OBS
Denne artikel er del af en serie af interviews fra 2009 med Klaus Riskær Pedersen for Jobindex – og ikke en ny artikel. Men grundet Klaus Riskær Pedersens aktualitet i 2019, har vi her gravet materialet frem fra gemmerne, så du kan gense det.
Hvem får du selv råd fra?
Jeg søger ikke råd fra nogen som helst, det ville gå grueligt galt. Hvis jeg fik råd fra nogen ville vores venskab formentlig blive kortvarigt når jeg havde anmeldt vedkommendes råd.
Hvis man - som jeg - vælger at gøre det hele selv, bygge sine koncepter op helt fra den bunden hvad der er ret usædvanligt, så vil man tiltrække sig en del opmærksomhed og få en masse øretæver, ligesom det er sket for mig. Det er dybest set en kreativ proces - en kunstnerisk præget proces og hvis du spørger en kunstner om han har tænkt sig at få sit maleri anmeldt af en anden kunstner så vil han kigge på dig som om du er sindssyg. For man kan dybest set ikke anmelde kunst.
Når jeg er ude og lave den type projekter som jeg laver, så arbejder jeg lidt i den der indbildske verden hvor det jeg laver, det er aldrig lavet før og det er så usædvanligt og specielt at der ikke er nogen der kan råde mig i det. Og hvis de kunne så lavede jeg det ikke. Simpelthen! Men at man ikke har brug for specifikke råd betyder ikke at man ikke bør støtte sig til personlige samtaler, gode venner, og drøfte de mere overordnede ting i tilværelsen.
Findes der slet ingen gode iværksætterbibler i erhvervslitteraturen?
Den eneste måde du bliver en god iværksætter på, er ved at gøre noget og passe på at du ikke går på for mange kurser, iværksættermøder, symposier, netværksintroduktioner og spilder din tid på at lave alle mulige forretningsplaner i et utal af konkurrencer. Det er slet ikke det det drejer sig om. En god iværksætter vil typisk lære allermest ved at søge at lære. Det er en fejlkorrektionsproces. Det er kun ved aktiv handling og aktiv indsats at du rent faktisk vil opbygge den viden og ekspertise der senere i livet vil gøre dig til en god virksomhedsbygger. Det kræver først og fremmest at du laver noget. Mit bedste råd er at stå op kl. 8 om morgenen og arbejde til kl. 8 om aften. Det er råd nr. 1.
Lav nogle projekter og gennemfør dem i den virkelige verden. Lad være med at være bange for at det går galt, det gør det alligevel en gang eller to. Det kan også godt starte godt og gå dårligt senere hen - det kender jeg jo selv til! Der er ingen regler her. De typer jeg taler om vil tidligt træde i karakter - typisk allerede i skolesystemet hvor deres profil vil begynde at stå frem.
Går noget dårligt i starten skal man ikke lade sig slå ud, og går det godt i starten skal man ikke regne med at den hellige grav er velforvaret, for spillet kører hele tiden, "the game is always on" og der er stadigvæk fejl der kan begås. Min grundholdning er at man ikke skal lave forretning med en mand der ikke er fyldt fyrre og har været på røven én gang.
Hvor meget spiller held ind som en faktor i succes?
Man skal passe på ikke at forveksle held med andre bestanddele. Det der skubber på udvikling er synkronisitet det vil sige begivenhedsforløbet i ens omgivelser som man ikke selv har styr over. Det kan så udvikle sig til ens fordel, men det er synkronisitet - det er ikke held. Gevinst i lotteriet, det er held. Men det der med at sige "Gud hvor var han heldig at han startede en internetvirksomhed i 1995" - det er noget sludder for virksomheden er i sig selv en del af heldet - den var selv med til at skabe kraftfeltet i omgivelserne og er en del af det. Det er disse kraftfelter der spiller sammen som samlet skaber et miljø hvor en tid træder i karakter med en ny udviklingstendens.
Brug af stamceller i forbindelse med sygdomsforebyggelse ved at kombinere stamceller med genterapi - som bliver den alt overvejende måde man forebygger sygdomme på om 15 - 20 år, det har jo heller ikke noget at gøre med at jeg lige var "heldig" at have startet det, det har noget at gøre med at jeg sidder møjsommeligt og arbejder med det dag og nat. Meget ensomt.
Da jeg startede med at se hvor mange virksomheder der lavede det, var der 60. Sidst jeg så efter var der over 300 over hele kloden, så det vokser og så opstår den kritiske masse. The Big Bang. Det kan man ikke kalde held. Det har noget at gøre med at lave det rigtige på det rigtige tidspunkt sammen med andre der laver det rigtige på det rigtige tidspunkt.