Øvrigt

Høj risiko for abort blandt sosuer og sy­geple­jer­sker

Kvinder med tunge personløft på jobbet har, ifølge en undersøgelse, tre gange så høj risiko for en spontan abort, som kvinder med stillesiddende arbejde. En af forskerne bag undersøgelsen råder til, at man ikke løfter over 20 kilo ad gangen og maksimalt 100 kilo i alt om dagen, hvis man er gravid.

Tunge løft på jobbet øger risikoen markant for en spontan abort tidligt i graviditeten – inden den 12. uge. Ifølge Avisen.dk er risikoen særlig høj for sosu-assistenter og sygeplejersker og andre, der har mange tunge personløft på en arbejdsdag. Det viser en undersøgelse, der er en del af projektet ”Bedre sundhed for mor og barn”, blandt 70.000 gravide danske kvinder. Projektet er et samarbejde mellem forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, arbejdsmedicinske klinikker i Aarhus og København og flere danske universiteter.

”Hvis man sammenligner med kvinder, der ikke løftede på jobbet, var risikoen for abort før 12. uge næsten tre gange så høj blandt kvinder, som løftede over 1.000 kilo i løbet af en dag og som havde job, som typisk indeholder personløft,” siger Mette Juhl til Avisen.dk.

Hun er jordemoder, MPH, ph.d. og en af forskerne bag undersøgelsen.

Op til den enkelte gravide

Arbejdstilsynet har, ifølge Avisen.dk, tidligere haft anbefalinger for, hvor meget gravide bør løfte, men i dag er det op til den enkelte, og i Arbejdstilsynets anbefaling står der i dag:

”Risikoen for at føde for tidligt eller hæmmet vækst hos fostret kan stige ved fysiske belastninger – fx gentagne tunge løft, manuelle flytninger af personer, træk og skub eller meget gående og stående arbejde. Kombinerede arbejdsbelastninger øger risikoen.”

På Arbejdstilsynets hjemmeside kan man desuden læse, at planlægning og tilrettelæggelse af arbejdet for den gravide omfatter:

  • Arbejdets organisering med pauser og variation
  • Arbejdsstedets indretning fx med hensyn til de særlige pladskrav, der kan være, og
  • Adgang til egnede tekniske hjælpemidler til løft, træk og skub af ting eller forflytning af personer.

Revurdering af anbefalinger nødvendige

Ifølge Avisen.dk konkluderer undersøgelsen, at der kan være grund til at revurdere Arbejdstilsynets anbefalinger, men det aviser Arbejdstilsynet – også hvad angår de særligt udsatte brancher med personløft.

”Generelt er der særligt fokus på ergonomi i døgn- og hjemmepleje, fordi vi ved, at personløft giver muskel- og skeletbesvær. Graviditet er en del af det fokus,” siger kontorchef i Arbejdstilsynet Bitten Døjholdt, som dog understreger over for Avisen.dk, at Arbejdstilsynet følger nøje med i den nye udvikling. Hun siger desuden på FOA.dk – fagforeningen for blandt andet sosuer, pædagoger og dagplejere:

”Tunge løft er en udfordring. Vores bekymring er, at vi taber nogle på gulvet, hvis vi sætter en konkret vægt på, uden at der er evidens for, at grænsen er lige der. Hvis vi siger 12 kilo, og så nogen løfter 11,5 kilo og aborterer.”

FOA: Skab handling nu

I FOA mener man, at der skal handling til på baggrund af undersøgelsen, og man har derfor aftalt et møde med Arbejdstilsynet.

”Vi er enige om, at der er brug for mere forskning omkring de enkelte faggrupper og arbejdsområder. Men det skal ikke afholde os fra at gøre noget nu,” siger forbundssekretær i FOA, Inger Bolwinkel, til FOA.dk.

Ifølge Videncenter for Arbejdsmiljø anbefaler Mette Juhl, den ene af forskerne bag undersøgelsen, at gravide ikke løfter over 20 kilo ad gangen og maksimalt 100 kilo i alt om dagen – hun gør dog samtidig opmærksom på, at der bør laves flere studier for at give præcise retningslinjer.

Læs også