Karriere

Velkommen til resten af dit ar­bejds­liv

Velkommen til resten af dit arbejdsliv

Travlt kan betyde mange ting
Rigtig mange mennesker synes, at de har et travlt arbejdsliv. For mange er det næsten gået hen og blevet måden at leve livet på. Og "travlt" kan betyde mange ting. Vi kan have travlt på grund af stor arbejdsbelastning over en kortere eller længere periode. Måske er det gået hen og blevet så lang en periode, at det er blevet en permanent tilstand. Situationen kan også opleves som travl, fordi der permanent eller i kortere eller længere perioder er ting ud over arbejdet der fylder meget. Og det kan være gode ting som børn, familie og venner og fritidsinteresser eller ikke gode ting som sygdom, usikkerhed i forhold til jobsituation, manglende arbejdsglæde eller andet der fylder.

Og al denne travlhed kan betyde, at vi sætter arbejdslivet - og måske også resten af livet - på "autopilot." Enten fordi det jo lige her og nu går meget godt, eller fordi vi ikke har overskud og energi til forandringer.

For nogle år siden hvor jeg blandt andet på grund af stor arbejdsbelastning over en meget lang periode var i en jobmæssig presset situation, var der en af mine meget gode venner, der spurgte mig: hvis dit liv var en film, ville du så gide gå ind og se den ? Tjahhhh. Det er sådan et af de der spørgsmål, der i den situation sætter nogle tanker i gang. Og mit arbejdsliv på det tidspunkt ville som film nok skulle redigeres en smule og have nogle fraklip hist og pist.

På et tidspunkt i denne periode holdt jeg en uges ferie - her blev jeg dagligt kontaktet af min daværende chef og andre fra virksomheden med forskellige "livsvigtige" spørgsmål. Da jeg vendte tilbage på arbejde efter min ferie, som således ikke havde været specielt meget ferie, startede festen hvor den var sluttet med arbejdsbelastning i rødt felt.

Da jeg var i situationen dengang, syntes jeg egentlig, at jeg ud over travlheden havde det rimelig godt. Jeg kunne godt se, at det gik hurtigt, men jeg trivedes langt hen ad vejen med det jeg arbejdede med og med hastigheden det hele foregik i.

Men der var stort set kun tid til arbejde og arbejde. Mine børn var på det tidspunkt små. Og hvis jeg her skulle smide et lille godt råd til forældre, der måske engang imellem er i samme situation, så kunne det være, oftere at bruge tid på det du ud over dit arbejdsliv også synes er vigtigt - dine børn, venner, famile, interesser osv.

Og det er jo et af de der råd, der næsten er i kategorien "super banale", men dengang var jeg glad for, at der var en der kunne se det jeg endnu ikke selv havde set. For mig var det spørgsmålet med mit liv som film, der blev den ene trigger, til at der skulle ske noget nyt. Kort tid efter supplerede min datter, der på det tidspunkt var 5-6 år ved at spørge mig, om jeg forventede at være hjemme juleaften. Og vel at mærke fordi hun brændende ønskede sig en nærværende far.

Jobskift som løsning
Så disse to spørgsmål blev for mig triggeren til, at jeg begyndte at tænke lidt mere over, om det ikke var tid til arbejdsmæssigt at komme videre. Og min konklusion blev, at der skulle ske et eller andet skift, og jeg foretog et halvt år senere et jobskifte. Ud over jobskiftet kom jeg til en anden virksomhed med en meget anderledes kultur end den jeg kom fra. Når jeg efterfølgende ser i bakspejlet, kan jeg godt se, at jeg med fordel kunne have foretaget dette jobskifte meget tidligere og derved skruet op for min egen udvikling og arbejdsglæde. Men tidligere havde jeg åbenbart ikke været parat.

Og siden da, har jeg foretaget flere store jobskift - og nu er jeg så blevet selvstændig og arbejder blandt andet med business coaching og karriererådgivning og møder hver dag mennesker, der er der, hvor jeg selv så mange gange har været og fortsat engang imellem er. Lyst til forandring og nye udfordringer og hvordan er det så lige, at jeg griber det an.

Når du starter den øvelse og skal finde dine mål og dine ressourcer, så husk ikke at give dig selv begrænsninger. Vi er ofte underlagt og accepterer begrænsningerne fra både os selv og vor omverden. Der går lidt Jante i den. Og dette set-up starter tidligt i vort liv. Tænk bare på bogen som mange unge bruger masser af tid på at læse om mulig karriere og valg af job og uddannelse. Den hedder "hvad kan jeg blive", hvor den burde hedde "hvad vil jeg være."

Fra maskinrummet til kommandobroen
Så husk engang imellem at glemme den daglige drift og give fremdrift og fremtiden nogle tanker. Kom op fra maskinrummet og op på kommandobroen og tænk fremtid: hvor vil jeg hen? Hvor vil jeg være henne om 2 år, 5 år - måske om 10 år. Og husk undervejs ofte at mærke efter om du er der, hvor du gerne vil være. Og hvis ikke så skal kursen korrigeres. Nogle gange nogle få grader og andre gange noget mere.

Held og lykke hermed.

Læs også