Job eller flop? / Afsnit 4

OBS!

Denne artikel er del af en serie af interviews fra 2009 med Klaus Riskær Pedersen for Jobindex – og ikke en ny artikel. Men grundet Klaus Riskær Pedersens aktualitet i 2019, har vi her gravet materialet frem fra gemmerne, så du kan gense det.

For at vende tilbage til punktet omkring personlig udstråling og udadvendthed, hvor vigtigt er det så for succes i dansk erhvervsliv?

Man kan sagtens være indadvendt, socialt afgrænset eller tryghedssøgende og drive en virksomhed med stor, stor succes, men hvis det er processen, dét at skabe, lave og forandre der er det man vil, fordi det ligger i ens gener om man så og sige, så vil man nok indse at det har en stor betydning.

Hvad kan folk, der gerne vil blive mere udadvendte og lettere kommunikerende med deres omverden, konkret gøre? Vil du fx anbefale folk at dyrke teatersport og lignende?

Hmm...Personlige egenskaber er personlige egenskaber, det er "properties" og de er meget svære at lave om. Jeg tror ikke man skal udfordre det der ligger helt nede i operativsystemet. Du kan lave om på applikationer, men du kan - og skal - ikke lave om på styresystemet. Du kan tilpasse og indrette dig efter styresystemet og acceptere det. Gør det du kan på det grundlag.

Mere indadvendte mennesker vil typisk danne et netværk med andre der kan de der mere sociale ting, så svaret er at for guds skyld lave netværk - og ikke sådan nogle hvor man går rundt og bytter visitkort ved et eller andet symposium, men hvor man i stedet sidder nogle stykker omkring et bord og finder ud af hvad man kan, hver især, af forskellige ting. Det kan være den overfladiske sælgertype der ikke kan drive en virksomhed, men som lynhurtigt kan få kontakt med folk. Det kan være nørden som er indadvendt, men kan skabe ting på et kompliceret niveau. Det kan være den socialt intelligente og det kan være akademikeren der er god til at koordinere trådene. Man både kan - og SKAL - have folk med forskellige, personlige egenskaber i sin virksomhed og man kan ansætte dem eller man kan vælge at tage dem ind som partnere. Typisk vil langt de fleste iværksættere have bedst af at tage dem ind som partnere, på et tidligt tidspunkt.

Hvad er kriterierne for en god ide?

Gode idéer opstår typisk ved at man kombinerer forskellige ting og får dem til at ske. Det kan også være en særlig mulighed der melder sig hvor du, i kraft af noget viden du har, kan se muligheder i opståede situationer. Man skal passe på ikke at forveksle øjeblikkelig forretning med noget der har en egentlig værdi. Det der har en egentlig værdi er noget der kan vokse, og er uangribeligt på en eller anden måde. Andre idéer er måske bare opstået for lige at tjene et par skillinger her og nu.

Det er fair nok, der er folk der er gode til det der, men de virkelig succesfulde virksomheder gennem årene, her hjemme, er dem der er startet på et meget originalt grundlag; fx Grundfoss, Danfoss og Lego. Selv A.P. Møller har jo, sådan set, et originalt grundlag fordi han re-konceptualiserede den globale linjefart og visualiserede den som et integreret koncept: til vands, til lands og i luften, om man så og sige. Han lavede sådan set et koncept der var transport mere end linjerederi og derfor har han skabt en af verdens største virksomheder.

Er der efterhånden gået mere og mere showbusiness i erhvervslivet og dermed iværksætteriet? Valget af dig til en udsendelse som Hyret Eller Fyret er vel også mere strategisk end at vælge fx gamle Mærsk McKinney Møller?

De sidste par år er iværksætteri blevet meget moderne, men jeg har lavet det her i 30 år og jeg kan love dig at det har været lange perioder hvor det har været så umoderne at du ikke tror det er muligt!

Hvis du tager 90érne oven på de store finansielle sammenbrud i slutningen af 80érne, så var der en nypuritansk bølge der strømmede ind over samfundet. Det eneste man skulle være, var ansat i Den Danske Bank; så det du ser lige nu er et modefænomen. Det aftager igen, og det har ingen betydning. 2 - 3 år synes man det er spændende, og så kommer der nye ting. Lige nu er det meget smart at være iværksætter, men det er jo ikke mig der har tilpasset mig tiden - det er tiden der er ved at tilpasse sig mig, for en gangs skyld. Det er et modefænomen, og fint nok. Det er berettiget at få fokus på iværksætteriet, for det er en god egenskab hos unge mennesker at de tør tage et selvansvar, tør træde i karakter og springe uden for sikre rammer. Jeg er jo liberal, så jeg synes det er positivt når folk får mulighed for at styre deres egen fremtid.

Når Mærsk ikke deltager i en udsendelse som Hyret Eller Fyret så er det fordi hvis Tv Danmark havde spurgt ham, ville han spørge om de var blevet sindssyge? Det gider han slet ikke spilde sin tid på - det er et helt andet menneske vi taler om - Mærsk McKinney Møller (og A.P. Møller koncernen) ser sin fuldkommenhed baseret på sin umiskendelige evne til altid at få gennemført det han gerne vil, i sin egen organisation og i sine omgivelser; fordi han kort og godt er magtfuld. Han er ligesom en hærchef der har en hær, han kan tromle noget igennem med sine soldater.

Eller han kan sammenlignes med en diktator der har styr over et parlament; han kan bestemme hvad der skal ske i et land. Det er magtfuldkommenhed - og det er jo fantastisk for dem der har det. Der er en talemåde der siger at der ikke er noget bedre end monopoler hvis man selv har et.

Mærsk koncernen er den sidste af sin slags, tror jeg. Den slags hvor en familie opbygger en virksomhed til den er meget, meget stor. Det kommer vi nok ikke til at se meget mere af. Der er enkelte stjerner der opstår, men slet ikke i A.P. Møllers omfang. Vi er nok ved at glide over i en tid hvor det at lave virksomhed, trods alt, kræver samarbejde. Man skal helst være en del af en helhed.

Mange af de gode virksomheder der bliver bygget vil, meget hurtigt, blive overgået og overtaget af andre. De vil blive opslugt af eller indgå i større sammenhænge.

Om du så har de bedste farmaceutiske produkter der findes, er det ikke sikkert du selv kan klare den globale konkurrence - det er meget svært. Jeg tror sagtens man kan tjene penge og jeg tror sagtens man kan lave virksomheder, men man vil nok ret hurtigt indse at når de så er lavet, så er det det.

Så skal man have nogen andre med, nogle partnere, eller sælge det, eller et eller andet og derfor er der mange der ender op med - og vil ende op med - at blive en ansat. Det er svært, i det moderne samfund, at bygge en virksomhed op fra grunden. Til gengæld er der også mange penge at tjene på det, netop fordi det er så sjældent. Jo sjældnere noget er, des mere er det værd.

Er de store eners tid forbi?

Ja, det er den nok, desværre.