Man skal ikke starte nyt firma og få tvillinger på én gang

Den første version af Jobindex ryger på nettet i februar 1996, og den bliver lavet på en weekend. ”Det var sådan noget med lige at prøve at sende en hurtig prototype af siden ud for at se, om der kom noget trafik på siden,” fortæller han. Og det gør der. I løbet af ret kort tid når siden op på at have omkring hundrede brugere om dagen. Det betyder i tidens målestok, at Jobindex – eller Job-Index, som firmaet retteligt hedder fra starten og indtil 2003 – er et af de store websites. Så Kaare Danielsen begynder at gøre mere ud af siden, såsom at sortere jobbene geografisk og efter type, så det er til at overskue den efterhånden store mængde jobannoncer.

1996–1998:

Snart står Jobindex over for en ny udfordring. I maj 1996 kommer Tele Danmark på banen med Opasia. ”De ville tydeligvis gerne have monopol på det her. Og i modsætning til Jubii, hvor det var gratis at blive optaget, så kostede det 50.000 kroner at blive optaget på Opasia. De startede ud med at have et link til en anden jobbørs og en anden aktieservice end mine. Og de annoncerede også, at de ville lave Danmarks første søgemaskine, som skulle hedde Odin. Jeg var nervøs for, at hvis de havde den eneste danske søgemaskine, så kunne Opasia blive et voldsomt populært site, hvor det pludselig ville koste en masse penge at være med,” forklarer Kaare Danielsen. Det lykkes dog aldrig Tele Danmark at nå det ambitiøse mål om at skabe den første danske søgemaskine. Prestigeprojektet Odin bliver overhalet indenom af Kaare Danielsen. En weekends programmering skal der til, og så har han forhindret et Opasia-monopol ved at skabe sin egen søgemaskine. Som han naturligvis navngiver … Thor. Da Tele Danmark ikke er færdig med Odin, bliver det i stedet Thor, der bliver Danmarks første søgemaskine. Thor, som er en simpel dansk overbygning på den amerikanske søgemaskine AltaVista, bliver ret hurtigt en af landets tyve største internettjenester, og monopoltruslen er afværget. Langt om længe lykkedes det kort efter Kaare Danielsen at få et konsulentjob hos en bank.

I efteråret 1996 tager han hjem til Danmark for at arbejde for BG Bank. Han skal hjælpe med at starte bankens internetprojekt op. ”Der kunne jeg sikkert være blevet som konsulent til den dag i dag. Men så var det, at Jobindex begyndte at udvikle sig rigtig interessant. Samtidig kunne jeg også se, at der begyndte at komme nogle konkurrenter og fik at vide, at Politiken var på vej med det, der senere kom til at hedde Poljob og MatchWork, og som var en meget seriøs konkurrent,” fortæller han.

Jobindex bliver fokusområde

Tingene spidser til på alle fronter i de sidste måneder af 1996. Jobindex bliver mere og mere populær, men hårde konkurrenter toner stadig tydeligere frem i horisonten, og tid er ikke ligefrem noget, Kaare Danielsen har for meget af. ”Jeg sad lige pludselig med faktisk fem forskellige firmaer. Jeg havde Aktienyt, jeg havde Jobindex, jeg havde en søgemaskine, jeg havde et konsulentfirma, og så havde jeg mine gamle skakprogrammer,” forklarer han. Oven i hatten er hans kone i lykkelige omstændigheder. Meget lykkelige endda, for hun er gravid med tvillinger. Derfor er hun ikke specielt henrykt over, at han er konsulent i Danmark, mens hun bor i parrets lejlighed i Los Angeles. Kort og godt: Det er beslutningstid for Kaare Danielsen. ”Så jeg traf et valg og sagde: Nu skrotter jeg de fire andre forretningsområder og fokuserer på én ting, nemlig Jobindex. Jeg havde altså i konsulentfirmaet en basalt set sikker forretning, der årligt gav en indtægt på cirka en million, og den valgte jeg så at skrotte til fordel for en jobdatabase, der gav et underskud på omkring en million,” griner han og fortsætter:”Det kunne jeg kun tillade mig at gøre på grund af pengene fra skakprogrammerne. Jeg kunne uden at skulle pantsætte huset eller spekulere på privatøkonomien sige: Nu prøver vi det her og brænder et år af uden indtægter i Jobindex. Uden den pose penge havde det simpelthen ikke kunnet lade sig gøre, for der fandtes ikke venturekapital af betydning dengang.”

