Øvrigt

Bi­bli­o­te­kar ændrede un­der­be­talt au pairs liv

Mødet med en bibliotekar på Fyn ændrede Vivian Kunihiras tilværelse. Hun blev underbetalt som au pair og kendte slet ikke til sine rettigheder og muligheder i Danmark.

Vivian Kunihira kom til Danmark i sommeren 2012 - med en bachelorgrad i regnskab fra Nkumba University i Uganda - og uden anden tilknytning til Danmark end den afrikanske familie, som hun skulle være au pair hos.

Værtsfamilien på Fyn brugte ifølge Bibliotekarforbundets fagmagasin, Perspektiv, Vivian Kunihira som billig arbejdskraft og satte hende til at arbejde alle ugens syv dage.

"Jeg kedede mig, når børnene var i skole. Min værtsfamilie havde sagt til mig, at jeg ikke skulle tale med danskere, fordi de ikke kunne lide afrikanere. Jeg kendte biblioteket, fordi jeg havde været der med børnene fra min værtsfamilie, så jeg gik derhen for at finde ud af, om det var et sted, hvor alle måtte komme, eller om det kun var for danske statsborgere, der havde det gule sygesikringsbevis," siger Vivian Kunihira til Perspektiv.

Hun var bange for danskere, indtil hun kom til at tale med bibliotekaren Lillian Hansen, som samtidig også blev den første dansker, hun kom i kontakt med.

"Jeg bemærkede hende i udlånet og tænkte, hvad laver hun her? Og så henvendte jeg mig til hende og fandt ud af, at hun ikke gik på nogen sprogskole og ikke kunne dansk, selv om hun havde boet her i et halvt år. Jeg har selv været værtsmor for udvekslingsstudenter, så jeg ved, at sproget er indgangen til samfundet," siger Lillian Hansen, der fandt ud af, at Vivian Kunihira fik 500 kroner i hånden en gang om måneden, selv om au pair piger ellers ifølge Perspektiv skulle have omkring 3.000 kroner om måneden - beløbet er dog blevet ændret, som du kan læse om senere i artiklen.

Er nu i en ny værtsfamilie

Efter snakken med den lokale bibliotekar, fik Vivian Kunihira talt sig frem til nogle bedre vilkår med sin værtsfamilie, hvilket blandt andet betød, at hun kunne starte på en sprogskole og kunne komme i kontakt med andre au pairs. Det fik ifølge Perspektiv samtidig hendes øjne op for, at de vilkår hun fik tilbudt ikke var i orden. Værtsmoren ville på et tidspunkt sende Vivian Kunihira ud af Danmark og beholdt hendes pas, og det fik Vivian Kunihira til at tage kontakt til politiet og immigrationsmyndighederne - der undersøgte sagen og hjalp hende med at komme i kontakt med en ny værtsfamilie.

Tilbage i 2009 kunne man i artiklen, Vi har brug for en au pair, her på Jobindex læse, at mange danskere siden starten af 2000 har fået en au pair, men at vilkårene ikke altid er i orden. I 2014 var der mange steder fokus på au pair personernes forhold i Danmark, og i slutningen af året blev der indgået en politisk aftale med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om at forbedre au pair-ordningen.

"Aftalen betyder, at au pair-personer i Danmark får mere ordnede forhold med en klar opdeling af huslige opgaver og fritid. Samtidig får de - ud over deres ugentlige fridag - ret til at holde fri på en fast halv dag om ugen samt fri på alle officielle danske helligdage," lyder det på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside, hvor det også fremgår, at partierne med aftalen er blevet enige om at hæve det månedlige lommepengebeløb til 4.000 kroner om måneden - og herudover skal værtsfamilien fremover betale en del af udgifterne til au pairens danskundervisning og også for deres flybillet her til Danmark.

Klare rammer for au pairs

"Mange børnefamilier har glæde af au pair-ordningen, men det står klart, at der er behov for at forbedre den. Jeg er rigtig glad for, at vi med aftalen nu har sat nogle klare rammer for opholdet, så der er en bedre balance mellem den enkeltes huslige opgaver og fritid. Ingen au pair skal opleve at være på evig tilkaldevagt. Samtidig er det både godt og rimeligt, at de får flere lommepenge og mere fritid, så de har bedre mulighed for at opleve vores land," siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen, der glæder sig over aftalen.

Også Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er glad for de nye vilkår:

"Vi er så glade for, at vilkårene nu bliver forbedret for au pair-personer i Danmark. Det er hårdt tiltrængt og noget Enhedslisten har kæmpet for længe. Vi mener grundlæggende, at au pair-personer burde have ret til samme løn og vilkår som alle andre lønmodtagere. Det indeholder den her aftale ikke, men den er et helt klart skridt i den rigtige retning. Au pair-personer får nu både mere at leve af og flere rettigheder. For eksempel fri på helligdage som alle andre," siger hun på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

De nye regler vil gælde for de au pairs, der kommer til Danmark, efter at den nye lov er trådt i kraft.