Jobsamtale

5 gyldne tips til den gode job­sam­ta­le

Er din ansøgning kommet gennem nåleøjet, og du er blevet inviteret til jobsamtale, kræver det grundig forberedelse. Kom godt i gang med 5 gyldne tips.

Har din ansøgning vakt en arbejdsgivers interesse, og skal du nu til jobsamtale, er det vigtigt at have fokus på målsætning og forberedelse. Hvorfor? Fordi "presentation is 7 times preparation", dvs. at den gode præsentation eller jobsamtale kræver syv gange den tid, du har brugt på præsentationen eller ansøgningen.

Det, du skaber i din forberedelse til jobsamtalen, farver din fremtoning og performance – og går du efter guldet, er det vigtigt, at du tager din forberedelse seriøst.

Din kommunikation og fremtoning hænger nøje sammen med, hvordan du stemmer dit sind, dvs. tanker og følelser. Det er alt sammen vibrationer, og de har en effekt.

Helt konkret kommer du langt, hvis du følger disse 5 gode råd, når du forbereder dig til jobsamtalen:

1. Research – produkter, kultur og værdier

Find virksomhedens hjemmeside og studer den grundigt. Læg mærke til de produkter og værdier, de lister, og hvordan de matcher dig, dine værdier og erfaringer.

Husk, at tøj også er kommunikation, og det sender også vigtige signaler om dig. Tilpas derfor ikke kun det, du gerne vil sige i ord, men også din påklædning og øvrige fremtoning efter virksomhedens kultur.

Det, du ikke kan finde på hjemmesiden, kan du måske surfe dig frem til på nettet, i presseomtale eller ved at tale med nogen, du kender, der arbejder i branchen eller for virksomheden.

2. Forbered at stille og svare på spørgsmål

Forbered relevante spørgsmål til selve jobbet, produkter og services samt ansættelsesbetingelser.

Er der noget, du er i tvivl om i forhold til opgaver eller opgavefordeling, hvem du skal referere til, arbejde sammen med, mødetider, arbejdssted eller andet? Spørg endelig om det, som du ikke kan læse dig til i jobannoncen eller på virksomhedens hjemmeside. Det viser kun interesse, selvstændig tankegang, at du har taget stilling og undret dig.

Gør op med dig selv, hvad du vil svare, hvis de stiller følgende typiske spørgsmål:

  • Hvem er du, og hvad kan du?
  • Hvad er dine styrker og svagheder?
  • Hvorfor søger du job hos os?
  • Hvorfor skal det være dig, vi vælger?
  • Hvilke kvalifikationer, erfaringer og personlighedstræk har du, som gør dig bedst egnet til jobbet og virksomheden?
  • Hvad skal du have i løn – og hvorfor?

Tip til lønforhandling

Tjek lønstatistikkerne for din branche og jobtype og forbered gode argumenter for, hvorfor du lige præcis er den løn værd og brug det sammen med argumenterne for, hvorfor netop du skal have jobbet. Gør op med dig selv, hvad du vil synes er en virkelig god løn, samt hvad din smertegrænse er, dvs. dit absolutte minimum.

Spørger de dig, hvad du forventer i løn, kan du pejle dig ind på niveauet ved at svare med spørgsmålet: Hvad har I tænkt jer? Og derefter komme med dit udspil. Husk også, at løn ikke er alt, og at andre ting kan være attraktive, fx pension, flekstid, sundhedsforsikring mv.

3. Kend agendaen for samtalen

Indstil dig på ca. 45-60 minutters samtale, der ofte har følgende agenda:

  • Virksomheden indleder med en kort præsentation af jobbet, din kommende leder og virksomheden. Her skal du blot lytte og vise interesse med spørgsmål, kommentarer, nik og smil, hvis det falder naturligt.
  • Virksomheden stiller dig spørgsmål. Det er her, du skal trække på din forberedelse i punkt 1 og 2.
  • Samtalen afrundes med oplysninger om, hvor langt de er i processen, om du har flere spørgsmål, om du stadig er interesseret i jobbet, hvornår du får svar mv.

4. Vær bevidst om fremtoning, behov og kommunikation

Vær høflig og respektfuld, men samtidig afslappet og dig selv under samtalen.

Læs deres kropssignaler – mimik, gestik og stemmeføring – og stil ind på tonen og rytmen i det oplæg, de starter ud med. Derfra kan du mikse dit eget udtryk ind uden at være dominerende. Læg mærke til, hvordan det er for dig at være sammen med intervieweren og tilstede i rummet.

Mærk efter. Føler du dig godt tilpas? Er stemningen rar eller anstrengt? Har du en stærk yes-følelse, sidder du fremme i stolen og er på, så du glemmer tid og sted? Eller sidder du og tæller minutterne og tænker, at det hele lyder trist og kedeligt?

Din respons i samtalen vil oftest afspejle, hvad du føler under samtalen – og deres kommunikation med dig ligeså.

Husk, at du også er der for at vurdere arbejdspladsen og jobbet. Det kan være, at du vælger dem fra og hellere vil noget andet. Det skal være et match.

5. Lever mundtlig præcision og naturlig fremtoning

Vær præcis, velformuleret og “to the point”, når det gælder din egen historie.

Når de fx spørger dig om dit CV, jobskift, din baggrund, hvorfor du søger, og hvorfor netop du er den rette til jobbet, får du belønningen for din forberedelse ved at kunne svare smidigt og uanstrengt.

Øv dig gerne hjemmefra – gerne foran spejlet eller optag dig selv på video. Lav en agenda for dine egne input, og øv dig i det, du vil sige flere gange. Spørg en ven eller veninde, om du må holde generalprøve for dem. Din hjerne vil takke dig for, at have lagt spor ind, når du sidder i den varme stol.

Smil, vær afslappet og naturlig. Sig det højt, hvis du føler dig nervøs. De fleste interviewere har en god indfølingsevne og er vant til, at jobsøgere kan være nervøse – de gør hvad de kan for at få dig til at slappe af og hjælpe dig, hvis du ellers virker sympatisk, velforberedt og engageret. Det, at sige det højt og stå ved det, tager ofte toppen af nervøsiteten. Og husk, at de har kaldt dig til samtale, så du er velkommen.

Afstem, hvis der er noget, du er i tvivl om undervejs. Det er okay at sige “undskyld, nu er jeg ikke med, vil du venligst gentage” eller spørge ”har jeg forstået det ret". Her kan du også sagtens smile og bruge lidt humor, hvis det falder naturligt.

Vær dig selv – optræd naturligt, vær høflig og interesseret. Husk, at det er mennesker, du taler med.

Stol på din forberedelse, og improviser så over temaet så godt du kan. Virkeligheden er jo dynamisk – alt kan ikke indfanges i en forberedelse, men den er med til at gøre dig sikker i din fremtoning og undgå unødig nervøsitet.

Læs også