Ny i job

DTU på uni­ver­si­te­ter­nes top-50

Danmarks Tekniske Universitet rykker ti pladser op på den internationalt anerkendte rangliste over verdens bedste universiteter, Leiden Ranking. Det betyder, at DTU sikrer sig pladsen som nr. 45 i verden – for ikke at nævne pladsen som nr. 7 i Europa og nr. 1 i Norden.

På en internationalt anerkendt liste, der sammenligner de 500 største universiteter i verden, ligger DTU nu lunt i svinget som nr. 45 – og fastholder i øvrigt positionen som nr. 7 i Europa og nr. 1 i Norden.

Selvom der ligger nogle meget tekniske detaljer bag udarbejdelsen af den færdige liste, kan Dekan på DTU, Martin Bendsøe, dog røbe så meget, at man skal lave rigtig god forskning for at blande sig i toppen af listen:

”Man skal lave meget forskning af rigtig god kvalitet, for et af udvælgelseskriterierne er, at folk ude i forskningsverdenen citerer én. For at være med på listen skal man altså have en vis volumen og være toneangivende inden for sit felt.”

Leiden Ranking bliver udarbejdet af forskere ved Centre for Science and Technology Studies på Universiteit Leiden i Holland. Det er ikke første gang DTU figurerer på ranglisten, men i år er universitetet rykket ti pladser op fra nr. 55 til nr. 45 i verden.

Top-50 motiverer
”Vi tænkte yes, det var søreme dejligt! Folk er glade for, at vi har kunnet gentage succesen, og at vi endda har overgået sidste års placering. Det motiverer os til at holde dampen oppe og blive ved med at yde. Vi får nemmere ved at lege med de bedste ude i verden, og de store samarbejdspartnere kommer til os,” siger Martin Bendsøe om de umiddelbare reaktioner efter offentliggørelsen af den prestigefyldte liste.

Ifølge dekanen er det mest internt på DTU og ude i verden, at den flotte placering vækker opsigt. Udover internationale samarbejdspartnere er også mange udenlandske studerende – specielt de asiatiske – meget optagede af, hvordan universiteterne placerer sig på Leiden Ranking.

De danske uddannelsessøgende er måske traditionelt mere optagede af andre forhold end rankings, men Martin Bendsøe forudser, at de nye generationer af studerende i højere grad vil skele til ranglisteplaceringer, når de skal vælge universitet:

”Der er nok ved at være en tendens til, at danske studerende også begynder at lægge mærke til rankings, fordi der de sidste par år er begyndt at komme en del presse omkring det,” siger Martin Bendsøe.

Tiltrækkende teknik
På spørgsmålet om, hvorvidt den flotte placering kan medvirke til, at flere danskere vælger DTU fremover, svarer Martin Bendsøe, at DTU’s gode ry som leveringsdygtig i forskning af høj kvalitet pt er nok til at fylde postkasserne med ansøgninger:

”Vi behøver ikke fremhæve vores placering i forhold til rekruttering af nye danske studerende, for vi får i øjeblikket masser af ansøgninger, og DTU har fået status som værende et sted, man gerne vil hen. Så den status, vi har bygget op over de sidste ti års tid, har virket – det har virket at signalere, at det er høj kvalitet, vi leverer.”

På Jobindex.dk har vi tidligere omtalt den mangel på ingeniører, som Danmark vil opleve inden for en overskuelig fremtid, og vi har beskevet tiltag, som for eksempel skal få flere piger til at søge de tekniske uddannelser.

DTU’s placering og dermed ry som et prestigefyldt, internationalt anerkendt universitet kunne være et godt kort i rekrutteringen af nye grupper af studiesøgende – men så længe antallet af ansøgninger bliver ved med at sætte rekorder, hælder Martin Bendsøe til at bevare det look, der generelt går igen i DTU’s rekrutteringskampagner, og som siger mere om, at man skal være glad for teknik, end at man har chancen for at blive optaget på et top-50 universitet:

”Vi synes, det er vigtigt, at vores kommende studerende ved, at selvom man kan vælge mange retninger på DTU, så spiller det tekniske en stor rolle. Vi skal have fat i nogen, der gerne vil opfinde; nogen som kan kombinere det kreative med det teknisk tunge.”

Læs også