ArbejdsmarkedetØvrigt

Unge vil igen uddanne sig til sy­geple­jer­sker

Flere unge søger ind på sygeplejeskolerne, viser nye tal for kvote 2-ansøgere. I en del år er færre blevet tiltrukket af sygeplejerskeuddannelsen, og det er nu vendt. På Sygeplejeskolen Metropol i København er ansøgertallet i kvote 2 steget fra 613 sidste år til 727 i år. Jobindex har mødt en af ansøgerne.

I de senere år har det ikke virket tillokkende på de unge at trække i en hvid kittel og uddanne sig til sygeplejerske, men ifølge tal for kvote 2 ansøgere er det - ifølge Fagbladet Sygeplejersken - nu vendt. Sygeplejeskolerne melder om fremgang, og det gør man også på sygeplejeskolen Metropol i København, der uddanner næsten hver tredje danske sygeplejerske. Her er antallet af kvote 2 ansøgere steget fra 613 sidste år til 727 i år. Desuden er antallet af ansøgere, der har krydset sygeplejestudiet af som første prioritet vokset fra 292 til 452 – en stigning på 55 procent.

En af de unge, som uden tvivl satte sit kryds ved sygeplejestudiet som førsteprioritet er 22-årige Kathrine Lund. Vejen til sygeplejestudiet var dog ikke fuldstændig lige for Kathrine Lund, der ikke som yngre drømte om livet på et hospital eller sygehus. Efter folkeskolen valgte hun blandt andet at sejle med Skoleskibet Danmark, og så arbejdede hun tre år på et lager om natten. Derefter tog hun i hæren for at blive værnepligtig.

”Der lærte vi blandt andet førstehjælp og havde en masse store øvelser med fokus på det, og der blev min interesse fanget. Der var virkelig fart på de øvelser, og det var ekstra spændende for mig,” fortæller Kathrine Lund.

Derfor valgte hun at søge ind på sygeplejeskolen Metropol i København og venter lige nu på et endeligt svar. Hun går på hf på VUC Vestegnen, som har en aftale med Metropol om, at alle der består deres fag kan komme ind på uddannelsen – så hun føler sig ganske sikker. Om studiestarten bliver til sommer eller først til februar næste år, ved hun dog ikke.

Ikke påvirket af krisen
Mange sygeplejersker på landets hospitaler har den seneste tid modtaget en fyreseddel, og det har heller ikke undgået Kathrine Lunds opmærksomhed, at så mange er blevet fyret. Det har dog ikke påvirket hendes valg.

”Det har slet ikke betydet noget for mig. Det samme gælder lønnen, som ikke er så høj som offentligt ansat. Det handler om at være glad for at stå op om morgenen, og det ville jeg ikke være, hvis jeg endte med at blive advokat – uanset om jeg tjente mange penge,” siger Kathrine Lund og fortsætter: ”Jeg tjente også mange penge på det lager, hvor jeg arbejdede om natten, så der kunne jeg også være blevet. Men det var ikke det, jeg ville.”

Hun tager det også ganske roligt, fordi verden formentlig ser helt anderledes ud om de tre-fire år, hvor hun forhåbentligt står med sit eksamensbevis i hånden fra Metropol.
”Jeg håber da, at der er brug for mig til den tid.”

Om uddannelsen
Uddannelsen til sygeplejerske er en mellemlang videregående uddannelse, der tager tre et halvt år. Nøgleordene under uddannelsen er at fremme og bevare sundhed og forebygge sygdom. Du lærer at pleje, behandle patienter og lindre smerter. Uddannelsen er opdelt i 14 moduler, der veksler mellem praktik og teoretisk uddannelse. Du skal have enten studentereksamen, hf, hhx eller htx for at søge ind på sygeplejerskeuddannelsen. Næste ansøgningsfrist – til kvote 1 - er den 5. juli.

Du kan læse mere om sygeplejerskeuddannelsen på blandt andet www.hvidzone.dk.

Læs også