Opsigelse

Rotation og ef­ter­ud­dan­nel­se til ledige

Arbejdsløse, der vikarierer for fastansatte, mens de får efteruddannelse, og traineeforløb med efteruddannelse til ledige. Det er nye initiativer, som beskæftigelsesregionerne arbejder målrettet på at udrulle i hele landet.

Nye initiativer sættes i øjeblikket i gang regionalt og nationalt for at hjælpe ledige ind på arbejdsmarkedet. Jobrotation giver mulighed for at vikariere for fastansatte medarbejdere, mens et traineeforløb for nyuddannede skal klæde den ledige bedre på ved at tilbyde efteruddannelse samt et forløb hos en virksomhed.

Marianne Sumborg

Marianne Sumborg er kontorchef i Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland og arbejder blandt andet med at følge op på jobcentrenes indsats og resultater. Hun fortæller, at kommunerne først og fremmest har fokus på jobrotation, fordi ordningen både gavner ledige og fastansatte:

”I jobrotationsordningen får de fastansatte medarbejdere efteruddannelse, mens de ledige får et introkursus og derefter bliver ansat som vikarer. Ordningen klæder de ledige godt på fagligt og giver dem mulighed for at vise sig frem på arbejdspladsen – introkurset gør, at det også er muligt at skifte branche og prøve kræfter med et job som for eksempel sosu-assistent, selvom man er uddannet håndværker.”

Også formanden for Det Lokale Beskæftigelsesråd i Morsø Kommune (LBR Morsø), Michael Dahlgaard, roser ordningen:
”Jobrotation er gået lidt i glemmebogen, men det er et fantastisk arbejdsmarkedspolitisk værktøj,” skriver han på hjemmesiden for ”Videnssekretariat for Jobrotation”.
Det nyoprettede sekretariat er støttet af LBR og er frugten af et samarbejde mellem Morsø Kommune, Morsø Erhvervsråd og AOF Kursuscenter.

25 arbejdsløse vikarierer
”Videnssekretariat for Jobrotation” har til formål at opkvalificere flere medarbejdere og øge de små og mellemstore virksomheders brug af jobrotation. Projektet skal hjælpe virksomhederne med at tage skridtet til at give medarbejderne flere kompetencer, samtidig med at langtidsledigheden holdes i ave.

Sygeplejefaglig leder i Morsø Kommune, Ellen Margrethe Dybdal, fortæller den 24. januar til P4 Midt & Vest om et aktuelt eksempel fra kommunen, hvor jobrotation gør en forskel for både ledige og fastansatte. 25 arbejdsløse skal vikariere for sundhedspersonalet i Morsø Kommune, når de skal på kursus for at dygtiggøre sig. Forud er gået et 11-ugers introkursus, og de arbejdsløse kan se frem til at blive ansat i en jobrotationsordning af minimum et års varighed.

De fastansatte medarbejdere skal på kursus for at dygtiggøre sig, fordi stadigt flere og større opgaver ifølge Ellen Margrethe Dybdal lægges over i hjemmeplejen – for eksempel udskriver sygehusene patienterne tidligere, ligesom man er mere opmærksom på, at man, med en kvalificeret forebyggende indsats fra sundhedspersonalet, kan undgå uhensigtsmæssige indlæggelser.

Traineeforløb til ledige
Ifølge Marianne Sumborg er jobrotationen hos sundhedspersonalet i Morsø Kommune et godt eksempel på en rotation, som gavner alle parter – og hun mener, at der er potentiale for at udrulle ordningen i hele landet. For at hjælpe den udvikling på vej har de fire beskæftigelsesregioner i samarbejde lavet en vejledning til landets jobcentre, som giver gode råd til, hvordan man kommer i gang med ordningen. Beskæftigelsesregionerne har desuden ansvar for at ansætte koordinatorer, der skal hjælpe jobcentrene i gang.

Et andet initiativ, som indgår i finanslovaftalen fra i år, er traineeforløb rettet mod nyuddannede arbejdsløse inden for FTF’s og AC’s område, som får tilbudt korte kurser og derefter et forløb i en virksomhed. Marianne Sumborg fortæller, at ordningen kan åbne døre for de ledige:

”Det kan være pædagogen, der får et kursus i, hvordan man arbejder med børn, der har ADHD. Eller den nyuddannede magister, som har svært ved at finde job som gymnasielærer og bliver tilbudt et kursus i virksomhedsforståelse for at åbne op for nye muligheder i det private erhvervsliv.”

Læs også