Job eller Flop? - Interview med Klaus Riskær Pedersen

Jobindex lancerer i samarbejde med tv-kanalen en lille serie interviews med iværksætterguruen og deltagerne fra serien som onsdage kl. 20.30. Det er din mulighed for at høste guldkornene fra Danmarks mest talentfulde unge forretningsfolk fra forskellige uddannelsesmæssige baggrunde og med det markante fællestræk at de er blandt de skrappeste spillere på den bane der er dansk erhvervsliv.

OBS

Denne artikel er del af en serie af interviews fra 2009 med Klaus Riskær Pedersen for Jobindex – og ikke en ny artikel. Men grundet Klaus Riskær Pedersens aktualitet i 2019, har vi her gravet materialet frem fra gemmerne, så du kan gense det.

Hold ørerne godt spidsede når Riskær selv tager dig med ind i det mørke hjerte af business-junglen og udstyrer dig med det nødtørftige overlevelsesgrej i en urskov af spejlblanke bordplader og stålsatte forretningsstrategier. Hvad enten du forsigtigt drømmer om din egen virksomhed eller er et menneskeligt iværksætter-missil med direkte kurs mod verdensherredømmet vil du med fordel trygt kunne læse med når Riskær og deltagerne deler ud af deres hårdtprøvede og ofte dyrt købte råd og erfaringer.

Hvis man leder efter fugle skal man kigge op, leder man efter fisk er det godt at lede i vand. Når man leder efter en af Danmarks kendteste iværksættere skal man tage ud på byggepladsen Lergravsparken og dér, på 3. etage i nr. 53 på Lergravsvej, sidder der en mand og bygger. Han bygger koncepter, kombinationer, virksomheder og broer mellem idé og virkelighed. Den mand er Klaus Riskær Pedersen og hans naturlige element er "Iværksætterfabrikken" og de iværksatte byggerier der omgiver den.

TV Danmarks nyeste stjerne med programmet "Hyret Eller Fyret" tager imod i brune fløjlsbukser og blåstribet skjorte. Han er høj, slank og meget levende i brugen af hændernes fagter og øjnenes smil. Han er på alle måder den indtagende, charmerende og opmærksomme person som man har fået ham beskrevet som. Han er ikke synlig arret af sine mere end 2 årtier i krigsfronten på dansk erhvervsliv, men han har nok været vant til at skulle overdøve en jakkesætsgranat eller to for hans stemme er stærk og gennemtrængende.

Af en hærdet veteran venter jeg mig ikke den omsorgsfulde opmærksomhed der sender ham over og trække gardiner for, så selv den svage vintersol ikke skal genere mine øjne, men sådan er han altså, denne karismatiske entreprenør, dømte forbryder, og kontroversielle dansker - ikonet Klaus Riskær Pedersen.

Hen mod slutningen af interviewet beder jeg den ordrige taler om at koge definitionen på sig selv ned til et eneste ord - nøjagtig ligesom jeg har bedt alle programmets deltagere, hver især, om at beskrive ham med 1 ord. Efter en tids overvejelse lander han på "egoist" men før man dømmer ham på dette ene negative ord, kan man risikere at ombestemme sig med hensyn til hvad det betyder. For det lille, grimme ord har en besynderlig evne til at vokse sig sympatisk omkring ejermandens væsen. Men tilbage til begyndelsen - og i begyndelsen var ordet : Klaus Riskærs:

Hvilke egenskaber mener du er vigtige for en karriere i dansk erhvervsliv?

"Der er forskel på at begå sig i dansk erhvervsliv og blandt iværksættere. Hvis man er iværksætter / entreprenør vil du typisk være en der bygger virksomheder. Og hvis du bygger virksomheder så vil du typisk lave dem på nogle områder som ikke er kendte, for ellers er der ikke meget at bygge. Når man arbejder på ukendt territorium, så arbejder man et sted hvor risikoen ikke kan måles eller forudses. Måden man skal løse opgave på er også ukendt og ubeskrevet. På den måde minder det meget lidt om erhvervslivet hvor man faktisk kun foretager sig ting hvor risikoen er velovervejet og indkalkuleret - og det er også idéen med det. Som iværksætter arbejder man i væsentligt mere usikkert farvand. Profilen for den der vil begå sig i erhvervslivet er noget anderledes end for den der vil være herre over sin egen fremtid og bygge sin egen virksomhed.

