Karriereskifte – hvordan?


Selv om vi i Danmark, sammenlignet med mange andre lande, generelt har en høj jobtilfredshed, drømmer mange af os alligevel om at foretage et karriereskifte. At tage springet og beskæftige os med lige præcis det, vi tror, vil give os optimal jobtilfredshed. De færreste af os gør det. Dels fordi vi holder fast i det trygge og nødigt søger mod det ukendte, men også fordi vi simpelthen ikke ved, hvordan vi skal gribe det an. Men det kan lade sig gøre at skifte spor og karriere, og med det nuværende jobmarked, er der alle muligheder for at realisere drømmen.

Af Jørgen Uhrbrand, Partner i AS3 Outplacement

Det er klart at jobmålet skal være realistisk. Regnskabs assistenten, der vil være pilot, skal nok overveje en ekstra gang. Men har du et ønskejob, som virker realistisk, så prøv at undersøge, hvordan du kan komme jobbet nærmere.

Generelt kan vores erfaring og kompetencer bruges til meget mere end vi tror. Det handler i første omgang om, at få styr på sine kompetencer. ”Jeg kan noget med” er ikke et tilstrækkeligt grundlag at søge job på. Forsøg at kortlægge dine kompetencer. Hvad kan du indenfor It, sprog, salg, marketing, indkøb, HR, økonomi osv.? Fokuser på hvad du har beskæftiget dig med og ikke så meget på hvor og i hvilken branche, du har arbejdet. Overvej også, om det er nødvendigt at tilegne dig nye kompetencer, før drømmejobbet er opnåeligt. Det kan være i form af (efter)uddannelse, men det kan også være du skal tilegne dig kompetencerne i et midlertidigt job, før drømmejobbet er dit.
Afklar også med dig selv, om du er parat til at gå ned i løn. Den generelle opfattelse hos de fleste er, at man skal have mere i løn, når man skifter til et nyt job. Men hvorfor ikke se på din ”livsløn”? Hvad der er samlet er gået ind på kontoen, når du engang forlader arbejdsmarkedet. Og hvis drømmejobbet lurer om hjørnet, er det så ikke værd at investere et par tusind (brutto)kroners lønnedgang i?

Når du har dannet dig et realistisk billede af dine kompetencer, så få andre til at kigge på det og sammenhold dit billede af dig selv, med det andre ser. Tag fat i dit netværk. Kender du nogen, der arbejder i en virksomhed eller branche, du synes er spændende? Eller som måske har et job, du synes lige er noget for dig? Understreg overfor vedkommende, at de naturligvis ikke skal ”skaffe” dig et nyt job, men at de skal fortælle om deres egne erfaringer. Bed også netværkspersonen om at komme med sin vurdering af, om du med dine kompetencer og erfaring, vil kunne komme i betragtning til et lignende job.

Netop det at involvere andre – at trække på sit netværk, er for mange en stor hurdle. ”Hvorfor skulle de bruge tid på at tale om deres job med mig. Jeg kommer bare til ulejlighed”, er en sætning jeg ofte har hørt fra mennesker, der er i en jobsøgningsfase. Men der er ingen vej uden om. Networking er en væsentlig parameter i forbindelse med job- og karriereskifte. Du kan være ret sikker på, der ikke er nogen der henvender sig uopfordret til dig og tilbyder dig et job af en helt anden karakter og i en helt anden branche, end du er i i dag. Men måske er der en eller flere i dit netværk, der kan guide dig i den rigtige retning. Og nej, du kommer ikke til ulejlighed, hvis du griber det an på den rigtige måde. Sig det som det er, du har behov for støtte og synes vedkommende er fantastisk spændende at tale med. Ville du selv afvise en person, som du havde gode eller blot neutrale relationer til, hvis vedkommende mente du kunne bidrage med noget konstruktivt?

Når en virksomhed udarbejder en stillingsannonce, står der naturligvis i annoncen, hvilke kompetencer, der lægges vægt på. Virksomheden tegner et ideal billede og forestiller sig måske, du har ”siddet i et tilsvarende job i min. 3 år”. Det har du ikke, og undlader måske at søge, selv om du egentlig synes, dette kunne være drømmejobbet. Det er netop her, det gunstige jobmarked kan komme dig til gode. Måske kommer der ingen ansøgninger fra kandidater, der har 3 års erfaring? Søg jobbet, hvis du mener, du kan bestride det, og hvis det ikke synes helt urealistisk, at du kan få det. Er f.eks. et job inden for HR, som du altid gerne har villet arbejde med, men ikke har erfaring indenfor, så kig dine kompetencer igennem, og find alt hvad der ”smager” af HR. Undervisnings erfaring, introduktion af nye medarbejdere, medvirken ved jobinterview eller hvad det nu kan være, der kan være dit afsæt til et HR job.

Og husk også, at det måske er endnu bedre at komme i kontakt med virksomheden, før de laver stillingsannoncen. Langt de fleste jobs i Danmark besættes via netværk eller uopfordrede ansøgninger. Og måske kan du i en uopfordret ansøgning vække så meget interesse, at virksomheden kalder dig til en samtale. Og er du først her, er det lige så meget kemi, din personlig-hed og interviewerens tro på dig, som det er dine dokumenterede erfaring, der er afgørende.

Mere end 300.000 danskere skifter job- og karrierevej hvert år. Nogle af dem starter på noget helt nyt og kaster sig ud i det drømmejob, de har overvejet i mange år. Og hvad er det værste der kan ske? Måske finder du ud af, det alligevel ikke var drømmejobbet, men så har du prøvet det. Og der vil altid være plads til en fejl eller to på dit CV. Især med det gunstige jobmarked, vi har i dag. Sandsynligheden for at du kan vende tilbage til de ”trygge rammer” i din gamle branche er stor. Og du vil i hvert fald ikke ligge på dit dødsleje om mange år og sige ”Bare jeg havde prøvet …”

4 tips til job- og karriereskifte

  1. Kortlæg dine kompetencer og læg vægt på hvad du kan frem for hvor du har arbejdet
  2. Brug dit netværk og få andre til at give et billede af dine muligheder
  3. Tag chancen og henvend dig (gerne uopfordret) når drømmejobbet eller virksomheden er fastlagt
  4. Tro på dig selv. Det værste der kan ske, er at du bliver klogere.

Tekst: Af Jørgen Uhrbrand, Partner i AS3 Outplacement, www.as3outplacement.dk.