Rekruttering

Re­k­rut­te­ring skåret ned fra to måneder til halvanden uge

Normalt tager det HR-konsulent Mette Lolk op til to måneder at finde en egnet kandidat til et job – fra ønsket er der, til kontrakten er skrevet under. Med Jobindex’ CV-database fandt hun den rette kandidat efter halvanden uge, og dén hurtighed er særdeles attraktiv for en virksomhed som YIT, hvor medarbejderne er afgørende for succesen.

Risikoen for at miste kunder er afgjort til stede – og kollegaer må løbe langt hurtigere for at dække ind, når der akut mangler en medarbejder. Scenariet er velkendt for virksomheden YIT, der leverer tekniske løsninger til blandt andet byggeriet og industrien. Virksomheden har mere end 1.200 ansatte fordelt på to hovedadresser og 14 servicecentre rundt om i Danmark, og behovet for nye medarbejdere er hele tiden relevant.

HR-konsulent i YIT, Mette Lolk, arbejder for at få de bedste kandidater til virksomheden, og i foråret blev hun introduceret til CV-match på Jobindex.dk, hvor kandidater lægger deres cv ind, og Jobindex tager kontakt til de interessante emner - og hvor rekrutteringsforløbet dermed kan blive væsentligt skåret ned. Det måtte hun afprøve.

”Fra der blev taget kontakt til kandidaten, Ronnie Winther Sørensen, og til vi havde skrevet kontrakt, gik der kun halvanden uge. Det er super godt for os som organisation, for normalt går der op til et par måneder, og hvis man har brug for en her og nu, betyder det, at andre medarbejdere må løbe hurtigere, og at vi kan miste kunder. Det er altafgørende for os, at vores rekruttering går hurtigt, for ofte vil man gerne have en ny medarbejder med det samme. Vi sælger ikke produkter men viden, og derfor er det så vigtigt for os at have de medarbejdere, vi skal bruge,” fortæller Mette Lolk og tilføjer, at YIT desuden aldrig ville være kommet i kontakt med Ronnie Winther Sørensen ved et almindeligt jobopslag.

”Ofte er dem, der ligger deres cv ud, ikke de samme, som holder øje med jobannoncerne. De er måske allerede i job, lige som det var tilfældet med Ronnie, og er meget godt tilfredse hvor de er, men de er alligevel interesseret i tilbud,” siger Mette Lolk.

Følelsen af at blive headhuntet

Samtidig mener hun, at det betyder noget for kandidaterne, at forholdet pludselig er byttet rundt, så det er virksomheden, der tager kontakt til kandidaten og ikke omvendt, hvis vedkommende er jobsøgende.

”Når vi henvender os til kandidaterne, bliver de ovenud lykkelige og føler sig attraktive. Jeg har fortalt om det her til andre virksomheder, og nogle af dem brød sig i første omgang ikke om det, fordi de mente, at de kandidater man så kontakter vil føle sig forfordelt – og at de allerede er blevet ansat, når man kontakter dem. Det mener jeg slet ikke. Det handler meget om måden, man gør det på,” siger Mette Lolk, der henvender sig til kandidaterne ved at skrive til dem, at hun har en stilling, de måske vil kigge på.

Hvis interessen er der, inviterer hun til en kop kaffe, for så er det ifølge Mette Lolk mere uforpligtende. Hun laver ikke længere jobopslag uden at have brugt cv-matchet først, men hun vil ikke fravælge de almindelige jobopslag på Jobindex.dk.

”Det er en ”både-og” løsning, for målgrupperne er forskellige, men CV-match er blevet en kæmpe succes for os,” siger Mette Lolk, der har fundet sine tre seneste kandidater via CV-match.

Skal det gå hurtigt med at finde en ny medarbejder, mener Mette Lolk, at man skal gøre noget for det selv – resultaterne kommer ikke automatisk. Hun får en mail, når der er blevet lagt et nyt cv ind, og hun mener, at man skal være oppe på dupperne, og for eksempel skriver hun tilbage til kandidaterne inden for en time, hvis de har vist interesse for hendes mail.

”Så er jeg også klar til at tage her fra Fredericia til København til et møde dagen efter,” siger Mette Lolk, der har fået en ny dimension i sit job som HR-konsulent.

”Det er blevet mere personligt, og jeg arbejder meget med at researche og har hele tiden nogle kandidater i baghovedet, hvis der skulle komme et behov. På den måde kan jeg give en bedre service til virksomheden, og jeg arbejder hele tiden på forhånd i stedet for på bagkant. Det er enormt interessant for mig at kunne tilbyde den rigtige kandidat allerede inden for en uge,” siger hun.

Læs også