Dot.com og gik

Det nye årtusinde varsler voldsomme omvæltninger i den danske internetverden. Den venturekapital, som iværksætterne i nogle år har skreget forgæves på, er pludselig dukket op. Alt ændres ved årtusindskiftet, og i starten af 2000 er der, som ved et klik på musen, pludselig 2 milliarder venturekroner til rådighed i Danmark. Dot.com-bølgen har ramt landet. I maj 2000 flytter Jobindex med 8 medarbejdere til de nuværende lokaler på Holger Danskes Vej 91, hvor der er 800 m² og plads til at vokse. ”Det ser meget, meget lovende ud. Men kravet er, at man har planer om at komme til udlandet. Alt er rimelig overgearet. Der er ingen, som vil investere i små firmaer med små forretningsplaner. Det skal være et eller andet med 100 millioner kroner og erobring af internationale markeder og sådan noget, for ellers er det ikke interessant,” fortæller Kaare Danielsen.

2000-2002:

Han har helt fra starten været meget interesseret i at komme til udlandet. Dels fordi han mener, at konceptet for Jobindex vil kunne gøre sig godt udenlands, dels fordi han allerede én gang i lille målestok har mærket forskellen på et dansk og et internationalt marked. Inden han tjente millioner ude i verden på sine skakprogrammer, havde han nemlig allerede i 1982 lavet et andet lille skakprogram, som han selv solgte herhjemme.

"Jeg tjente måske 10.000 kr. på det, så jeg var bevidst om, hvad mulighederne er, hvis man kan lykkes med at slå igennem internationalt i stedet for bare i Danmark. Jeg havde oplevet, hvilken kæmpestor forskel der er. Så jeg har altid gerne ville lave Jobindex til en international succes også."

Kaare Danielsen, adm. direktør i Jobindex

Derfor går han straks i gang med at undersøge mulighederne for at få tilført kapital eller indgå samarbejder, der kan føre Jobindex til udlandet. Og han finder hurtigt ud af, at mange mennesker – i ellers jordbundne Danmark – allerede fra starten fuldstændig har mistet jordforbindelsen i dot.com-branchens millionskær. Visioner er alt, og intet kan på dette tidspunkt forekomme mere altmodisch end traditionelle dyder som hårdt arbejde, snusfornuft og godt købmandskab. ”Dot.com-tiden var rigtig sjov, men utrolig overgearet. For eksempel var jeg ude at snakke med nogen, som havde en eller anden forretningsplan, som de seriøst mente, var mere værd end mit firma. De mente, at det, at vi på fire år havde opbygget et firma med ti medarbejdere, i sig selv var bevis på, at konceptet ikke virkede, for ifølge deres planer skulle der ansættes 15 mennesker allerede de første tre måneder. For det var sådan, man gjorde. Det havde de planer for, og hvis jeg ville være med i dem, så kunne jeg komme med mit firma og blive en lille del af det her større firma.

Den hoppede jeg selvfølgelig ikke på. Men sådan var holdningen dengang. Det kunne simpelthen ikke blive stort nok hurtigt nok,” fastslår Kaare Danielsen. I stedet satser han på sin gamle samarbejdspartner fra søgemaskinen Thor, AltaVista, som han har et godt forhold til. ”På deres hjemmeside havde de en underside med et verdenskort med deres samarbejdspartnere. I Spanien var det f.eks. det nationale telefonselskab, der var partner, og i Sverige var det Telia osv. Og så ud for Danmark, så stod der bare ’Kaare Danielsen’. Det var rimelig underholdende i forhold til, hvor store de var,” griner han.

Nye muligheder i udlandet

AltaVista er på det tidspunkt ved at åbne kontorer i 35 europæiske lande, og chefen for denne europæiske satsning sidder i Tyskland. I marts kontakter Kaare Danielsen ham for at undersøge muligheden for at lave et samarbejde. Pudsigt nok er AltaVista i Europa netop på dette tidspunkt nået frem til, at det vil være en god ide at udvide forretningsområdet med en søgemaskine, der kan søge på jobannoncer. Chefen synes, at Jobindex er en fantastisk tjeneste, som passer godt ind i de ting, som AltaVista har planer om at lave i Tyskland. Der er bare lige ét lille problem: AltaVista er godt i gang med at lave en aftale på området med det tyske firma worldwidejobs, som har lovet at kunne have en søgerobot klar til maj. I klassisk Kaare Danielsen-stil bliver dette problem løst i en weekends arbejdsraseri. ”Vi kunne jo vise dem noget teknologi, der virkede, så vi satte os ned – hele firmaet – og arbejdede meget, meget hårdt en weekend og lavede nogle sider, som viste nogle jobannoncer på tysk og lavede nogle rammer, der lignede AltaVistas. Det blev så godt, at AltaVista følte, at de næsten kunne røre tjenesten, og at den næsten kunne lanceres i morgen. Og det var nok til at få dem til at droppe worldwidejobs med det samme og i stedet vælge os,” fortæller han. ”Og da blev det rigtig sjovt og spændende, og vi begyndte at få lidt dollartegn i øjnene, for AltaVista var jo et fantastisk firma på det tidspunkt,” fortsætter han.

