CV Jobsamtale

Tag din skæbne på dig – det giver respekt i CV og job­sam­ta­ler

Rekrutteringskonsulent og forfatter til bogen Jobjagt, Birgit O’Sullivan, viser vej fra skæbne til handlekraft. Det er guld værd på dit CV og i jobsamtaler.

Thi kendes for ret, sådan lyder den traditionelle indledning til rettens domsafsigelse. Men uanset hvor du befinder dig i arbejdslivet, så er din dom aldrig at mistrives i en livsvarig ansættelse, ligeså lidt som det er møder på et jobcenter og jobafslag på stribe. Muligheder handler om udsyn. Dommen er – thi kendes for ret – at du er dømt til at leve. Og præcis dét er krøllen. Digteren Benny Andersens krølle, for ordene er hans.

Din dom er livet selv. Dit liv i al sin skrøbelighed. Men også dit liv med al sin kraft og styrke. Det er vores livsdom, og den gælder også i arbejdslivet.

Slå ikke dig selv i stykker med din livsfortælling

Jobsøgning er storytelling. Det gælder dit CV og dine jobsamtaler. Faktisk er vores liv en samling fortællinger, der så bliver til vores livsfortælling.

Hvordan griber du det an? Slår du dig selv af banen ved at fokusere på alt det, der ikke er gået din vej? Fokuserer du på alt det, der ikke er lykkedes? Gør du det, vil det sætte sig som negative spor i dit liv og i din selvopfattelse. Det kan vi, der rekrutterer nye ansigter til virksomhedernes ledige job, fornemme til jobsamtalen. Ingen mennesker er lykkedes med alt. Men i stedet for at slå os selv i hovedet med vores skæbne, så må vi proaktivt tage vores skæbne på os. Vi må lære af vores fortid og forsøge at blive klogere på, hvad vi kan og vil – og så navigere efter det.

Gør du det, så lover jeg, at det giver masser af plus-point, når vi udvælger, hvem vi gerne vil møde til jobsamtale. Og når du så til samtalen viser indsigt ved at kunne forklare, hvad du har lært undervejs – også af det, der ikke lige blev en succes, så udviser du overskud og modenhed.

Tag din skæbne på dig

Derfor, når du skal i gang med at søge job, uanset om du er frisk fra fadet som nyuddannet, eller du er in-between jobs eller måske sidder i et job, men overvejer at prøve noget nyt, så prøv at lade dit afsæt være din livsdom. Du er dømt til at leve! Og på vores breddegrader betyder det også at arbejde. Det er vores fælles afsæt: Liv, arbejde og ligeværd.

Der er brug for os alle. Vi er alle vigtige uanset, om vi er operatører eller direktører, lærere eller læger. Der skal mange hænder og hoveder til, for at vores arbejdsmarked og samfund går op.

Og så fortsætter den livskloge Benny Andersen: Du må ikke kassere din skæbne – tværtimod tag den på dig. Det betyder, at du ikke kan ændre din historie. Den er, som den er. Hvad vil det sige at tage sin skæbne på sig i forhold til jobsøgning? Lad mig prøve at gøre det håndgribeligt med et par illustrationer fra mit eget liv.

Valget mellem at se skæbnen som rastløshed eller omstillingsduelighed

Med en amerikansk officer-far flyttede vi i min barndom rigtig ofte. Fra 1.-10. klasse gik jeg på syv forskellige skoler i fire lande. Det var mine forældres valg og dermed min skæbne. På mange måder var det et rakkerliv og til tider træls hele tiden at skulle begynde på en ny skole med nye lærere og klassekammerater, der ikke kunne udtale mit ellers ordinære danske navn.

Men har jeg kasseret min skæbne? Nej! I stedet for at fokusere på alt det negative, har jeg tilvalgt at se min barndom som en styrke: Flydende engelsk, evne til at omstille sig og internationalt udsyn.

Valget mellem at se skæbnen som mislykket iværksætteri eller livslange eventyr

For en del år siden var vi fire, der investerede penge og ikke mindst oceaner af tid i en patenteret teknisk opfindelse. Idéen var og er genial. Desværre viste det sig undervejs, at opfinderen var umulig at arbejde med. Vi andre, der investerede i virksomheden, tabte en del penge og gik hver til sit noget slukøret efter næsten at være lykkedes at indgå en handelsaftale med en stor amerikansk spiller. Det var dyre lærepenge. Vi havde alle drømt stort.

What did you learn in school today? sang Eddie Skoller en gang. Heller ikke som mislykket iværksætter har jeg kasseret min skæbne. Sjældent har jeg lært mere af et eventyr, om end på den hårde måde. I dag kender jeg til en del af faldgruberne ved iværksætteri og er uhyre bevidst om, hvem jeg indgår samarbejde med.


Bid livet i låret

Derfor, kast dig ud i livet – også arbejdslivet – med Benny Andersens approach:

Thi kendes for ret:
Du er dømt til at leve!
Du må ikke kassere din skæbne
tværtimod tage den på dig.

Bid livet i låret
Find fremtiden frem
Rut med planer og visdomsord
Brug store ord i massevis.

Benny Andersen, uddrag fra Morgenhymne

Knæk og bræk i din jobjagt!