. At søge job minder jo meget om at arbejde, hvor man skal være omhyggelig, struktureret og velformuleret, og det vil man ikke ødelægge ferien med,” siger Line Lou Mortensen.

Hun understreger, at det typisk er i den sidste del af ferien, at man gør status. Det er, når arbejdslivet nærmer sig igen, at folk reflekterer over, hvorfor de bliver nedtrykte ved tanken om deres job, og hvorfor det er, de måske slet ikke har lyst til at komme tilbage igen. Coachen anbefaler dog, at man overvejer situationen en ekstra gang.

”Måske du lige skal slå koldt vand i blodet. Det kan være, du bare skal op i gear igen. I ferien mærker vi jo livet, når det er bedst. Her bestemmer vi 100 procent over vores egen tid, og når vi starter på jobbet igen, bliver den frihed taget fra os, og jeg tror, det er derfor, man ikke går i gang med at søge job, før ferien er slut,” siger hun.

Grib chancen

Hvis du orker, kan der være fordele ved at søge job i julen. Først og fremmest er der jo færre på jobportalerne, og du kan derfor sikre dig et forspring, mens konkurrenterne drikker snaps.

”Faktisk er juleferien et udmærket tidspunkt at søge job på. Det er ganske vist ikke alle, der er på arbejde, men de chefer, der er, har god tid til at snakke med jobansøgere, hvilket de ikke har resten af året. Mange steder er det medarbejderne, der holder mest ferie, mens cheferne sidder tilbage og passer butikken,” forklarer Kaare Danielsen, direktør i Jobindex.

Han opfordrer ansøgere til at ringe til lederne for at få en snak om jobbet. Det kan eventuelt føre til en dediceret jobsamtale, og på den måde kan du – med lidt held – gå udenom de job- og forandringssultne masser i januar.

Kaare Danielsen understreger, at du får mest ud af at kontakte de små og mellemstore virksomheder, da store organisationer har personaleafdelinger og faste procedurer, som de sjældent laver om på, blot fordi du ringer til dem.

”Ved at ringe rundt til virksomhederne viser man initiativ og entusiasme. Og hvis den rigtige medarbejder tilfældigvis kommer forbi, vil mange virksomheder være glade for at slippe for at behandle 100 ansøgninger og få en medarbejder, der kan starte med det samme,” siger han.