Jobsamtalen: Tag noget med


Jobsamtalen: Tag noget med

Her er et råd, jeg selv har haft stor succes med - nemlig at tage eksempler på tidligere arbejder med til jobsamtalen.

De fleste ved, at man skal lægge vægt på sine resultater, når man skriver sin ansøgning og sit CV. I forlængelse af det hvad er så mere naturligt end at tage eksempler på tidligere arbejder med, når man skal til jobsamtale? Jeg har selv førhen udviklet software til skakcomputere, og jeg har også haft computerne med til mine jobsamtaler. Det vækkede altid stor interesse og havde den fordel, at jeg helt naturligt selv kom til at styre jobsamtalen. Når du tager noget med til jobsamtalen, demonstrerer du, hvad du kan, og du får fortalt en historie om, hvad du har beskæftiget dig med i dine tidligere job.

Nu er det ikke alle, der kan tage et fysisk produkt med, men stort set alle kan medbringe noget, de har udrettet tidligere. Hvis du arbejder med marketing, kan du medbringe marketingmateriale. Hvis du er programmør, kan du tage programeksempler med. Hvis du er sælger, kan du medbringe en salgspræsentation. Hvis du er studerende, kan du tage dit speciale med og fortælle lidt om det. Det er forhåbentlig en spændende opgave, du kan fortælle om med stor entusiasme. Det eneste, du ikke skal tage med, er fortroligt materiale fra din tidligere arbejdsgiver. Gør du det, kan du nemt blive opfattet som en person, man ikke kan stole på, og som ikke kan håndtere fortrolige oplysninger.

Allerbedst er det, hvis du kan stille spørgsmål til virksomheden og fortælle, hvordan det, du har arbejdet med tidligere, relaterer sig til det, virksomheden har brug for nu. Glem ikke at stille spørgsmål undervejs. Det er udmærket, at du styrer samtalen, men det skulle gerne blive en samtale og ikke en enetale. Den gode sælger ved, at man skal stille spørgsmål for at finde ud af, hvad kunden har brug for; dernæst finde frem til en løsning for kunden og fortælle, hvordan den løsning, man har fundet, løser kundens problemer. Det samme gælder, når du er til jobsamtale: Hvis du ikke ved, hvad virksomheden har brug for og lægger vægt på, så ved du ikke selv, om du er den rigtige til jobbet. Og så kan du heller ikke overbevise virksomheden om det.

Held og lykke med jobsøgningen!

Venlig hilsen Kaare Danielsen