Hvis man vil begå sig i erhvervslivet skal man have sig en god uddannelse og have suppleret med diverse kurser og efteruddannelser, mba-grader, tale minimum 2 fremmedsprog, have skiftet job 2 eller 3 gange, men alligevel have været hvert sted pænt længe og med stigende anciennitet. Så kan man omsider nå den endelige jobposition og succes, det er den typiske beskrivelse.

Hvis du vil være iværksætter, entreprenør, virksomhedsbygger så vil du typisk også være veluddannet for du skal kunne analysere, have forståelse for risici og statistik, du skal til hver en tid kunne formulere dig skriftligt og lave komplicerede beregninger og analyser. Man skal have en akademisk approach for at man rent faktisk kan styre de projekter man går i gang med - og kunne udnytte mulighederne i dem, men først og fremmest for at man kan kommunikere dem ud til sine omgivelser.

Dét at skabe noget som helst er i dag baseret på at arbejde sammen med andre, og man skal kunne skabe entusiasme blandt dem der kommer ind og hjælper én - man skal kunne skabe forståelse blandt samarbejdspartnere, distributører, forhandlere og leverandører. Den entusiasme er en systematisk proces præget af dokumentation, forklaring og overtalelse. Det er ikke bare gjort ved at man er skrap til at sælge pølser i Parken vel?"

Hvilke håb kan folk uden den rette (akademiske) baggrund så gøre sig?

"Jamen vi kan lige så godt se det i øjnene, det er vilkårene. Spørgsmålet er om man så ikke i øvrigt kan klare sig uden at have den her baggrund og selvfølgelig kan man altid via talent, flid, indsats, dygtighed og held komme utrolig langt. Det er stadigvæk en bilvasker der i dag ejer Avis i Danmark, et par hoteller og er god for adskillige hundrede millioner kroner. Der er masser af eksempler på uuddannede folk som har klaret sig ekstremt godt, men det er mere som forretningsmænd, kræmmere, købmænd, forhandlere.. det er noget andet end det jeg taler om.

Vi taler om to forskellige - skal vi kalde det kaster. Du vil til hver en tid klare dig som forretningsmand hvis bare du har italienske gener 2 eller 3 generationer tilbage og lever på den nedre del af Manhattan; for det gør de alle sammen, de lever fint og mange af dem har ikke nogen uddannelse. Du kan altid komme langt i kraft af personlige egenskaber så som drive, selvtillid og flid. Du kan tjene penge på det og du kan sikkert også lave virksomhed på det. Og det kan gå så godt at du kan hyre nogle andre ind som kan løse de opgaver du ikke selv føler dig forankret i. Det er bare så sjældent at man ser det, man ser oftere det modsatte; at filmen knækker fordi det vokser fra dem og de får ikke sikret hjælp, den rigtige bemanding, organisation og finansiering.

Ikke mindst mangler at have sikret sig den rigtige begrænsning af projektet. Dermed knækker det den ene gang efter den anden og så ser man typisk at der er nogen helt andre der overtager. Men du kan have de egenskaber og gå ind og være en del af et netværk - også som igangsætter og virksomhedsbygger - og få success. Ham der vil bygge virksomheden, som er den kontrollerende - ham som er Bill Gates - han vil stadig skulle ud og hyre en Steve Ballmer for at skubbe varerne over disken, det er jo ikke Bill Gates der har solgt til markedet, det er Steve Ballmer der har solgt det. Bill Gates har udviklet det og styret det, han er edderkoppen der sidder i spindet, som kan alle processerne og får de rigtige folk ind.

Det er bare at hive nutidshistorien frem og se på erhvervsikonerne - så kan man se hvordan det gøres: det er folk der går sammen, se bare på dem der står bag Amazon, Ebay o.s.v. svaret er, at folk med forskellige kvaliteter skal gå sammen. Nogle kvaliteter kan bruges til en ting, andre kvaliteter kan bruges til noget andet. Men den der skal bygge virksomheden, - iværksætteren, han skal evne at skabe entusiasme blandt andre mennesker, for at få dem til at gå med i projektet og få dem til at skubbe det frem, blive en del af det og finde deres egen plads i puslespillet."