JobglædeKarriere

Godt jo­bind­hold fast­hol­der danskerne

Arbejdsglæde er et personligt regnestykke, som sammenligner vores oplevelser på jobbet, med de forventninger vi har.

Godt jobindhold fastholder danskerne

Konsulentfirmaet Ennovas netop offentliggjorte benchmark undersøgelse af medarbejdertilfredshed, motivation og loyalitet; European Employee Index 2008 viser, at den danske arbejdsglæde er dalet en smule det seneste år, men internationalt ligger vi stadig nr. 1.

De 5 vigtigste elementer i et godt job:
Ennova opstiller, på baggrund af undersøgelsen, fem afgørende faktorer for et godt job:

  1. Variation - Medarbejderen kan bruge forskellige færdigheder og kompetencer i jobbet, og har afvekslende arbejdsopgaver.
  2. Identificerbarhed - Medarbejderen skal kunne se sit arbejde i sammenhæng med slutproduktet og helheden. Medarbejdere som udfører komplette opgaver fra start til slut, har stor identificerbarhed frem for meget specialiserede medarbejdere, der udfører delopgaver.
  3. Vigtighed - Medarbejderen har en opfattelse af, at hans/hendes arbejde er vigtigt for andre mennesker eller for organisationen, og oplever derved sit arbejde som meningsfyldt.
  4. Medindflydelse - Medarbejderen har indflydelse på jobbets planlægning og udførelse, har frihed til at skønne i hvilken rækkefølge arbejdet skal udføres, og med hvilke metoder og teknikker.
  5. Rolleklarhed - Medarbejderen har et klart billede af, hvad der forventes, og hvad han/hun kan, skal og må i jobbet.

Den internationale del af European Employee Index bygger på undersøgelser af 22.000 medarbejdere i 20 lande, og her ligger Danmark også nr. 1 i jobtilfredshed og løn og ansættelsesforhold. I forhold til i 2007 er Danmark desuden gået frem, når det gælder ledelseskvalitet.

Danskernes høje arbejdsglæde skyldes både gode forhold på jobbet, men også i høj grad realistiske forventninger til arbejdslivet. På den internationale 2. plads over arbejdsglæde finder man Indien, mens vores nærmeste naboer, svenskerne og tyskerne, placerer sig på henholdsvis på 8. og 9. pladsen. Bundplaceringen indtages, ligesom sidste år, af japanerne.

5 gode råd til virksomhederne
Analyser af Ennovas undersøgelse konkluderer, at der især er fem punkter, man som virksomhed bør være opmærksom på:

  1. Invester i god oplæring. Følelsen af at have fået en mangelfuld oplæring i jobbet kendetegner de der skifter job indenfor to år. Det er derfor uhyre vigtigt for danske virksomheder, at give nye ansatte en god oplæring hvis de ikke vil miste dem igen ret hurtigt.
  2. Få afstemt gensidige ønsker og forventninger. Mange jobskiftende danskere har givet udtryk for manglende faglig og personlig udvikling i det gamle arbejde. Det tyder på, at den daglige dialog og medarbejderudviklingssamtalen ikke godt nok fik afstemt de gensidige ønsker og forventninger.
  3. Optimer kommunikationen. Det er tit utilfredshed med jobindholdet, der får medarbejdere til at søge væk, men undersøgelsen tyder på, at tilfredsheden kun stiger marginalt i et nyt job, så måske kunne en bedre og klarere dialog i virksomheden, give medarbejderen lyst til at blive.
  4. Gennemfør en ordentlig exit-samtale. Folk udvikler og ændrer sig, og ind imellem opstår der så store forskelle i de grundlæggende værdier, at jobskift er den rigtige løsning. Som virksomhed kan man, i forbindelse med medarbejderens exit-samtale, sørge for at høre om der er andre forhold, man bør kigge på.
  5. Hold kontakten til tidligere ansatte. Netop fordi folk udvikler og ændrer sig, kan det på et senere tidspunkt blive aktuelt, at få tidligere ansatte tilbage igen. Den mulighed øges, hvis virksomheden holder kontakten til medarbejdere som søger væk.

European Employee Index 2008 viser, at det daglige arbejde er vigtigere for danske medarbejdere end faglig og personlig udvikling, samarbejde, den nærmeste leder og lønnen tilsammen.

Læs mere om de afgørende faktorer for arbejdslivet i artiklen "Top 5 grunde til at danskere forlader deres job" her.

Links
www.ennova.dk
Læs European Employee Index 2008 som Ipaper
Læs artiklen: "Top 5 grunde til at danskere forlader deres job"

Læs også