Nordisk mad frister

Noma har for tredje år i træk fået titlen som verdens bedste restaurant på Restaurant Magazine’s liste ’The World’s 50 Best Restaurant’. Det sætter endnu engang en tyk streg under, at gastronomi er et af Københavns stærkeste kort, når det gælder kampen om turisterne.

Er du til taskekrabbe og koral, pæretræ eller måske snarere petits fours herunder røget marvkaramel, chokoladebetrukket kartoffelchip og flødebolle med fyld af valle?

Det kan du i så fald få på den danske restaurant Noma, som med sin eksperimenterende og nordiske stil for tredje gang i træk er røget helt til tops på den prestigefyldte verdensomspændende World’s 50 Best-liste.

Kåringen, der fandt sted den 30. april, giver genlyd i hele verden og understreger Danmarks position på det gastronomiske verdenskort – i øvrigt sammen med gourmetrestauranten Geranium, med verdens bedste kok Rasmus Kofoed i spidsen, der i år kom ind som nr. 49 på World’s 50 Best-listen.

Ifølge chefredaktør på månedsmagasinet Gastro, Jesper Uhrup Jensen, er det Geraniums placering som nummer 49 på listen, der er den vigtigste nyhed for dansk gastronomi:

"Det siger noget om, at dansk gastronomi er meget mere end Noma. Den måde listen bliver lavet på betyder, at det er meget svært for Danmark at få flere end én restaurant med på listen. Det er virkelig fantastisk, at det alligevel er lykkedes," siger Jesper Uhrup Jensen den 30. april 2012 til Ritzau ifølge TV2.dk.

Han tilføjer, at Geranium godt kan måle sig med Noma, og at et kommende dansk opgør om førstepladsen på World’s bedst 50-listen derfor ikke er utænkeligt.

Nyskabende på tredje år

Dét at dansk gastronomi klarer sig så flot internationalt, og at det ikke længere kun er én restaurant, der agerer flagskib på den fornemme top 50, er noget, der vækker genlyd internationalt og får den hjemlige turismebranche til at lugte guld.

Administrerende direktør i Horesta, Katia K. Østergaard, udtaler i en artikel på Horestas hjemmeside den 1. maj 2012, at placeringerne på Top 50 vil styrke Danmarks position som et af gastronomiens vigtigste væksthuse yderligere:

”Med Nomas præstation, Geraniums placering på Top 50, Rasmus Kofoeds kåring som verdens bedste kok og vores imponerende mange Michelin-stjerner er der rigtig mange grunde for turister med interesse for gastronomi til at søge mod Danmark,” siger Katia K. Østergaard og understreger, at Nomas fastholdelse af førstepladsen er ekstra imponerende, fordi restauranten markedsfører sig som nyskabende og altså har andet end velsmag at leve op til i vurderingen.

Ifølge Wonderful Copenhagen viser en måling over online omtale, at 627 artikler i hele verden omtaler Nomas udnævnelse – af internationale medier har blandt andet Sydney Morning Herald Tribune, Washington Post, The Guardian, ABC News og Huffington Post skrevet om det danske gastronomiske triumftog.

Mange gæster dansk gastronomi

Den store internationale pressebevågenhed skaber grobund for en endnu større interesse for Noma, Geranium og dansk og nordisk mad generelt. Ifølge Wonderful Copenhagen er det allerede tydeligt for særligt de københavnske Michelin-restauranter, at de får et stærkt stigende antal udenlandske gæster.

Ligeledes har den københavnske madfestival Copenhagen Cooking oplevet en stigende publikumtilstrømning med 25.000 flere gæster i 2011 i forhold til i 2010. Ud af de i alt 75.000 besøgende i 2011 var syv procent fra udlandet. Ifølge Wonderful Copenhagen forventer Copenhagen Cooking i år, at deltagerantallet vil stige markant til omkring 120.000 gæster.

Restaurant Noma

* Åbnede i 2003 på Christianshavn, København, og blev til i et partnerskab mellem Claus Meyer og Rene Redzepi
* Noma er en sammentrækning mellem ordene ’nordisk’ og ’mad’, og restauranten lægger vægt på, at der bruges nordiske råvarer og tilberedningsmetoder
* En menu bestående af mindst 20 serveringer koster 1.500 kr.
* I 2005 modtog restauranten sin første Michelin-stjerne og i 2007 sin anden
* Fra 2010-2012 er Restaurant Noma blevet kåret som verdens bedste af det britiske Restaurant Magazine

Læs også