Så efter tre måneder, hvor Jobindex bliver drevet fra en telefonsvarer i forældrenes hjem, siger Kaare Danielsen op i BG Bank for at hellige sig Jobindex 100 procent i stedet. Hvilket han sagtens kan gøre fra den anden side af Atlanterhavet, så han flytter tilbage til USA. Før han tager af sted i starten af 1997, ansætter han en sælger, Mads Pærregaard, lejer lokaler hos Internet-kompagniet på Meinungsgade 6 på Nørrebro, og så er Jobindex for alvor på skinner. Kaare Danielsen sidder nu i Los Angeles og laver programmerne og ajourfører databasen, mens sælgeren sidder i Danmark og kontakter firmaer for at sælge jobannoncer på Jobindex. Firmaerne kan også indrykke jobannoncer gratis, men mod betaling får de en bedre placering på siden samt plads til logo og ekstra tekst. Derfra vokser firmaet. Nogle måneder senere ansættes Christian Bahl som salgsdirektør, og siden følger Thomas Nathan, Jan Kirk og Kim Bak. Presset bliver dog ikke mindre på Kaare selv af den grund, for familien Danielsen bliver i maj måned fordoblet i form af tvillinger. En meget lykkelig og meget stresset tid ligger forude.

"Det står stadig for mig som noget af det mest kaotiske. Den hektiske dot.com-tid senere var intet i forhold til dette. For det her var både nyt firma, men det var også lige tvillinger, der kom dumpende. Man skal ikke starte nyt firma og få tvillinger på én gang."

Kaare Danielsen, adm. direktør i Jobindex

En normal arbejdsdag med administrations- og programmeringsarbejde i dagtimerne bliver nu efterfulgt af en travl nat, som er præget af, at tvillingerne er født lidt for tidligt og derfor skal have mad hver tredje time. Klodens tidsforskelle er sjældent praktiske, men i disse måneder passer det Kaare Danielsen fint, at normal dansk kontortid er lig night time i Los Angeles, for så kan der foretages forretningsopkald om natten mellem diverse madninger og bleskift. Således deles hans forlængede arbejdsdag (læs: arbejdsnat) naturligt op i tretimers intervaller. ”Hvis jeg så ikke kunne få fat på folk, så sagde jeg: ’Okay, men så ringer jeg lige igen om to–tre timer’, og så gik jeg ind og sov et par timer, og så startede det forfra igen. Der var ingen af mine forretningsforbindelser, der anede, at jeg sad på den anden side af jorden i nattøj og med søvndrukne øjne og ringede til dem,” smiler Kaare Danielsen. I slutningen af 1997 kan han se tilbage på virksomhedens første to år, og alt er faktisk gået mere eller mindre, som han har forestillet sig det: I 1996 var situationen for Jobindex, at der ikke var nogen indtægter og ikke nogen udgifter, fordi Kaare Danielsen kørte virksomheden sideløbende med sit faste job. I 1997 begyndte der at komme udgifter på, fordi der nu både var to sælgere i Danmark og Kaare Danielsen i USA, som arbejdede fuld tid på projektet. Men der var stadig ikke de store indtægter. Sælgerne i Danmark kunne endnu ikke helt tjene deres egne lønninger hjem, men de havde også hårde betingelser, fordi Jobindex solgte noget, som kunderne ikke vidste, hvad var. ”Det var sådan nogenlunde, hvad jeg regnede med, da jeg startede. Det er altså nok vilkårene, når man åbner et internetfirma af denne slags. Et år uden omsætning og et år uden overskud. Jeg havde sagt fra starten, at jeg ville kaste en million efter det her. Jeg ville stoppe, hvis der ikke inden for et år kom begyndende indtægter. Det gjorde der så heldigvis,” fastslår Kaare Danielsen.

