Øvrigt

Nyt netværk vil fastholde dansk pro­duk­tion

Mange danske arbejdspladser er havnet i Kina og andre lande, hvor ansatte koster langt mindre end i Danmark. En ekspert mener, at det er ved at være sidste udkald, hvis den tendens skal ændres. Han har oprettet et netværk, der ved hjælp af viden, skal styrke dansk produktion og fastholde danske produktionsarbejdspladser og medfølgende akademiske stillinger.

Produktionsarbejdspladserne er blevet stadig færre gennem de seneste mange år, og fire ud af 10 topchefer forventer ifølge DI og CO-Industri at flytte flere jobs til udlandet inden for de næste år.

Outsourcing er langt fra noget nyt begreb i Danmark, og den har ifølge eksperter haft en anden ubehagelig bivirkning, som man ikke var klar over, da man begyndte at benytte sig af udflytning af arbejdspladser.

”Pointen var dengang, at vi kunne tage os af den teknologiske viden her i Danmark, mens vi sendte produktionen til udlandet, men den teknologiske viden har fulgt med. De to ting hænger mere sammen, end man først antog. Derfor er det vigtigt at holde produktionen i Danmark, så vi kan opretholde og måske oprette arbejdspladser,” siger Bo E. Knudsen, der er initiativtager til det nyetablerede netværk Danske Producenter.

Han lægger ikke skjul på, at han også selv har været med til at flytte arbejdspladser ud af Danmark, men han mener ikke, at det er nogen skam at blive klogere. Det er netop viden, der ifølge ham, kan opretholde den danske produktion.

”Virksomhederne mangler simpelthen viden. Den enkelte virksomhed må ikke sidde tilbagelænet og vente på, at der sker noget godt for den. Man skal melde sig ind i kampen og tage initiativ til at opsøge viden. Når man er hverdagsramt, bliver man snæversynet, og derfor kan det være svært at se, hvad man skal gøre. I Danske Producenter prøver vi at knytte folk sammen med nogle, der kan hjælpe,” siger Bo E. Knudsen, der mener, at der er masser af viden til stede i den danske industri.

”Mange kan få glæde af den, hvis vi deler den på tværs af brancher,” siger han.

Sidste udkald
Bo E. Knudsen mener, at det er ved at være allersidste øjeblik for at gøre noget for at holde produktionen her i Danmark.

”Heldigvis er der mange virksomheder, der er i gang med at hive produktionen hjem til Danmark. Men det er nu, vi skal gøre noget, for ellers gror virksomhederne fast i for eksempel Kina – og så kan det blive næsten umuligt at vende tilbage,” siger han og tilføjer, at det ikke er for sent for de virksomheder, der hverken har råd til at blive i Danmark eller til at outsource.

Der er stadig meget, man kan redde, mener han.

En af de virksomheder, der har taget sin produktion hjem, er fødevarevirksomheden Easyfood, der var en af de første virksomheder herhjemme til at outsource til blandt andet Polen og Bosnien. Det gør virksomheden, ifølge en pressemeddelelse, for at styrke innovationen omkring produkterne og sikre en høj hastighed i forhold til at lancere nye produkter på markedet.

”Der er absolut intet i vejen med kvaliteten, når vi får produceret i udlandet, og vi har fået meget ud af vores samarbejde med virksomheder i for eksempel Polen og Bosnien. Men det er i stigende grad blevet et konkurrenceparameter at øge udviklingshastigheden og få nye produkter ud på hylderne – og det gør vi bedst hjemme i Kolding,” konstaterer administrerende direktør Flemming Paasch i pressemeddelelsen.

Uudnyttet potentiale
Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen mener, at det kan være svært for de mindre danske virksomheder – men han mener, at der stadig eksisterer et kæmpe uudnyttet potentiale:

”De kan tage syd for Hannover, tage slips på og tale tysk med de kunder, der er der. Eller tage længere væk til Frankrig. De behøver måske ikke flytte produktionen til Kina, men de skal tage nye steder hen for at sælge deres varer,” siger han til Børsen den 6. september 2011.

Bo E. Knudsen havde leget med tanken om et nyt netværk på tværs af brancher i nogle år, og tog skridtet til Danske Producenter i sommer i år.

”Der er meget stor interesse for organisationen fra erhvervslivet, organisationer og fra de omkringliggende myndigheder,” siger han.

Danske Producenter holder to årlige konferencer, og omdrejningspunktet er som nævnt vidensdeling på tværs af brancher.

Læs også