Øvrigt

Fri­vil­ligt arbejde for egen vindings skyld

Ifølge en undersøgelse angiver de frivillige sociale organisationer, at den personlige tilfredsstillelse ved at hjælpe andre nu er den primære drivkraft bag de frivilliges ulønnede arbejde.

At være besøgsven eller at hjælpe udsatte unge med deres lektier handler ikke kun om at hjælpe – det handler i højere grad om at gøre noget for sig selv. Det viser en undersøgelse, som Politiken Research har foretaget blandt 183 organisationer.

I undersøgelsen fremgår det, at 71 procent af de 183 organisationer angiver, at deres frivillige primært drives af glæden ved at hjælpe andre, 44 procent nævner, at det sociale udbytte er den primære drivkraft – mens kun 28 procent siger, at det er muligheden for at skabe samfundsforandringer, som er drivkraft bag det ulønnede arbejde.

”Det er selvfølgelig en forudsætning, at frivillige er altruistiske, men hvis det ikke er sjovt, og man ikke selv får noget ud af det, så gider man ikke. Organisationerne er derfor blevet meget mere bevidste om at skabe nogle attraktive rammer for de frivillige. De prøver at rekruttere og fastholde folk ved at pege på det, der er personligt attraktivt,” siger Torben Fridberg, der er seniorforsker ved SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd – i en artikel i Politiken.

Også generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, siger i artiklen, at man kan se en ændret tidsånd, hvor det er okay at lave frivilligt arbejde for egen vindings skyld.

Mange er frivillige
Ifølge en rapport fra 2006 fra SFI med titlen Frivillighed og Nonprofit i Danmark var der cirka 101.000 frivillige organisationer i Danmark på det tidspunkt.

”Halvdelen af foreningerne og landsorganisationerne er dannet siden 1975, og hver fjerde er dannet siden 1990. Det tyder på en betydelig vækst i det samlede antal foreninger og organisationer,” lyder det i rapporten.

De mest dominerende sektorer inden for det frivillige arbejde er ”idræt, motion og dans”, ”fritid og hobby” og ”kunst og kultur” – og de omfatter omkring 36 procent af nonprofitorganisationerne i Danmark. Rigtig mange af os vil gerne arbejde frivilligt, og i 2004 svarede det totale antal aktive ifølge SFI til 250.661 heltidsaktive personer med hver 1.650 arbejdstimer pr. år.

Virksomhederne er også med
Ifølge en artikel i Politiken i august modtager hver syvende organisation på det frivillige område arbejdskraft, der er betalt af private virksomheder.

”Virksomhedernes sociale ansvar er blevet et centralt parameter for virksomhedernes image,” udtalte Thomas P. Boje, professor ved Roskilde Universitet til Politiken.

En af de virksomheder, der lader deres ansatte udføre frivilligt socialt arbejde er TDC, hvor man har indført en tidsbank, hvor medarbejderne kan sætte 10 af deres årlige arbejdstimer af til socialt arbejde.

Ifølge Frivilligrådet er såkaldt Employee Volunteering også særdeles populært i Storbritannien. Her fremgår det, at fordelene for virksomheden er, at de blandt andet viser, at den støtter lokalsamfundet og får et godt image udadtil. Fordelene for de ansatte er blandt andet:

  • De ansatte får mulighed for at bidrage til samfundet
  • De ansatte udvikler nye færdigheder og forbedrer ders færdigheder
  • De ansatte kan se det som en interessant oplevelse, der kan give en pause fra den almindelige arbejdsdag
  • De ansatte får bedre samarbejde og større fællesskabsfølelse på arbejdspladsen. Det kan fungere som en god og effektiv form for teambuilding

Den sociale arv spiller en stor rolle for, om man er frivillig eller ej. Der er således fremmende for deltagelsen i frivilligt arbejde, at andre i familien også deltager i frivilligt arbejde. 45 procent af de, der har andre i familien, der udfører frivilligt arbejde, er frivillige, mod 27 procent af de, der ikke har andre i familien, der udfører frivilligt arbejde.

Der er en positiv sammenhæng mellem uddannelse og deltagelse i frivilligt arbejde, på den måde, at andelen, der udfører frivilligt arbejde stiger med stigende uddannelsesniveau. Således er 25 procent af dem uden uddannelse frivillige, 36 procent af dem med faglig eller kort videregående uddannelse er frivillige og 45 procent blandt dem med en lang videregående uddannelse er frivillige. Inden for det sociale område er der imidlertid en mere jævn fordeling af frivillige i forhold til uddannelsesniveau.

De frivillige er generelt meget eller ret interesseret i politik og er relativt hyppige kirkegængere. De frivillige bruger i gennemsnit 17 timer om måneden på frivilligt arbejde.

Kilde: Frivilligrådet.dk