Samarbejde med TV2

Jobindex har siden starten været den største danske jobbørs på internettet uden at bruge penge på markedsføring. Men der kommer efterhånden flere og flere nye internetbrugere til, som ikke sidder klistret op ad computerskærmen hele dagen, og som ikke ved alt om, hvad der rører sig på nettet. Så Kaare Danielsen vurderer, at det på lang sigt vil være livsnødvendigt at markedsføre sig selv, så folk ved, at Jobindex eksisterer. Enden bliver, at Jobindex indgår et samarbejde med TV 2. ”Det havde været planen fra starten, at jeg på et eller andet tidspunkt skulle have et samarbejde med en stor mediepartner, der kunne sørge for noget markedsføring. Udover TV 2 snakkede jeg en del med de forskellige aviser, men de syntes ikke rigtig, at den her ide med gratis jobannoncer var særlig god,” siger Kaare Danielsen og griner. ”Men så var der altså TV 2, som på mange måder var en rigtig god samarbejdspartner. De havde ikke noget i klemme, de havde ikke noget at tabe. De var landsdækkende, og de havde Danmarks største markedsføringsapparat. Så nu havde vi en markedsføring, der kunne matche det, aviserne kunne præstere.” Samarbejdet træder i kraft i forbindelse med TV 2’s 10 års jubilæum i oktober 1998, hvor tv-stationen markerer milepælen ved at lancere en storstilet internetsatsning med mange tjenester og altså med Jobindex som partner på jobannoncemarkedet. Det betyder, at Jobindex nu får betydelig nemmere ved at trænge igennem til kunderne.

Personalecheferne rundt omkring i virksomhederne bliver nemlig ringet ned af alle mulige jobbørser på internettet, som alle sammen fortæller, at netop de er den største og den bedste af slagsen. Men TV 2-navnet er noget, som personalecheferne forstår, og det giver en blåstempling af Jobindex, der gør det lettere for virksomheden at sælge sig selv, når den forsøger at kapre firmaer som kunder. Blandt andre vælger A.P. Møller - Mærsk at blive kunde hos Jobindex. ”Og ikke bare valgte de os. De kontaktede også nogle af de andre store firmaer og anbefalede os. Til vores store overraskelse ringede først Grundfos, så Danisco, så Lego og lige pludselig sad vi med en håndfuld af de største virksomheder i Danmark. Det tillagde vi egentlig ikke så stor betydning på det tidspunkt, men det skulle vise sig at få meget stor betydning senere hen,” pointerer Kaare Danielsen. Men den historie vender vi tilbage til.

"Vi sad fire mennesker på Frederiksberg på det tidspunkt og følte os ikke som nogen stor trussel mod aviserne og havde svært ved at overbevise nogen om, at vi var der. Men da aviserne selv – vores største konkurrenter – begyndte at skrive om os i store artikler, så var det med ét meget nemmere at blive taget seriøst hos kunderne."

Kaare Danielsen, adm. direktør i Jobindex

For i mellemtiden sker der noget andet, som også bliver temmelig interessant for Jobindex’ udvikling. Nogle måneder efter lanceringen af TV 2’s portal er det for alvor ved at gå op for de danske aviser, at tv-stationens nye tiltag rammer dem på pengepungen, fordi hjemmesiden, på blandt andre vigtige områder som bolig, rejser, biler og ikke mindst job, har entreret rubrikannoncemarkedet. Aviserne raser over, at TV 2 i deres øjne misbruger licenskroner til at konkurrere imod dem, og de klager til kulturministeren, statsministeren, Rigsrevisionen og EU. Men hvad vigtigere er, de skriver også om sagen. Meget. Og Jobindex står ofte for skud i disse artikler. ”De skrev en masse artikler om det, og af hensyn til TV 2 var vi nødt til ikke at udtale os. Så var aviserne overbevist om, at der var noget galt, og så skrev de endnu flere artikler. Det var ganske enkelt det bedste, der kunne ske for os,” fastslår Kaare Danielsen. For den megen presseomtale slår navnet Jobindex fast i Danmark. ”Vi sad fire mennesker på Frederiksberg på det tidspunkt og følte os ikke som nogen stor trussel mod aviserne og havde svært ved at overbevise nogen om, at vi var der. Men da aviserne selv – vores største konkurrenter – begyndte at skrive om os i store artikler, så var det med ét meget nemmere at blive taget seriøst hos kunderne,” fortæller han.