Øvrigt

Me­di­ci­na­lin­du­stri­en mangler kva­li­fi­ce­re­de me­d­ar­bej­de­re

Den største trussel mod den danske medicinalindustris stærke position på verdenskortet er manglen på kvalificerede medarbejdere. Det mener de to øverste forskningschefer i landets to største medicinalvirksomheder.

Det er ikke nemt for hverken Novo Nordisk eller Lundbeck at skaffe nok højtkvalificerede kandidater til de ledige stillinger, de gerne vil have besat. Lige præcis det er den største trussel mod den danske styrkeposition inden for sundhedsforskning og innovation, lyder det fra virksomhedernes to øverste forskningschefer.

”Danmark står stærkt internationalt inden for kræftområdet, som Severin Roche fremhæver (i en artikel i Berlingske, red.), og inden for især diabetesbehandling. Men hvis vi skal opretholde styrkepositionen, er der ét problem, der skal løses, og det er at uddanne og tiltrække tilstrækkeligt kvalificeret arbejdskraft til Danmark,” siger Mads Krogsgaard Thomsen til Berlingske – han er koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling hos Novo Nordisk.

Tre vigtige ønsker

Han har tre ønsker til den danske universitetsverden. Det første ønske er, at universiteterne har større fokus på kvalitet frem for kvantitet på de naturvidenskabelige og lægevidenskabelige uddannelser.

”Vi uddanner ganske enkelt ikke nok af de tilstrækkeligt dygtige kandidater i Danmark inden for natur- og lægevidenskab. Vi satser for meget på kvantitet og for lidt på eliten eller talenterne i vores jagt på målet om, at hver fjerde dansker skal have en videregående uddannelse. Det giver samfundsmæssigt mening i nogle sammenhænge, men det er en trussel mod forskningstunge virksomheder som Novo Nordisk,” siger Mads Krogsgaard Thomsen til Berlingske og henviser til, at især de asiatiske universiteter klatrer længere og længere op ad rangstigerne og uddanner stadigt flere dygtige kandidater.

Det andet ønske fra Mads Krogsgaard Thomsen går på, at de danske studerende bliver mere internationale, og det tredje ønske er, at der kommer et større regionalt samarbejde mellem de nordiske og britiske universiteter.

Anders Gersel Pedersen, der er koncerndirektør med ansvar for forskning hos Lundbeck, fremhæver, at det er muligheden for at få udenlandske specialister til Danmark, som er en af de store barrierer for Lundbeck.

Tag barrieren alvorligt

Ifølge en artikel på Jobindex tidligere på året, så mener Dansk Industri, at man er nødt til at tage bekymringen om den barriere, som Lundbecks koncerndirektør nævner, meget mere alvorligt.

”Vi er dybt afhængige af vores eksport i Danmark, og derfor skal man tage den bekymring alvorligt: Vi er nødt til at gøre det hurtigere og nemmere for virksomhederne at kunne ansætte udenlandske medarbejdere fra hele verden,” sagde Claus Aastrup Seidelin, der er konsulent inden for Arbejdsmarkedspolitik i Dansk Industri, og henviste i øvrigt til Produktivitetskommissionens anbefalinger, der kom for nyligt.

Ifølge Altinget.dk lød den ene ud af de i alt 25 anbefalinger:

Styrk mobiliteten af varer, serviceydelser, investeringer, viden og arbejdskraft over landegrænserne.