På billedet: Jesper Vørnle, Liat Skat Nørrevig, Kaare Danielsen, Berit Nielsen, Christian Bahl, Jes Ebbeke, Christine Frøhlich, Dorthe Jacobsen, Mia Wistisen og Anders Nielsen.

AltaVista er verdens førende søgemaskine og er ejet af ventureselskabet CMGI, som har en børsværdi på 120 milliarder kroner. Som et godt udtryk for AltaVistas størrelse har de netop i januar 2000 kørt en tv-kampagne i USA til 120 millioner dollars. ”Det er ikke alle, der lige brænder en milliard af på tv-reklamer, og jeg troede fuldt og fast på, at der var en rimelig stor chance for, at vi nu skulle ud at være store i Europa sammen med AltaVista. Fordi AltaVista var sådan et firma, der kunne gå på vandet på det tidspunkt. Det var fuldstændig som Google i dag, hvor man har en fornemmelse af, at alt, hvad de rører ved, bliver en succes. Den status havde AltaVista dengang. De havde ubegrænsede pengeressourcer til rådighed til at lave de ting, de ville, og så valgte de at lave jobområdet sammen med os. Jeg var overbevist om, at det ville blive en succes på et eller andet plan,” siger Kaare Danielsen.

AltaVista og Jobindex får hurtigt etableret jobtjenester i lande som Tyskland, Sverige, Holland, Frankrig og England. I tidens ånd foregår disse ting med lynets hast, og små detaljer som kontrakter for de enkelte lande og en samlet forretningsplan er ikke noget, man får lavet. Dietlind Hansen og Pernilla Palmblad bliver ansat til at tage sig af hhv. det tyske og det svenske site. På dette tidspunkt er Jobindex i en situation, hvor firmaet med stor sandsynlighed vil kunne få tilført venturekapital. Men Kaare Danielsen er ikke længere så interesseret i de danske venturekapitalister, fordi han nu har en bagdør til den gigantiske pengetank CMGI. På den anden side har Jobindex og AltaVista på det tidspunkt ikke mulighed for at søge kapital hos CMGI, fordi papirarbejdet ikke er i orden. Og i stedet for at bruge tiden på at få kontrakterne i orden og få struktureret samarbejdet og lavet en samlet forretningsplan, er de to partnere mere optagede af at få tjenesterne op at køre ordentligt i de lande, hvor de har etableret sig. Det går resten af år 2000 med, og mens Jobindex er optaget af at komme til udlandet, er hjemmebanen Danmark under udenlandsk belejring.

Hård konkurrence i Danmark

For hvis der er nogen, der har forstået dot.com-tidens budskab om at blive stor hurtigt, så er det norske StepStone. ”Vi begyndte at få meget hård konkurrence i Danmark og navnlig af StepStone. Efter deres navneskift kom de i starten af 2000 ud med en gigantisk reklamekampagne til et stort tocifret millionbeløb, hvor de virkelig gik massivt ud og markedsførte navnet. Og efter at have slået navnet fast på den måde, gik de så ud og blev børsnoterede og hentede 1,6 milliarder i kapital og fik en børsværdi på 10 milliarder kroner,” fortæller Kaare Danielsen. Og så begynder StepStone ellers at ekspandere. I første kvartal af 2000, før de går på børsen, er de 300 medarbejdere, mens de i første kvartal 2001 er 1.300 medarbejdere. Jobindex har 13 medarbejdere. ”Pludselig havde vi en konkurrent, som havde 100 gange flere medarbejdere og 1.000 gange flere penge, end vi havde,” konstaterer Kaare Danielsen.

Oven i hatten er han ikke tilfreds med TV 2’s markedsføring, som ikke virker særlig godt for Jobindex. Der er ganske enkelt for meget TV 2-branding og for lidt Jobindex-branding i de tv-reklamer, som kører. Reklameeffekten for Jobindex er svær at få øje på. ”De var ikke i stand til at markedsføre os, så vi for alvor kunne tage kampen op med StepStone. På trods af, at vi havde TV 2 i ryggen, blev vi mere eller mindre blæst omkuld, da StepStone kom med deres store kampagne. Dels fordi det var en meget større kampagne på alle mulige medier, hvor vi kun var på ét medie, men primært fordi de reklamer, som TV 2 lavede, ikke rigtig virkede, fordi de fremhævede TV2-navnet og ikke Jobindex-navnet. Så på trods af, at vi havde brændt en masse tv-reklamer af, så var der masser, der ikke vidste, hvem Jobindex var,” forklarer han.

