JobglædeKarriere

Frygten for ikke at få succes giver os stress

Den opgave, du er i gang med på jobbet, kan godt blive endnu bedre, og den næste opgave i rækken takkede du begejstret ja til, fordi du vidste, at den ville du kunne klare i særklasse. Du presser dig selv til det yderste. Konstant. Ikke kun på jobbet, men også i fritiden. En ledelsesrådgiver og stresscoach mener, at frygten for ikke at få succes, giver os stress.

Mange føler sig under konstant pres. På jobbet, hvor der skal leveres exceptionelt gode løsninger, opgaver og projekter. I fritiden, hvor et maraton måske er blevet målet for de ugentlige løbeture. Boligen skal se konstant lækker ud, ligge i det rigtige område og bilen skal være af et bestemt mærke. Børnene skal der være god tid til, og alt skal gå op i en perfekt work-life-balance. Det hele skal dufte af succes.

”Der ligger et kæmpe pres på det postmoderne menneske, fordi vi skal realisere os selv på jobbet og i fritiden, og det er en kæmpe stress-faktor. Belastningerne er store, og de kommer så mange steder fra,” siger Elsebeth Fogh, der er stresscoach og ledelsesrådgiver i sin egen virksomhed ”Elsebeth Fogh”.

Frygten for ikke at få succes

Hun mener, at det, der får os til at præstere mere og mere hele tiden, og som dermed sætter os i risikozonen for at få stress, bunder i en helt bestemt frygt: Frygten for ikke at få succes.

”Det skyldes flere forskellige forhold. En af årsagerne er, at vi er opdraget til, at vi opnår anerkendelse, når vi præsterer. Vi løber derfor hele tiden efter at få ros, så vi kan få øget vores selvtillid, i stedet for at dyrke vores selvværd,” siger Elsebeth Fogh og tilføjer, at Darwins udviklingsteori om Survival of the fittest også spiller ind.

”Vi tror, at det her er vores overlevelse, det handler om. Hvis vi ikke er dem, der er succesfulde, så er vi dybest set ikke noget, og så bliver vi udslettet.”

Derudover mener Elsebeth Fogh, at der hersker en høj grad af konkurrencementalitet i virksomheder og organisationer, og at den kultur også understøtter det pres, mange lægger på sig selv om at skulle præstere mere og mere.

Fortsæt, fortsæt, fortsæt

Mange tusinde danskere melder sig hver dag syge med stress, og ifølge Elsebeth Fogh vil den tendens kun blive værre.

”En del af stress-syndromet er, at vi ikke mærker, når vi udvikler stresshormoner. Når vores stresshormoner oversvømmer kroppen, så mister vi evnen til at mærke os selv, vi mister evnen til at tænke strategisk og holde fokus. Vi trækker på vores urinstinkter og kæmper videre eller flygter – du stopper i hvert fald ikke. Man udvikler en fartblindhed, der kan have alvorlige fysiske konsekvenser,” siger Elsebeth Fogh og uddyber, at mange først kommer til hende, når deres stress har gjort, at kroppen simpelthen er kollapset.

I stedet for at løbe hurtigere, at fortsætte i samme tempo – fordi det nok lige om lidt går over – så råder Elsebeth Fogh til, at man forsøger at stoppe hamsterhjulet og stiller sig selv spørgsmålet: Hvor løber du egentlig hen?

Definér din egen succes

”Succes er for mange defineret som en høj stilling med en høj løn – en super karriere – og statussymboler. Det kan succes sagtens være, men spørg dig selv, hvad succes er for dig. Hvis du ikke ved det, så løber du måske bare videre i hamsterhjulet efter at opnå den succes, som er defineret af andre,” siger Elsebeth Fogh og tilføjer, at mange af hendes klienter pludselig opdager, at succes er noget helt andet for dem.

Hun understreger samtidig, at der ikke er noget galt i at ville have en god karriere, men at det er vigtigt, at man er bevidst om ens valg og prioriteter.

Definerer du din egne succesparametre, så mener Elsebeth Fogh, at mange vil kunne navigere uden om den frygt, som kan give stress.

Læs også