Kvinder og deres på­klæd­ning på jobbet

Teksten herunder er skrevet i 2004 med udgangspunkt i bogen 'Håndbog for Karrierekvinder' udgivet af DJØF's forlag.

Artiklen repræsenterer ikke Jobindex’ holdninger, og vi erkender gerne, at havde det været i dag, ville vi ikke have publiceret en artikel med disse råd.

På grund af den store opmærksomhed vil vi i den kommende tid igen sætte fokus på emnet ’køn og karriere’, hvor vi vil forsøge at få flere nuancer med og give et bedre og mere retvisende billede af virkeligheden på arbejdspladserne.

Med venlig hilsen
Jobindex
19. august 2015

Hvis der er en ting du som karrierekvinde skal være opmærksom på, så er det din påklædning. Påklædningen er generelt vanskeligere for kvinder end for mænd, fordi det, der gør dig attraktiv som kvinde, ikke nødvendigvis hjælper dig videre i din karriere - tværtimod.

Uanset hvor en mand søger job er det aldrig forkert at have bukser på. Anderledes er det for dig som kvinde. Du har langt flere muligheder, og derfor er chancen for at begå en brøler også langt større. Du skiller dig allerede ud på grund af, at du er kvinde. Derfor gælder det om at være forsigtig med at skille dig yderligere ud med din påklædning.

Det første indtryk tæller

Når du skal til jobsamtale spiller din påklædning en afgørende rolle for, om du kommer i betragtning til stillingen eller ej. Hvilken påklædning skal du så vælge? Det kommer først og fremmest an på hvad du vil udstråle. For at blive taget seriøst behøver du ikke at ligne en mand, men...

Regel nr. 1

Du må ikke virke udfordrende som kvinde. Som regel skal du til samtale hos en mand, og manden vil jo ikke beskyldes for kun at ville ansætte dig på grund af at du ser godt ud. Husk derfor at vælge noget tøj, der hverken er for nedringet, lårkort eller gennemsigtigt. Det samme gælder udslået hår og stillethæle som er godt til fest, men uegnet til arbejdet. Du ønsker vel ikke at distrahere nogen, vel?

Regel nr. 2

Du bør overveje grundigt, hvor du søger job. Måske har du overvejet at søge job i Miljøministeriet og møder op i en pels. Tænk dig nu om! Det kan være politisk ukorrekt at have pels på, og du kan samtidig risikere at blive opfattet som en, der forventer et lønniveau, hvor du har råd til pels.

Når du er på jobbet

Din fremtoning på arbejdspladsen spiller en afgørende rolle. Det gælder selvfølgelig både kvinder og mænd, men det er endnu mere vigtigt for kvinder, fordi de tit bliver forvekslet med deres egen sekretær. Husk derfor ikke at klæde dig som sekretærerne. Konkret betyder det, at det feminine islæt skal nedtones. Det er derfor altid en god idé at gå efter den mandlige uniform i virksomheden.

I tilfælde af at du er nystartet, burde du hurtigt finde ud af hvad tøjkoden er. Find f.eks. den højest placerede kvinde i virksomheden og efterlign hendes tøjstil. Du må gå ud fra, at hun repræsenterer den godkendte kvindelige påklædningsform.

Time to party

For at sige det ligeud: Dit partytøj er ikke velegnet til professionelle sammenkomster. Selv om du er til fest på jobbet er du stadig væk på arbejde. Hvis du alligevel vælger at tage den lårkorte nederdel på, risikerer du at blive husket for at være "hende med den lårkorte nederdel", eller at dine mandlige kolleger altid kommer og spørger, hvornår du tager nederdelen på igen.

Dansk vs. udenlandsk dress code

Som rigtig karrierekvinde kommer du til at rejse meget, også til udlandet. Hvordan bør du klæde dig på internationalt? Danskere har en tendens til at være meget afslappet påklædt på arbejde sammenlignet med deres europæiske kolleger. Men i udlandet gælder der strengere krav, hvad angår påklædningen på jobbet. For eksempel kan du som kvinde ikke tillade dig at smide tøjet og møde op i bare ben og sandaler ved den mindste solstråle. Det vil næsten være det samme hvis en mand kom uden slips. Du risikerer simpelthen ikke at blive taget alvorligt!

For at du bliver taget alvorligt, bør du holde dig fra skrigende farver, holde dig fra alt, der er lårkort og gennemsigtigt, og i stedet vælge noget, der er forudsigeligt og derfor ufarligt.

Artiklen er et resumé, som er bygget på uddrag fra Sanne Udsen og Stina Vrang Elias bog "Håndbog For Karrierekvinder" kan købes gennem DJØF.
Sanne Udsen er desuden forfatter til "Takt og tone i tiden" og "Takt og tone i arbejdslivet".

8. juli 2004