ArbejdsmarkedetJobglædeØvrigt

Hvidovre Hospital optimerer ar­bejds­gan­ge­ne

I løbet af halvandet år er hverdagen blevet bedre for patienter og medarbejdere på Hvidovre Hospitals Gastromedicinske afdeling. Afdelingen er den første i Danmark, som implementerer det britiske koncept Productive Ward – det har resulteret i større arbejdsglæde og mere tid til patienterne.

”Det er i virkeligheden meget simpelt. Vi rydder op; men vi rydder ikke kun op i skuffer og skabe, men også arbejdsgange og tankegange.”

I personalestuen på Gastroenhedens afsnit 323 på Hvidovre Hospital hænger en patienttavle, hvor personalet kan orientere sig om, hvor hver enkelt patient befinder sig, og hvor han er i sit behandlingsforløb. Det gjorde der ikke for kort tid siden.

Patienttavle på Hvidovre Hospitals Gastromedicinske afdeling

På afdelingen er der desuden et skab, hvor man kan finde alle de dele, der skal til for at lave et lille kirurgisk indgreb. Det tager fire minutter at samle delene. For ikke længe siden tog det 25, fordi sygeplejersken skulle zig-zagge sig vej gennem afdelingen – og andre afdelinger – for at finde de nødvendige dele.

Før hun var færdig, var lægen ofte blevet kaldt på skadestuen, og så måtte patienten vente flere timer på sin operation. I dag kan lægen gå i gang med det samme, og selv om det tager syv minutter at fylde skabet op efterfølgende, har personalet sparet 14 minutter.

Projektsygeplejerske Tina Kristensen har sammen med afdelingsledelse, læger, plejepersonale og sekretærer stået bag disse og mange flere forbedringer. Siden marts 2010 har personalet arbejdet med at forbedre arbejdsgangene på afdelingen. Hovedformålet er at skaffe mere tid til patienterne, men det giver utvivlsomt også en bedre hverdag for personalet.

Konceptet bag forbedringerne hedder Productive Ward og er fra England. Det bygger på Lean-principper og er blevet ’oversat’ til hospitalsbrug af engelske National Health Service (NHS). Gastroenheden på Hvidovre Hospital er den første afdeling i Danmark, der prøver kræfter med principperne i Productive Ward.

Mere tid og tryghed på stuegangen
Udover et bedre overblik over patienterne, samt skabet, hvor alle dele til et kirurgisk indgreb kan findes, er blandt andet stuegangen blevet forbedret for afdelingens patienter, som ofte er indlagt længe. Tina Kristensen interviewede patienter og personale, videofilmede stuegangen og registrerede personalets tidsforbrug minut for minut:

”Stuegang skal handle om patienten, men meget af tiden gik med forberedelser såsom indhentning af blodprøve- og røntgensvar – uden patientens tilstedeværelse. Det viste sig, at personalet i gennemsnit brugte fem minutter pr. patient, og det føles som meget kort tid for en patient, som ligger og venter i timevis på ofte meget vigtige oplysninger.”

Løsningen blev at oprette to stuegangsrum, hvor alle patienter, der har mulighed for det, kommer ind sammen med lægen og sygeplejersken. Her bliver der hentet diverse svar på computeren, imens patienten er der. Det giver ifølge Tina Kristensen patienten en fornemmelse af, at der rent faktisk bliver brugt tid på ham:

”Det bliver synligt for patienten, hvad det er, lægen foretager sig, og at han også ’backstage’ gør en indsats for, at patienten skal få det bedre. Det giver en tryghed og en åbenhed, som selvfølgelig styrker forholdet og tilliden i patient-personale-relationen. Samtidig er det lukkede rum en mere privat og dermed bedre ramme for de svære spørgsmål, som ikke er så rare at bringe op, når de andre patienter på stuen lytter med.”

Tina Kristensen kalder Productive Ward et simpelt men ressourcekrævende system. Hun viser et skab, hvor hylderne var gået i stykker og tingene lå hulter til bulter. Det er nu blevet lavet, bunkerne er blevet sorteret og personalet kan regne med, at hvis der ikke er mere saltvand på den dertil hørende hylde, så er det fordi, der ikke er mere saltvand – og ikke fordi det ligger et andet sted:

”Personalet havde vænnet sig til, at der så måske var to-tre andre steder, man skulle lede efter saltvandet, ligesom man kan vænne sig til at gå i cirkler i 25 minutter for at finde materialer, og blive afbrudt 20 gange i løbet af en time, fordi ens kolleger ikke ved, hvor de forskellige patienter befinder sig; men når der bliver ryddet op, kan man virkelig mærke, at det har en kæmpe effekt.”

Productive Ward på gastromedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital kører frem til sommeren 2012. Det skal desuden implementeres på resten af Hvidovre Hospital.

Udover Hvidovre Hospital, er fire afdelinger på Rigshospitalet gået i gang med projektet.

Læs også