Øvrigt

Nykredits rådgivere skal til eksamen hvert tredje år

Nykredit satsede allerede tilbage i 2009 på at certificere de ansatte, der tager sig af formuerådgivning af kunderne. Det har gjort Nykredit til en firstmover inden for finanssektoren, hvor den finansielle branche først ved lov i 2011 fik pålagt at certificere rådgivere inden for investeringsområdet som følge af finanskrisen.

Nykredit indførte tilbage i 2009 et certificeringsprogram for at opkvalificere de ansatte, der tager sig af formuerådgivning. Det skete to år før, at finanssektoren blev pålagt at certificere inden for bestemte typer af rådgivning, og det betyder i praksis, at rådgiverne som en del af Nykredit Certificering nu skal til eksamen hvert tredje år.

Annette Schmith underdirektør i Nykredit

Nykredit har igennem mange år arbejdet målrettet med kompetencekrav og uddannelsesforløb, der er koblet direkte til de forskellige rådgivningsprofiler i koncernen. Det ses derfor som et naturligt næste step at alle disse forløb blandt andet udbygges med test og eksamen. Nykredit Certificering omfatter alle fagområder, som man som rådgiver beskæftiger sig med, for eksempel finansiering, skat, pension og investering. Forløbet er sammensat af indledende behovsafdækning, målrettet uddannelse, skriftlig test og mundtlig eksamen med deltagelse af ekstern censor.

”Det kan godt være, at nogle medarbejdere er lidt nervøse over at skulle til eksamen, og det at rådgiverne skal eksamineres er en ny kultur, vi skal arbejde med. Vi er udviklingsorienterede, og selvfølgelig skal man bestå, men hvis man ikke består, så udarbejder man sammen med sin leder en udviklingsplan og kommer til eksamen igen. Nogle har frygtet, at de ville blive fyret, hvis de så dumpede, men sådan er det ikke her,” siger Annette Schmith, der er underdirektør i Nykredit, hvor hun har ansvaret for uddannelse og rekruttering.

I en artikel i Børsen roser Finansforbundets formand, Kent Petersen, Nykredit for at være en first mover med sit certificeringsprogram, og han er overbevist om, at det vil føre til en bedre rådgivning.

”Det er et meget klart signal om, at vi har taget diskussionen om fagligheden i den finansielle sektor alvorligt,” siger han til Børsen – den 27. maj 2013.

Et forløb med nervøsitet, indsigt og til sidst tryghed

Annette Schmith mener desuden, at der er stor forskel på, hvad medarbejderne synes om certificeringen alt efter, hvor i forløbet de er henne. Til at starte med synes de færreste, at det er specielt sjovt, men når de er kommet over på den anden side, kan de fleste se fordelen i, at de nu er certificeret – og dermed har fået en anden tryghed i deres rådgivning.

Nogle kommer til at sammenligne Nykredits certificering med den offentlige trafiklysordning, hvor investeringsprodukter er opdelt i rød, gul og grøn – hvor rød er de mest komplicerede. Investeringsrådgivere i finanssektoren skal – ifølge lovgivningen - igennem en skriftlig test, før de må rådgive om de røde produkter, og dumper de tre gange til testen, så bliver de frataget retten til at rådgive om den type produkter.

”Der er stor forskel på det og så på Nykredit Certificering. Nykredit Certificering omfatter, som tidligere nævnt, alle de fagområder man beskæftiger sig med og ikke kun investeringsområdet, som loven kræver det. Derudover er forløbet anderledes tilrettelagt, da der både er indledende behovsafdækning, der kan være med til at fokusere uddannelsesindsatsen samt det, at forløbet afsluttes med både skriftlige tests og mundtlig eksamen. Den mundtlige eksamen skal bevise om rådgiveren kan omsætte sin faglighed til god rådgivning overfor vores kunder,” siger Annette Schmith.

Det giver den bedst mulige rådgivning

Nykredit er en rådgivnings- og relationsbank, og med Nykredit Certificering kan man ifølge Nykredit være med til at sikre den højeste kvalitet i rådgivningen.

”Samtidig med at vi vil levere en høj kvalitet, får vi også opfyldt vores ønske om at være en attraktiv og krævende arbejdsplads. Medarbejdere føler, at de bliver udviklet, og de faglige og personlige kompetencer de udvikler, kan de bruge i Nykredit eller i andre jobsammenhænge fremadrettet. Vi stiller tydelige krav, men vi stiller også op med den udvikling, der er brug for, for at medarbejdere kan leve op til kravene,” siger Annette Schmith og uddyber, at mange jo opper sig, når de skal op til en eksamen – noget som de fleste jo kender til – og at det i sig selv giver medarbejderne rigtig meget.

Hun er glad for, at Nykredit har været på forkant med lovgivningen, og hun ser certificeringen som en naturlig del af virksomhedens strategi om hele tiden at skulle sætte overliggeren højt.