For at gøre ondt værre begynder AltaVista i denne tid at skrante lidt. Som amerikansk gigant rammes firmaet tidligere end de europæiske firmaer af kursfaldet på den amerikanske teknologibørs NASDAQ. Ydermere kører Jobindex og AltaVistas europæiske jobtjenester heller ikke helt optimalt. Kaare Danielsen er klar over, at der er behov for et kapitalindskud i kampen mod overmagten herhjemme og i kampen for at få det europæiske eventyr op at køre. Så han kontakter de danske ventureselskaber.

På billedet: Kicki Barfoed, Kaare Danielsen, Martin Hagerup, Mia Wistisen, Jesper Madsen, Christian Bahl, Christine Frøhlich, Jesper Johansen, Morten Meyling, Lars Holgaard, Liat Skat Nørrevig og Jack Petersen.

”Men på det tidspunkt er det allerede for sent. Allerede der i starten af 2001 kan vi ikke få venturekapital mere. Dels fordi vi har en konkurrent, der hedder StepStone, der er betydelig større end os, dels fordi fremtiden for den europæiske satsning med AltaVista er usikker, dels fordi at ventureselskaberne stille og roligt er ved at løbe tør for penge. Så der er ikke nogen, der er interesseret i at investere i os på det tidspunkt,” konstaterer han. Han får endda i processen et godt råd fra en velmenende venturekapitalist, som råder ham til at sælge selskabet hurtigst muligt, mens det stadig er noget værd. Men så sort mener Kaare Danielsen ikke, at det ser ud, til trods for at dot.com-tiden allerede er ved at være ovre. Den danske dot.com-bølge fik et kort, hektisk liv, der stort set kun varede år 2000.

Et lille år efter, at kurserne på NASDAQ den 11. marts 2000 startede deres styrt ned i et tilsyneladende bundløst hul, begynder effekterne rigtig at ramme Danmark. Jobindex ansætter fire nye sælgere i første kvartal 2001, bl.a. Jesper Johansen og Morten Bo Petersen, der senere bliver salgschefer for hhv. key account management-afdelingen og account-afdelingen. Men Kaare Danielsen må indse, at omsætningen ikke følger med. For mens omkostningerne fra 1. kvartal 2000 til 1. kvartal 2001 stiger med 85 procent, stiger omsætningen kun med 45 procent. Jobindex vokser ikke længere med de astronomiske rater, som man har været vant til. ”Så jeg etablerer ansættelsesstop. Og det er en beslutning, som jeg senere bliver meget, meget glad for, for den reddede simpelthen virksomheden. Alle de andre jobdatabaser fortsætter med at ansætte folk i løbet af foråret 2001, og alle må uden undtagelser ud at afskedige dem igen i løbet af efteråret 2001,” fortæller Kaare Danielsen. Antallet af StepStone-medarbejdere fortæller tydeligt om den udvikling. Giganten, som havde 1.300 medarbejdere i 1. kvartal 2001, er et år senere skåret ned til 300 medarbejdere.

Konsekvens af 11. september

Jobdatabaserne er ramt af, at Den Nye Økonomi, som dot.com-tidens guruer ubeskedent havde døbt internetøkonomien, var kollapset, men de er også ramt af en begyndende afmatning i økonomien generelt. Og den får det ikke bedre efter terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001.”Da gik verden fuldstændig af lave. 11. september lagde en dæmper på ALT. Lige pludselig turde ingen træffe beslutninger om noget som helst og i hvert fald ikke om rekrutteringer. Den ’rigtige’ økonomi røg altså pludselig med ned, og så gik alt i stå i 4. kvartal 2001,” husker Kaare Danielsen. Blot et år tidligere havde mulighederne syntes ubegrænsede for Jobindex. Men nu er virksomheden blevet indhentet af den virkelighed, som begyndte den 11. september 2001, og den it-virkelighed, der startede, da kurserne på NASDAQ begyndte at falde den 11. marts 2000 efter dagen før at have toppet på kurs 5049. Godt halvandet år senere ved indgangen til 2002 ligger den lige omkring kurs 2000. Og den skal oven i købet næsten halveres fra det niveau, før den i oktober 2002 med en kurs på lige over 1.100 endelig rammer bunden af sit fald. I slutningen af 2001 kan Kaare Danielsen altså konstatere, at Jobindex ikke kommer ud i hele Europa med AltaVista, at Jobindex ikke får tilført venturekapital, og at StepStone har sat sig tungt på det danske marked, som i øvrigt er i slem økonomisk nedgang. Som et sidste og meget smertefuldt søm i ligkisten til den hidtidige strategi mistede Jobindex, midt i de sidste to års dot.com-tumult og meget mod Kaare Danielsens forventning og forhåbning ,også ordren på den danske stats nye jobportal, Job-i-Staten.dk. Det er tid til et hovedeftersyn af strategien.