Ny master i fø­de­va­re­kva­li­tet og sikkerhed

Der er igen optag på masteruddannelsen i Fødevarekvalitet og –sikkerhed. I år, 2013, starter uddannelsen 12. august. Samlet set koster uddannelsen ca. kr. 100.000. Specialiseringen i Gastronomi og Ernæring er erstattet af et skærpet fokus på fødevarekvalitet og –sikkerhed,

Kødskandalen i SuperBest vækker stadig afsky hos mange – lige som debatten om det såkaldte kødklister hiver folk op ad stolene. Her bliver den nye masteruddannelse i fødevarekvalitet og sikkerhed særdeles vigtig, mener Jesper Lassen, der er studieleder og lektor, på Det Biovidenskabelige Fakultet, på Københavns Universitet. Den 1. september i år regner han med, at omkring 20 studerende starter på den nye uddannelse. Der har tidligere været en master inden for området, men det nye er, at man efter grundforløbet vælger mellem at specialisere sig i gastronomi og ernæring eller fødevaresikkerhed.

”Lanceringen af uddannelsen er ikke kun et modelune, men vi afspejler samfundet og kan se, at der er nogle problemer, som skal håndteres. Det er en del af vores pligt som universitet at se på, hvilke behov samfundet har for videreuddannelse – og her er tydeligvis et behov. På den måde er det mode-drevet,” siger Jesper Lassen.

Sundt og velsmagende
Han mener, at noget af det spændende ved den nye uddannelse er, at man får viden om, hvordan man kan sammentænke velsmag og ernæring.

”Der har længe været en tendens til, at det sunde har været lidt kedeligt, fordi ernæringseksperter har været så fokuserede på ernæringen, at de ikke har taget hensyn til smagen,” siger han og tilføjer, at specialiseringen i Ernæring & Gastronomi henvender sig særligt til ansatte i for eksempel cateringfirmaer, storkøkkener eller institutioner.

Man skal have en relevant mellemlang videregående uddannelse bag sig for at søge masteren, og så skal man desuden have to års erfaring inden for fødevareområdet. Uddannelsen tager tre år, og man kan tage den ved siden af sit fuldtidsarbejde. Samlet set koster uddannelsen cirka 100.000 kr. – som ifølge Jesper Lassen normalt bliver betalt af ens virksomhed. Hvis den ikke gør det, har man mulighed for at søge voksen s.u. Uddannelsen er udviklet i samarbejde med DTU og Levnedsmiddelcentret.

På specialiseringen i fødevaresikkerhed vil de studerende opnå viden og færdigheder, der gør dem i stand til at reagere på aktuelle fødevaremæssige problemstillinger i og udenfor Danmark. De færdige kandidater vil, ifølge beskrivelsen af uddannelsen, desuden være i stand til at bedømme, hvorvidt eksisterende og nye kontrolstrategier er hensigtsmæssige i forhold til at opnå sikre fødevarer.

”Der sker hele tiden mange nye ting på det område. Nye teknologier i fødevaresektoren og ændrede rejsemønstre i befolkningen fører til løbende forandringer i de sikkerhedsmæssige udfordringer, som sektoren står overfor. Med en gennemført masteruddannelse i hånden, vil man være bedre rustet til at følge med og håndtere disse nye udfordringer.”

Voksende interesse
Vælger man linjen, hvor man specialiserer sig i ernæring og gastronomi vil man opnå viden og færdigheder, der gør en i stand til at beregne indholdet af energi og protein i enkeltprodukter, færdige retter og halvfabrikata. Desuden vil man kunne vurdere, om indholdet af vitaminer og mineraler er rimeligt i forhold til normale behov. Man vil blandt andet også blive i stand til at redegøre for fordele og ulemper ved de enkelte delprocesser – og pege på alternative processer og ingredienser.

”Der er mange, der sidder med det her område, men vi vil gerne sætte det i system, så man i højere grad får sammentænkt smag og ernæring. Det er der en voksende akademisk interesse for,” siger Jesper Lassen. Masteren i fødevarekvalitet og sikkerhed består af et grundmodul – og så af specialiseringsmodulet – enten fødevaresikkerhed eller ernæring og gastronomi – og derefter er der et mastermodul (speciale). Der er mulighed for, at man kan tage uddannelsen i mindre bidder og selv stykke sin uddannelse sammen, man skal bare have taget alle moduler inden for seks år. Man kan læse mere om uddannelsen på www.life.ku.dk/mfks.