Øvrigt

Flere unge arbejder fri­vil­ligt

Der er en stille og rolig vækst i andelen af unge – og befolkningen generelt – som bruger tid på frivilligt arbejde. Ifølge en ny undersøgelse bruger de unge 5,7 timer om ugen på frivilligt arbejde.

Flere unge binder snørebåndene og løber ud som fodboldtrænere og gymnastikhjælpere og arbejder frivilligt. Ifølge Torben Fridberg, der er seniorforsker hos SFI og har forsket i frivilligt arbejde, har der de seneste år været en stille og rolig vækst i andelen af befolkningen, der deltager i frivilligt arbejde. Ifølge en undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd blandt 5.091 unge bruger de unge, der arbejder frivilligt, i gennemsnit 5,7 timer om ugen på frivilligt arbejde.

”Den nødvendige forudsætning for at arbejde frivilligt er, at det er til glæde og gavn for andre, og så er der også en stor tilfredsstillelse i det. Jeg tror, de fleste unge arbejder frivilligt, fordi de synes, det er sjovt, fordi de på den måde er sammen med nogle mennesker, de godt kan lide at være sammen med – eller fordi de er specielt interesseret i et bestemt område,” siger Torben Fridberg.

Han mener, at der også er nogle, der gør det, fordi det ser godt ud på cv’et, men langt de fleste bliver grebet af deres interesse og gerne vil arbejde med det.

”Der er flere og flere, der har noget at byde ind med. Der er uddannelse og overskud til at gå ind og lægge et stykke arbejde,” siger Torben Fridberg.
Tre ud af fire unge har eller har haft et ledelsesansvar i en forening i undersøgelsen foretaget af Dansk Ungdoms Fællesråd.

Myte manet i jorden
Torben Fridberg mener, at langt hovedparten af danskerne gerne vil arbejde frivilligt og på den måde deltage i samfundet.

”Man får helt klart en oplevelse af, at man kan bidrage til samfundet på den måde. I lang tid har man snakket om, at de unge var sig selv nok – og en overgang snakkede man om, at de slet ikke havde sans for fællesskab. Men den myte har vi efterhånden fået jordet.”

Seniorforskeren mener, at man kan tale om, at det frivillige arbejde giver et levende samfund og dermed bliver samfundets kit.

”Det er en kæmpe gevinst for samfundet og også for den enkelte, fordi man oplever at være en del af noget – og ikke bare en brik, der bliver rykket rundt med,” siger Torben Fridberg og tilføjer, at det i den sammenhæng også er vigtigt med frivilligt arbejde ud fra en demokratibetragtning.

De unge arbejder ifølge seniorforskeren overvejende inden for fritidsområdet, især i idrætsforeninger, men man ser dem også inden for kultur-, miljø- og sundhedsområdet og i de politiske organisationer.

Frivillighedsår
Hele 2011 er europæisk år for frivilligt arbejde, og socialminister Benedikte Kiær har indført en frivillighedsdag, som har fået navnet Frivillig Fredag. Den vil fremover altid falde den sidste fredag i september, og i år er datoen den 30. september.

”Dagen skal være en markering og anerkendelse af frivillighed. Frivillig Fredag er en opfordring til alle arbejdspladser, foreninger, organisationer, skoler og borgere om at være frivillige for en dag. Dagen vil primært være en aktivitetsdag, hvor flest mulige skal prøve kræfter med frivilligt arbejde. Tiden op til frivillighedsdagen vil være præget af foredrag, workshops og debatarrangementer om og med den frivillige verden,” lyder det på Frivillig Fredags hjemmeside.

Til at slå et slag for det frivillige engagement er der udnævnt en række ambassadører for frivillighedsåret, og ambassadørerne er kendte profiler fra sports- og tv-verdenen og den frivillige verden – som gerne vil støtte det frivillige arbejde. Ambassadørerne er blandt andet de to tidligere fodboldlandsholdsspillere Brian Laudrup og Lars Høgh.