Øko­no­mi­ske blogs er populære

USA har længe haft weblogs om økonomi, og finanskrisen har gjort dem endnu mere populære. Danmark er også med på trenden – for nyligt lancerede Polit Portalen en blog, hvor seks fagøkonomer blogger om deres fag.

Dagligt surfer mellem 50.000 og 100.000 besøgende forbi de største økonomiske blogs på de store amerikanske mediers hjemmesider. Det fremgår af en artikel fra økonomernes fagblad Djøfbladet, som også beretter om, at populariteten af bloggene er blevet endnu mere populære som følge af krisen. Herhjemme følger aviserne også med, og for eksempel blogger redaktionschefen på Politikken Niels Lunde om Californiens økonomiske krise og om foråret i den danske økonomi. Temaerne bevæger sig inden for erhvervsjournalistikken og beskæftiger sig altså i høj grad også med økonomi. På Berlingske Tidendes hjemmeside blogger journalisten David Trads om den politiske og økonomiske udvikling i USA, så de danske blogs og bloggere følger den amerikanske tendens.

Nu har en mere snæver økonomisk blog set dagens lys herhjemme: en blog på Polit Portalen på siden www.altandetlige.dk, hvor seks fagøkonomer blogger om deres fag. Altandetlige.dk er en studenterdrevet portal med nyheder og informationer – og altså en blog – til de politstuderende på Københavns Universitet, men den beskæftiger sig også med mere generelle økonomiske artikler og henvender sig dermed til alle med en interesse for det økonomiske felt.

Skrevet med hjertet
”Ja, vi har hørt det før, New Economic Thinking; men aldrig har behovet været så åbenbart som i dag. Vi skal i hvert fald tilbage til 1930’erne for at finde en så tumultarisk tilstand som den, verdensøkonomien har befundet sig i de seneste to-tre år – eller rettere har befundet sig i de seneste 30-40 år. For ser vi på de vestlige økonomier, så har vækstraterne været faldende tiår for tiår siden de glade 1960’ere,” skriver Jesper Jespersen, der er professor på RUC på bloggen på www.altandetlige.dk.

Han er en blandt seks bloggere med en faglig baggrund, der blogger på siden. En anden er Henrik Jensen fra Københavns Universitet, der til dagligt forsker i monetær økonomi og pengepolitik og bruger meget tid på at skrive videnskabelige papirer. Til Djøfbladet siger han:

”På bloggen kan jeg skrive lidt mere med hjertet, og det synes jeg er det sjove ved det,” siger han.
Han ser ikke noget problem i at blogge og skrive akademisk, så længe folk kan se forskellen. Han har fået mange reaktioner på det første indlæg, han skrev, om nobelpristageren Paul Krugman.
”Det kan være fordi, at man her kan formulere nogle holdninger, som man måske ikke gør, når man bare går og taler sammen eller skriver rent akademisk,” siger han.

Din guide til blogs
Hvis du selv har lyst til at blogge eller kommentere på bloggene er avisernes hjemmesider eller som sagt www.altandetlige.dk et godt sted at starte. Hvis du vil bevæge dig ud over landets grænser, mens du sidder ved tasterne, kan du blandt andet tjekke:

http://www.economist.com/blogs/freeexchange/ - her blogger The Economists folk om økonomi.
http://www.adamsmith.org/blog/ - hvor folk fra Adam Smith Institutei England blogger.
http://www.newyorker.com/online/blogs/jamessurowiecki/ - hvor James Surowiecki blogger på The New Yorker.
http://www.rtable.net/index/rt/economics/recent/ - hvor økonomer diskuterer økonomi. Værten er professor William R. Parke fra University of North Carolina, Chapel Hill.
http://www.ft.com/comment/blogs - her finder du Financial Times’ blog.