Ny i jobØvrigt

Nyud­dan­ne­de sy­geple­jer­sker er blu­fær­di­ge

Flere sygehuse fortæller til MetroXpress, at de oplever, at de nyuddannede sygeplejersker er flove over at se patienter nøgne, og det går ud over patienternes personlige hygiejne.

Det nye job på hospitalet, i hjemmeplejen eller på et plejehjem overrasker tilsyneladende mange nyuddannede sygeplejersker. Ifølge en artikel i MetroXpress den 13. december 2010 siger et stigende antal unge sygeplejersker fra, når de nedre regioner skal vaskes på patienterne, eller der skal lægges et kateter.

”Sygeplejerskerne er klart mere blufærdige end før i tiden. Hvis patienterne er nøgne eller har problemer med selv at klare intimplejen, så oplever jeg stadig oftere, at nogle sygeplejersker har svært ved at give den rette hjælp, fordi de er for blufærdige,” siger Inge Aagard, der er afdelingssygeplejerske på Hjerte-, Lunge og Karkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital.

Hun mener, at det er afgørende, at sygeplejersker kan træde til og hjælpe patienter med intimpleje, hvis det er det, der er behov for, når patienterne for eksempel er for afkræftede til at klare det selv.

I fagbladet Sygeplejersken udtalte sygeplejerske og lektor på sygeplejeruddannelsen i Århus sig tidligere på året om samme emne:

”Den udstillede krop er perfekt, men det er de private kroppe sjældent. Og det, tror jeg, kan gøre de unge mere blufærdige,” sagde Karin Kjærgaard Bonde dengang.

Svært i starten

På Sydvestjysk Sygehus i Region Syddanmark besluttede de medicinske afdelinger sig for nogle år siden, som de første i Danmark – i hvert fald på daværende tidspunkt - at gøre noget ved den første svære tid for de nyuddannede sygeplejersker, fremgår det af sygehusets hjemmeside:

”Den første tid i jobbet kan være svær for nyuddannede sygeplejersker. Daglige følgesvende kan være frustration og usikkerhed overfor det store ansvar, der er som uddannet sygeplejerske i dag, hvor indlæggelsestiden er kort og kompleksiteten stor.”

Et tværfagligt projekt blev sat i værk i september 2008, og i juni 2009 var det første hold færdigt. Holdet af nyuddannede sygeplejersker havde fulgt et tværfagligt introduktionskursus med undervisning og træning i samarbejde med de medicinske afdelinger.

”Der er folk, der decideret har sagt, at det er kurset, der har gjort, at de lægger deres ansøgning hos os,” siger en af initiativtagerne, ledende oversygeplejerske, Dorte Folmer. Oprindeligt var det ønsket om flere ansøgere, der netop var med til at sætte gang i projektet på Sydvestjysk Sygehus.

Fremtiden for den nyuddannede

Ifølge Uddannelsesguiden – www.ug.dk – tager det tre et halvt år at uddanne sig til sygeplejerske, hvoraf den såkaldt kliniske undervisning, som er praktisk undervisning, varer halvandet år i alt. Uddannelsen veksler altså mellem teori og praksis, og hovedfaget i den teoretiske undervisning er sygeplejefaget, der blandt andet omfatter sygepleje- og omsorgsteori, sygeplejebegreber og – modeller, kliniske metoder i sygeplejen osv. Desuden er der undervisning i sundhedsvidenskabelige fag som folkesundhedsvidenskab, sygdomslære, biokemi, mikrobiologi, anatomi, fysiologi, psykologi osv.

Ifølge Uddannelsesguiden fuldførte 2.238 uddannelsen i 2009, og 74 procent af dem, der begyndte på uddannelsen i 2009 forventes at fuldføre den. Man kan desuden læse, at 95 procent af de nyuddannede i 2007 var i beskæftigelse eller i uddannelse på et højere niveau, men det billede har ændret sig siden da.

Ifølge en artikel fra Ekstra Bladet i år viser tal fra Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse, at hver fjerde nyuddannede sygeplejerske er ramt af arbejdsløshed.

”Vi risikerer at bryde fødekæden til sundhedsvæsnet, fordi en stor del af de nyuddannede sygeplejersker så vælger at forlade faget,” siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd til Ekstra Bladet, og uddyber: ”I de kommende år er der flere sygeplejersker, som forlader faget, end der kommer ind. Om ganske få år vil der være akut mangel på sygeplejersker.”