Fast­hol­del­se før re­k­rut­te­ring

Springet for udenlandsk sundhedspersonale til Danmark kan være rigtig stort. Det mærker man i Region Midtjylland, hvor man derfor har et mantra om at tænke fastholdelse før rekruttering.

Et hospitalsvæsen fyldt med hierarki. En arbejdskultur med mange uskrevne regler. Det danske sprog. Udfordringerne for mange læger og sygeplejersker fra udlandet er talrige og opleves helt forskelligt. Men meningerne om at være i Danmark tæller ikke kun på negativlisten – der er også de positive oplevelser: Et finmasket sikkerhedsnet og kræftforskning i verdensklasse – det er nogle af kommentarerne fra udenlandske læger i en artikelserie i Dagens Medicin.

I Region Midtjylland er man udmærket klar over, at det ikke er uden komplikationer at komme til Danmark for at arbejde i sundhedsvæsenet, og derfor har mangfoldighedskonsulent, Anders Kristensen et fast mantra, når der skal rekrutteres.

”Vi prøver at tænke fastholdelse før rekruttering. Hvis man har tænkt på et job til ægtefællen, danskundervisning, rejseproblemer og at finde en lejlighed, inden vedkommende kommer hertil, så får man en langt bedre rekrutteringsproces – og ikke mindst en bedre fastholdelse,” siger Anders Kristensen. Han fortæller, at det koster mange penge at rekruttere, og en udenlandsk medarbejder – afhængig af lønnen – skal være her to-tre år, før det skaber værdi for arbejdspladsen. Derfor er det så vigtigt med fastholdelsen, mener han.

Sproget største udfordring
Mangfoldighedskonsulenten erkender, at det er svært at rekruttere til det danske sundhedssystem på grund af vores sprog.

”Det er nemmere at blive ansat som vidensmedarbejder hos Siemens Windpower i Brande for eksempel, fordi sproget er engelsk. Det er lidt nemmere for sådan en virksomhed, men sundhedspersonalet skal stadig lære vores arbejdskultur at kende.”

Desuden har de private virksomheder lettere ved at binde deres udenlandske medarbejdere i kontrakter, hvilket ifølge Anders Kristensen ikke så godt kan lade sig gøre i offentligt regi. Derfor bliver fastholdelsesprocsessen endnu mere vigtigt. Men sproget er og bliver den største udfordring.

”Inden for sundhedsvæsenet er sprogkravene høje, fordi vores patienter taler dansk, kollegaerne gør det – og alt skriftligt materiale stort set er på dansk. Vi har desværre nogle læger her i Region Midt, der har været her i mange år, som har svært ved sproget. Samtidig har vi også nogle, der er rigtig gode, og så får vi skabt en mangfoldighed, der virkelig virker. Det udenlandske personale er bedre til at håndtere, hvis der for eksempel er en tysker, polak eller en fra Mellemøsten indlagt.”

Forbered nu
Lige i øjeblikket har Region Midt ikke den store brug for mere arbejdskraft, men graferne om fremtiden taler deres tydelige sprog om, at det ikke varer længe, før der er mangel på læger og sygeplejersker i det midtjyske.

”Mange forlader arbejdsmarkedet om fire-fem-seks år, så jeg tror snart, der kommer en ny bølge af behov for udenlandsk arbejdskraft. Men allerede nu skal man starte forberedelserne til, hvordan man kan fastholde personalet. Hvis man for eksempel mangler en psykiater akut, så skulle man have været ude et år i forvejen, fordi det tager så lang tid at rekruttere en med de rigtige kvalifikationer i udlandet, som samtidig også kan dansk.”

Anders Kristensen er klar til at gå i gang med forberedelserne til rekrutteringerne, fordi Region Midt har haft så gode erfaringer med mantraet: Fastholdelse før rekruttering.

Læs også