Arbejdsmarkedet

Smartp­ho­nes kan styre husets ener­gi­for­brug

Danmark profilerer sig på greentech og er langt fremme med løsninger på energistyring af hjemmet; men det er de færreste af os, der rent faktisk bruger de nye teknologier. Derfor ligger der en stor udfordring i at udvikle teknologier, som almindelige borgere kan og ikke mindst vil udnytte i deres egne boliger.
Johanne Mose Entwistle, forsknings- og innovationsmedarbejder på Alexandra Instituttet

”Problemet i øjeblikket er, at man oftest fokuserer på at udvikle teknologien – og ikke på hvad det er, folk har brug for. Vi skal have skabt hul til markedet; hvis ingen gider bruge løsningerne, nytter det jo ikke noget.”

Sådan lyder det fra forsknings- og innovationsmedarbejder på Alexandra Instituttet, Johanne Mose Entwistle. Hun arbejder med anvendelsesorienteret forskning inden for it og har de sidste par år arbejdet sammen med Ingeniørhøjskolen i Aarhus, Seluxit, Develco og Velfac om projektet 'Minimum Configuration Home Automation' – et projekt, som blev støttet af Erhvervs- og Byggestyrelsen, og som havde til formål at udvikle et samlende koncept for, hvordan forskellige it-løsninger i hjemmet kan sættes op, så de bliver anvendelige og relevante for brugeren.

Johanne Mose Entwistles rolle i projektet var at inddrage slutbrugerne og blive klogere på, hvad der kunne motivere dem til at beskæftige sig med samt acceptere energivenlige løsninger i deres hjem. Hun besøgte 25 familier, som hun snakkede med, observerede og filmede.

Ifølge Johanne Mose Entwistle er det springende punkt, at folk skal opleve, at de får noget ud af at ændre deres vaner, eller at deres livskvalitet i hvert fald ikke forringes og deres dagligdagsrutiner i hjemmet besværliggøres. For nogen vil det være nok at kunne vise omverdenen, at de er med på ’den grønne bølge’ eller har den nyeste teknologi i hjemmet – for andre handler det om at få mere kvalitetstid med familien, og for andre igen er det komfort i hjemmet, at spare penge eller gøre noget godt for miljøet, som er afgørende:

”Med den rigtige tilgang kan greentech imødekomme alle disse behov og dermed motivere flere almindelige mennesker til at beskæftige sig med deres energiforbrug og acceptere grøn teknologi i hjemmet,” siger Johanne Mose Entwistle.

Smart fleksibilitet
Johanne Mose Entwistle mener, at løsningerne bør understøtte den fleksible levemåde, vi har i dag, hvor vi eksempelvis kan bruge en smartphone til næsten hvad som helst – der hvor vi er; og smartphoneteknologien er naturligvis også på vej ind i husenes styresystemer, således at man på afstand kan holde øje med, om man har glemt at slukke lyset eller strygejernet, og om fryseren er gået ud:

”Selvfølgelig er det fremtiden, at man skal kunne tilgå sit hjem og få de nødvendige oplysninger, når man har brug for det,” siger Johanne Mose Entwistle og tilføjer:

”Det giver tryghed at kunne holde øje med sit hjem, selvom man ikke er hjemme, og det er en vigtig motivationsfaktor for mange mennesker – så på den måde kan smartphoneteknologien faktisk blive banebrydende i forhold til at få folk til at bruge de nye energibesparende teknologier.”

Udover at afdække motivationsfaktorer har Johanne Mose Entwistle og kollegerne på Alexandra Instituttet arbejdet med at gøre strømforbrug mere synligt og forståeligt for almindelige mennesker, som måske ikke aner, hvad en kilowatt-time er, eller aldrig har læst deres elregning.

Ikke mindst i forhold til børnefamilierne, som tit er storforbrugere af strøm, men som ikke føler, at de har overskud til at ændre på vanerne, ligger der en udfordring i at visualisere energiforbruget på en konkret og interessant måde.

Til det formål fik holdet bag projektet udviklet en skærm, som på en intuitiv, konkret og kunstnerisk måde illustrerer familiens energiforbrug. Skærmen kan fungere som et maleri og symbolisere hjemmets liv som et pulserende hjerte, og på den måde være med til at gøre hele familien opmærksom på deres strømforbrug.

Behov efterlyses
En ny måde at anskue strømforbrug på og en løsning, hvor alt styres via smartphonen – måske er det det, der skal til, for at folk bliver villige til at implementere de energivenlige løsninger i deres hjem, således at Danmarks høje ambitioner inden for greentech ikke bare bliver ved snakken.

Ifølge Johanne Mose Entwistle står og falder udbredelsen med, at løsningerne giver brugerne en merværdi, og at der således bliver skabt et behov hos slutbrugerne:

”Ligesom udbredelsen af mobiltelefonen skete ved, at man forærede dem til folk i starten, er det også inden for dette område vigtigt, at der bliver udviklet nye og innovative forretningsmodeller, der understøttes af veludviklet teknologi, dynamisk prisregulering og opdateret lovgivning. Som det er nu, er det blandt andet forsyningsselskaber og samfundet som sådan, der har brug for ny teknologi til at strømligne elproduktion og -forbrug, mens det desværre er de færreste almindelige mennesker derude, som oplever, at de har et sådant behov. Det vil vi gerne ændre på.”

Læs også