Øvrigt

Stigende interesse for psy­ki­a­tri­en

I Region Midtjylland har man de seneste år arbejdet målrettet mod at få flere til at søge stillinger inden for psykiatrien – og mod at få flere medicinstuderende til at vælge psykiatrien som speciale. Den indsats ser nu ud til at virke.

I en artikel i Weekendavisen i slutningen af juli 2014 spørger journalisten en psykiater:

Er psykiatrien stadig lavstatus? Jeg troede, at arbejdet med folks hjerner var steget i popularitet? Lægen svarer:

”Ja,” siger Lars D., ”men ikke når hjernen sidder på en psykiatrisk patient. Blandt læger ligger det i bund, de betragter det ikke som lægefagligt, og i øvrigt fylder psykiatrien meget lidt på medicinstudiet – i alt fire uger. Folk vil hellere være hjertelæger, børnelæger og anæstesilæger,” siger han.

Den virkelighed er svær at genkende for Charlotte Halved Stensig, der er HR udviklingskonsulent i Region Midtjylland.

”Noget af det kan han have ret i, for vi har da ledige stillinger inden for psykiatrien, men udviklingen er vendt,” siger Charlotte Halved Stensig og fortsætter:

”Vi oplever en stigende interesse for psykiatrien, og det kan vi blandt andet aflæse i, at vi har flere ansøgere til de opslåede stillinger, og at der er venteliste på Psykiatrisk Sommerskole for medicinstuderende.”

Studerende er guld værd

Tilbage i 2011 startede Region Midtjylland med at sætte fokus på psykiatriområdet med kampagnen Skarpe hjerner – Varme hjerter, og det er blandt andet det, man ifølge Charlotte Halved Stensig mærker effekten af nu.

Regionen modtager mange uopfordrede ansøgninger til afdelingerne om studiejobs, vikariater osv.

”Derudover har vi to aktive studenterforeninger på Aarhus Universitet, der arbejder for at fremme viden om og kendskabet til psykiatrien – både blandt studerende og blandt folkeskoleelever. Vi støtter foreningerne økonomisk og laver arbejdet indadtil, og de medicinstuderende laver arbejdet udadtil med at informere om psykiatrien. De er guld værd,” siger hun.

Charlotte Halved Stensig fortæller, at man tidligere har forsøgt at rekruttere udenlandske læger til psykiatrien, men at det har været en proces, der gik op ad bakke.

”Nu fodrer vi i stedet for fødekæden, og det ser ud til at virke, selv om der kan gå mange år, før de studerende er helt færdige med deres speciale,” siger Charlotte Halved Stensig, der mener, at man også generelt på landsplan ser, at psykiatrien har fået et bedre ry, og at det selvfølgelig også smitter af på Region Midtjylland.

Hun nævner for eksempel tv-udsendelser på DR og kampagnen ”En af Os.” HR udviklingskonsulenten mener i øvrigt, at det ville være genialt at gøre noget fælles på landsplan for yderligere at løfte psykiatriens omdømme.

I Region Midtjylland er et andet vigtigt parameter i forbindelse med informationen til de medicinstuderende de yngre læger inden for feltet.

”Vi har et stort korps af yngre, meget engagerede læger fra psykiatrien, som ser det som en fornem opgave at informere de studerende på ordentlig og sober vis,” siger hun og tilføjer, at de yngre læger er de bedste til at sælge faget, fordi de studerende let kan identificere sig med dem.

De medicinstuderende kan ifølge Charlotte Halved Stensig nemt forestille sig, at det kunne være dem selv om ti år.