Øvrigt

Grøn teknologi får nyt hjem

Danmark har i en ny opgørelse fået en andenplads på verdensplan, når det gælder grøn it. Et initiativ, der skal føre denne udvikling videre, er vækstcentret Green Tech Center, som forventes at stå klar i 2012, og vil skabe unikke muligheder for virksomheder for at dele erfaringer og skabe udvikling og vækst inden for greentech.
Thomas Skovsgaard

Et stort indkøbscenter vil ofte, midt om vinteren, bruge flere penge på at køle butikkerne ned, end på at varme dem op. Det fortæller Thomas Skovsgaard, Salgsdirektør i Philips Lighting, da jeg beder ham forklare, hvorfor den fortsatte udvikling af energi er noget, Philips arbejder passioneret med.

”En almindelig konventionel lyskilde varmer, så belysningen, som der skal være rigeligt af i et butikscenter som Fisketorvet, opvarmer bygningen, samtidig med at den selvfølgelig bruger en masse strøm. Vi arbejder med LED-belysning, som påvirker temperaturen minimalt, samt lysstyring, der regulerer den kunstige belysning i forhold til lysindfaldet udefra.”

Det er blandt andet disse teknikker, som Philips Lighting er spændt på at studere, når de i slutningen af 2012 flytter ind i Green Tech Center i Vejle. Green Tech Center er tænkt som et greentech laboratorium med demonstrationsrum og kontorfaciliteter – et såkaldt plus-hus, hvor der genereres mere energi, end der bruges. Det er Energi Horsens Fonden, Lysholt Erhverv og CASA, der står bag initiativet.

Udover Philips Lighting forventer Rambøll, KPF arkitekter og Green Network at flytte ind, når huset står klart. På 1.sal vil iværksættere kunne leje sig ind i kontorer, hvor vinduer, ventilation og lys fungerer efter de nyeste grønne teknologier. Disse levende laboratorier vil, ifølge Thomas Skovsgaard, højst sandsynligt medvirke til udbredningen af LED og andre grønne løsninger:

”Vi forventer, at det kan være med til at aflive myterne om, at grøn energi ikke betaler sig, fordi vi med stor tydelighed vil kunne vise vores kunder, hvor meget man kan spare. Samtidig vil vi hen af vejen kunne lære nye ting af de mennesker, der lejer sig ind på kontorerne, og blive klogere på deres behov.”

Fanø går forrest
Danmarks nylige kåring som nr. to i verden inden for grøn it, kommer ikke bag på Thomas Skovsgaard, men han understreger, at det ikke kun er grønne hensigter, der ligger bag Danmarks indsats:

”Drivkraften for Danmark er helt sikkert den elpris, vi har, som er meget højere end i resten af Europa. Det kan du og jeg mærke på vores elregning, men det kan virksomhederne og kommunerne også, når regningen skal betales for eksempelvis belysning på gaderne om aftenen og natten, og døgnbelysning i butikker og kontorbygninger.”

Foruden prisen på el er der også en anden faktor, der gør sig gældende, når LED-belysning, lysstyring, isolering af vinduer m.v. skal sælges til de danske virksomheder. Selvom vi ikke er i direkte berøring med en indlandsis, der smelter, eller klimarelaterede naturkatastrofer, som dem vi ser andre steder i verden, er der nogle steder i Danmark, hvor kampen for klimaet er meget konkret.

”Fanø er et af områderne i vores land, som er truet af stigende vandstand, og de er derfor – modsat hvad man måske skulle tro – de første i landet, der har en skole kun med LED-belysning. De er nødt til at tage stilling og handle ift. den klimatrussel, som er en del af deres hverdag.”

Thomas Skovsgaard peger på København som et andet sted i Danmark, der har taget stilling og satser på grøn energi, med en målsætning om at være CO2-neutral i år 2020. Desuden er der i Danmark et regelsæt om bygningers energiforbrug, der fastsætter, hvor meget energi både private og offentlige bygninger må bruge – regler, der dog ikke gælder butikker og indkøbscentre, da man har vurderet, at butikkerne vil have for svært ved at sælge deres varer, hvis de for eksempel er nødt til at bruge lysdæmpning.

Når grøn teknologi ikke er mere udbredt, end det er, hænger det sammen med, at nok er el dyrt i Danmark – men det er de grønne løsninger også. Derfor er det, ifølge Thomas Skovsgaard, afgørende at man fra politisk side bliver ved med at investere i grøn energi, samt prioritere den videre udvikling af grøn teknologi, der betaler sig.

Philips Lighting har i flere år arbejdet med grøn it, blandt andet under COP15 i 2009, hvor de leverede energineutrale løsninger til Bella Center i form af master med solceller.

Desuden samarbejder Philips Lighting med Dong, ved at bruge energi fra deres vindmøller.