Ny i job

Gør studierne lettere med legater

Det er fint med et studenterjob til at supplere s.u.’en med, men faktisk kan du også få rigtig mange penge ud af at søge mellem tusindvis af legater i Danmark, og nogle steder på nettet kan du endda finde frem til legaterne helt gratis.

Ifølge LegatRegistret er der cirka 12.000 fonde i Danmark, som administrerer omkring 35.000 legater til alle mulige formål – og måske også til dit. Man skal dog, ifølge LegatRegistret, være opmærksom på, at mange tilbyder hjælp til at finde relevante legater for et vist beløb – uden måske at returnere opdaterede muligheder. Men man kan også finde søge-muligheder på nettet, som er helt gratis. Det drejer sig blandt andet om www.legatnet.dk, som ifølge siden selv er Danmarks officielle legatsøgningssystem, hvor studerende kan få overblik over de legater, de kan søge. Du går bare ind under ”Find legater” i toppen af siden og krydser de kriterier af, der passer for dig. Legatnet.dk er baseret på, at den enkelte legatadministrator vedligeholder oplysninger om sine egne legater, og på den måde er legatudbyderen altså selv garant for udbuddet af legaterne. Bag Legatnet.dk står repræsentanter for Civiløkonomerne, Finansrådet, FUHU, HTS og Forbundet Kommunikation og Sprog.

Du kan også søge på www.legatmidler.dk, hvor du betaler for det antal legater, du vil søge. Du kan selvfølgelig også købe Legathåndbogen til omkring 260 kr. (på nettet) eller låne den på biblioteket.

Hvis du er så heldig at modtage et legat, skal du ifølge LegatRegistret sørge for at finde ud af, om det er skattepligtigt. Hvis du er tvivl, kan du spørge din lokale skatteforvaltning. Hvis dit legat ikke er skattepligtigt, tæller det ikke med som indkomst i forhold til din s.u.

Skriv kort

Når du har fundet frem til det eller de legater, som du vil søge, skal du i gang med at skrive ansøgninger. Naturligvis giver den bedste ansøgning dig de bedste muligheder for at modtage legatet. Ifølge Studerende Online er det vigtigt, at din ansøgning ikke overstiger to A4 sider. Lige som når du søger job, skal lige præcis din ansøgning skille sig ud blandt mange andre. Du skal derfor beskrive kort og helt klart, hvorfor lige præcis du bør have støtte. Skriv tydeligt, hvem du er – og hvad pengene skal gå til. Søg kun de legater, som henvender sig til de formål, der passer godt til dig. Send hellere få ansøgninger end en hel masse, der ikke er relevante. Hvis der er et ansøgningsskema, skal du selvfølgelig bruge det – og så kan du evt. supplere ansøgningsskemaet med bilag, hvis du har yderligere oplysninger, du mener, er relevante.

Præcist budget

Husk altid at vedlægge bilag med budget, karakterblad og referencer, hvis du mener, det belyser noget relevant for administratoren. Søger du for eksempel penge til en studierejse, kan det være nødvendigt for administratoren at se, hvordan du har tænkt dig at anvende beløbet, hvor du skal gå i skole osv. Et eventuelt budget skal indeholde informationer om alle indtægter og udgifter i forbindelse med for eksempel et udlandsophold. Det kan være dobbelt husførelse, rejseomkostninger, generel transport, vaccinationer, undervisningsafgift osv. Det er meget vigtigt, at budgettet er realistisk.

Det kan være en god idé at skrive præcis det beløb, du ansøger om. Afhængig af, hvilken fond du søger, kan du gøre beløbet større eller mindre. Des større fonden er, des mere kan du tillade dig at søge om. Ifølge Studerende Online er et realistisk bud 5.000-20.000 kroner afhængigt af, hvad de skal bruges til. Det er desuden en god idé at bruge de fordele, du har. Nogle legater kan kun søges, hvis man bor i en bestemt landsdel, er svagtseende, er barn af en læge osv. Det kan du lige så godt benytte dig af.

Hvis du vil vide mere om legater – så klik forbi:

www.legatnet.dk

www.legatregistret.dk

www.legatmidler.dk

www.danmark.legater.nu

Læs også